32 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

Extra | Journaal 3 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | ’Trump maandag aanwezig bij opening proces over aandikken vermogen’

NEW YORK - Voormalig president Donald Trump woont naar verwachting maandag de opening bij van het proces waarin moet worden bepaald wat de straf wordt voor de...

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Geen echte bereidheid’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Geen echte bereidheid’

CBCS: Ansary ontkent steevast dat bij Ennia sprake is van aanzienlijk tekort

NoticiaCla

Willemstad – Hushang Ansary zegt wel dat hij wil helpen om de Ennia-problematiek aan te pakken – ook afgelopen week nog in gesprek met de Curaçaose vakcentrale SSK – maar in werkelijkheid bestaat die bereidheid niet.

Dat blijkt uit antwoorden die de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) geeft op vragen van het Antilliaans Dagblad. Die vragen had de krant gesteld in verband met de toezegging die Ansary had gedaan in een Zoom-meeting met bestuursleden van Sentral Sindikal di Kòrsou (SSK).

De Amerikaanse miljardair van Iraanse afkomst had in die online-bijeenkomst met Curaçaose vakbondsleiders verklaard ‘geen kwade bedoelingen te hebben’ en ‘immer bereid te zijn naar een oplossing toe te werken’. Aldus SSK-vicevoorzitter Wendell Muelen, die verslag deed van het onderhoud.

De vakbonden zijn geen directe gesprekspartner van de eigenaar van het noodlijdende Ennia Caribe Leven, waarvan momenteel het pensioen van 30.000 polishouders op het spel staat; dat is primair de Centrale Bank CBCS, die zich vanwege de financiële tekorten al in 2018 genoodzaakt zag de noodregeling te laten uitspreken.

,,In antwoord op uw vragen stelt de CBCS dat voorafgaand aan en tijdens de noodregeling er vele malen met de heer Ansary gesproken is; om via een minnelijke regeling te komen tot een oplossing voor het aanzienlijke tekort bij Ennia”, aldus de communicatie-afdeling van de Centrale Bank richting deze krant.

,,Ook na de zitting in maart dit jaar is nog gesproken”, bevestigt de CBCS. ,,Die gesprekken hebben tot niets geleid.” In maart 2023 vond gedurende enkele dagen de behandeling plaats van het hoger beroep in de aansprakelijkheidsprocedure die de CBCS namens Ennia (en daarmee de gedupeerde pensioenverzekerden) al in oktober 2019 aanhangig had gemaakt. In die zaak werd Ansary in november 2021 in eerste aanleg door het gerecht veroordeeld en vorige week ook door het Hof.

De grootaandeelhouder komt echter niet over de brug, ondanks allerlei toezeggingen (zelfs schriftelijk via zijn advocaat). En intussen is sprake van een ‘kwestie van nationaal belang’, zoals de grote meerderheid van de Curaçaose Staten – coalitie en oppositie – het noemt, omdat het Land Curaçao een lening van 1,2 miljard gulden moet aangaan om het private Ennia van omvallen te redden.

Zo’n astronomisch leningsbedrag kan het eiland echter op geen enkele manier dragen. Alleen al aan rente zou de overheid jaarlijks zo’n 40 miljoen gulden per jaar op de Landsbegroting kwijt zijn. Intussen schroomt Ansary er zelf niet voor om in de Zoom-camera tegen de vakbonden te verklaren best bereid te zijn mee te denken over een oplossing.

De Centrale Bank tegen het Antilliaans Dagblad: ,,De CBCS ervaart telkens dat er bij Ansary geen werkelijke bereidheid bestaat om aan een oplossing bij te dragen en dat hij steevast ontkent dat er bij Ennia sprake is van een aanzienlijk tekort.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Klik hier voor de brief van kabinet Pisas aan Minister van Staat mr. Jaime Saleh.

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document over het vonnis in EERSTE AANLEG inzake Ennia eigenaar Hushang Ansary c.s. niet kan lezen of downloaden.

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document over het vonnis in HOGER BEROEP inzake Ennia eigenaar Hushang Ansary c.s. niet kan lezen of downloaden.

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document over uitspraak inzake ENNIA ACCOUNTANTS Victor Bergisch en Eric Vesseur niet kan lezen of downloaden.

De vergoedingen van Ennia commissarissen pagina 30 van vonnis CUR201903842,CUR201903843, CUR201903842, CUR201903796, CUR201903844 en CUR201903846
De excessieve vergoedingen van Ennia commissarissen volgens het vonnis CUR201903842

 

2021 11 29 – VONNIS Ennia Hushang Ansary Nina Ansary Abdallah Andraous Ralph Palm Gijsbert Van Doorn Parman… by Knipselkrant Curacao on Scribd

2022 01 21 – VONNIS Ennia Accountants Victor Bergisch en Eric Vesseur ECLI_NL_TACAKN_2022_1 by Knipselkrant Curacao on Scribd

2023 09 12 – Tussenvonnis Ennia Hoger Beroep Cur2022h00008-Cur2022h00009-Cur2022h00010-Cur2022h00011-Cur202… by Knipselkrant Curacao on Scribd

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties