30 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | GMN: Nieuwe kraamkliniek Colon

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | GMN: Nieuwe kraamkliniek Colon

Voorzitter Fundashon Duna Lus houdt nog slag om de arm

Willemstad – Volgens de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Javier Silvania (MFK) is het allemaal al in kannen en kruiken en komt er een nieuwe kraamkliniek naast het GMN-ministerie bij Colon.

,,De Raad van Ministers is akkoord met een nieuw gebouw van de Kraamkliniek bij Colon. De minister van Financiën (dezelfde Silvania, red.) heeft geld beschikbaar gesteld bij de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) voor de bouw”, zo staat op zijn facebookpagina te lezen.

F03 Kraamkliniek ColonVoorzitter van de kraamkliniek, officieel Fundashon Duna Lus (FDL), Coromoto Maria, houdt nog een slag om de arm: ,,Er is zicht op een terrein bij Colon, maar ik geloof het pas als we alle papieren ook echt ondertekend hebben.” Gaat het echter allemaal door, dan is het wel een droom die in vervulling gaat: een kraamkliniek dicht bij het Curaçao Medical Center (CMC), met een brug naar het ziekenhuis toe, zodat bevallende vrouwen die medische hulp nodig hebben zonder ambulance met bed en al naar het CMC doorgeschoven kunnen worden. ,,Dat is voor de bevallende moeder een veiliger gevoel en we hopen hier dan ook meer moeders mee aan te trekken. Dat zou ook enorm schelen in de zorgkosten, want nu kost een bevalling bij FDL 3.500 gulden en in het CMC, waar op dit moment de meeste gezonde vrouwen met gezonde baby’s bevallen, 9.500 gulden. Ook de ambulancekosten worden dan uitgespaard”, zo legt Maria uit.

Maar zo ver is het allemaal nog niet. Eerst moet het terrein ook echt beschikbaar komen en dan moet nog het proces starten van het maken van een tekening en het uitwerken van de bouwplannen. Ook moet de financiering rondkomen. Maria: ,,We hebben een tijd terug een grootse campagne opgezet om geld in te zamelen voor de renovatie van het huidige onderkomen op Rio Canario. Daar heeft de regering overigens ook een bedrag voor toegezegd. Maar we moeten ons ook verantwoorden naar de gulle gevers. Het geld zou gebruikt kunnen worden voor de bouw van een nieuwe kliniek. Hoeveel de kosten hiervan zijn, is nog verre van duidelijk. Verder zouden we ook met goede rekensommen inzichtelijk moeten maken hoeveel we aan zorgkosten uitsparen en dit geld mogelijk kunnen vrijmaken voor de bouw. Verder is het gebouw bij Rio Canario eigendom van FDL. Het kan verkocht worden of het kan als een onderpand dienen voor een lening.”

De voorzitter vindt dat er nog een belangrijke voorwaarde is verbonden aan een mogelijke verhuizing. De Inspectie voor de volksgezondheid heeft namelijk nimmer het zwangerschapsbeleid van FDL in uitvoering gebracht. Maria legt uit dat het hier onder andere gaat om regels met betrekking tot zwangere vouwen, zoals bijvoorbeeld dat een gezonde vrouw met een gezonde zwangerschap door de huisarts verplicht naar de kraamkliniek doorverwezen wordt. Daar kan zij onder begeleiding van een verloskundige begeleid worden. En dat er alleen een gynaecoloog in beeld komt als er medische problemen zijn. Nu worden volgens haar de meeste baby’s in het ziekenhuis geboren, wat veel duurder is en onnodig. Hiervoor moet bij de waarnemend inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid, Sirving Keli, aangeklopt worden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. Tja, We zetten een veel te duur ziekenhuis neer en gaan vervolgens er om heen rommelen om geld te besparen. Laten we alle relatief simpele dingen uit het CMC halen dan dekt dat de kosten niet meer. En blijven ze zitten met de onrendabele dingen.
  Kraamkliniek, Advent, waarom geen Colombiaans ziekenhuisje voor andere dingen.
  Echo kan extern Röntgen ook Prik lab etc. Laten we alles wat uit het SMC kan eruit halen en versnipperen over het eilandje. Alsof het CMS geen ruimte heeft.
  En dan is ook nog eens het grootste deel van de CMC klanten via de overheid verzekerd dus ja duurder kunnen we het niet maken.
  Wat een sukkels.

 2. Alles in kannen en kruiken.
  Volgens Coromota Maria is het nog ver van huis. Ik mis iemand op de foto , fraudeur en brandstichter c monk.
  Beter dat hij verre vandaar blijft.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties