27 C
Willemstad
• maandag 6 december 2021 23:39

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Financiën niet ‘in control’

Dat is kortgezegd de conclusie van de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) over de jaarrekening 2019 van het Land.

Willemstad – Het financieel beheer van het Land is niet ordelijk en niet controleerbaar en dus niet ‘in control’.

Dat is kortgezegd de conclusie van de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) over de jaarrekening 2019 van het Land. Een van de redenen is dat er op verschillend vlak niet voldoende wordt gedaan binnen de voorgeschreven regels van de Landsverordening financieel beheer (LvFb).

Door deze tekortkomingen zijn er onvoldoende waarborgen ten aanzien van het innen van de ontvangsten en het betalen van de uitgaven.

De door de ARC geconstateerde fouten van rechtmatigheid en getrouwheid belopen in totaal een bedrag van 561,8 miljoen gulden. Verder zijn er onzekerheden in de jaarrekening voor een bedrag van in totaal 8.653 miljoen gulden.

- Advertentie -

Ook constateert de ARC een begrotingsoverschrijding van 178,1 miljoen gulden. De Staten moeten de regering hier de nodige informatie over opvragen voordat de jaarrekening aangenomen wordt, zo adviseert de Rekenkamer.

Daar komt bij dat er volgens het instituut ook een bedrag van bij elkaar 47,4 miljoen gulden op straat ligt aan vorderingen die al sinds 2010 op de balans staan. Het gaat om de aflossing van een lening verstrekt aan de Ontwikkelingsbank van de Nederlandse Antillen (Obna) ter waarde van 15,8 miljoen gulden en aan Aqualectra van 31,6 miljoen gulden.

Sinds 10-10-‘10 zijn de jaarrekeningen elk jaar afgekeurd door de ARC. Die beklaagt zich: ,,Er worden continu plannen gemaakt door het Land om de hierboven vermelde problematiek aan te pakken, echter zonder onder andere een tijdige uitvoering en er wordt daarom geen tijdige en voldoende voortgang geboekt.”

Het Land voldoet mede hierdoor ‘feitelijk dan ook niet aan de beginselen van goed openbaar bestuur’ met betrekking tot transparantie en publieke verantwoording, aldus de rekenmeesters.

- Advertisement -

,,Met transparantie wordt onder andere bedoeld dat de jaarrekening deugdelijk is en voldoet aan alle relevante wettelijke bepalingen. Onder publieke verantwoording wordt verstaan dat de overheid een getrouwe verantwoording aflegt over de rechtmatigheid van de inning, het beheer en de besteding van publieke middelen. Het behelst verder dat de overheid ‘in control’ is.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

13 reacties

 1. Onze “Ministers” stellen graag hun eigen evaluatierapport op, geven zichzelf een cijfer, en verzinnen zelf waar ze op beoordeeld willen worden.
  LOL!!! Curaçaose ministers op hun best!

  Dan krijg je dit soor bizarre “kijk eens hoeveel ik heb gedaan voor mijn volk” overzichten, die kant nog wal raken, en geen enkele “verificatoire” (****!) waarde hebben.

  Wie had eerder ook alweer publiekelijk zo’n “bedank, thank you, danki” brief geschreven met een hoog “eigen roem stinkt” en “suku n’ sa gaba su mes” gehalte?

  Maar ja, je moet jezelf op de een of andere manier “nuttig” wanen en verklaren als je aan het eind van de Ministerrit met goedgevulde zakken en vriendendiensten het podium verlaat.

  En het volk en jezelf voor de gek houden dat je de beste minister aller tijden was!

  De waarheid is echter dat gijsbertje de financiën van het eiland in een grotere puinhoop achtergelaten dan ooit te voren.

  Maar, het kralchi en spiegeltjes volk slikt zijn verzonnen opgeklopte mijlpalen als zoete koek. En zelf gelooft hij het ook bijna!

  Deze “Gijsbertha” was destijds ook van plan om een aanklacht in te dienen tegen de “lekkers” van de miljoenensalarissen, waarvan hij er ook de nodige heeft uitgedeeld. (Lasten I,II,III, De Geus, Vanessa)
  Lekker transparant om geen inzicht te gunnen in je boevenstreken!

  Hopelijk wordt deze minister ooit ter verantwoording geroepen voor zijn echte “bereikte mijlpalen”.

 2. @Just Saying.

  Exact!
  Dank voor de aanvullingen!
  LOL, Onze minister heeft NIETS voor elkaar gekregen.
  En dan ook nog pochen dat hij de redder is van de GIRO.
  Deze man heeft dik betaald gekregen, geen enkele begroting rond en vooral zijn vriendjes gespekt.

 3. @ Knoek-koe: inderdaad, Nederland heeft de problemen met Girobank weer opgelost en Gijsbertha neemt de credits.
  – Achterstand financiële verslagen ingehaald: met allemaal afkeurende verklaringen omdat niets is gedaan aan het financieel beheer dus je kunt eigenlijk niets met die jaarrekeningen
  – Online gaming: net als ABB veel gepraat en geschreven maar concreet niets gerealiseerd. Toezicht op deze sector verzwakt door directeur GCB naar huis te sturen zonder vervanging te regelen.
  – Alternatief voor offshore: Pas op de dag dat de oude regeling afliep, dus alle off-shorebedrijven waren inmiddels al vertrokken naar andere landen omdat de nieuwe wetgeving te lang op zich liet wachten
  – Introductie paardenwedrennen: volledig afgeschoten door Raad van Advies
  – Tax holidays uitgebreid: volledig tegen de afspraken in het Landenpakket in
  – Sportloterij: constructie ook afgeschoten door SBTNO
  – OZB verlaging: terwijl je een begrotingstekort hebt van 800 miljoen…

  Ja, er is heel wat bereikt de afgelopen jaren…NOT.

 4. …..”Gijsbertha heeft de Girobank problematiek opgelost”……

  Volgens zijn eigen “bereikte mijlpalen” overzicht.

  (Het moet niet veel gekker worden met de grootheidswaanzin van onze “entiteld” ministers)

  Overige mijlpalen:
  Dochter aan superbaan helpen bij aanvang ministerschap.

  Dochter aan 3 jarig consultancy contract helpen @ 23K per maand bij “afgang” ministerschap.

  Onze Minister van Vriendnanciën gelooft in zichzelf.

 5. @O.Jee: personen die vragen om een berekening die iets ingewikkelder is dan 100 minus 77 en zelf niet kunnen uitrekenen wat 100 minus 77 is zie ik niet voor vol aan.
  Maar geen probleem hoor. Domme mensen zijn ook nodig.

 6. @LaSwetz

  Dank voor de jou zo bekende vriendelijke terechtwijzing.
  Doet overigens niets af aan mijn stelling. Daar ga je niet op
  in omdat dat , gezien het niveau van jouw vele reacties, jou
  een beetje boven de pet gaat. Mijn conclusie dus: zelfs geen Havo.
  Waarom ik de onderliggende berekening wil zien kan ik
  jou dus ook niet duidelijk maken.
  Water naar de zee.
  Paarlen voor de zwijnen.

 7. Ik ga ashore op Curacao. Ik heb 77 dollar op zak.
  Vroeger kocht ik dan 2 chichi’s. ( leuke beeldjes, ook voor de familie thuis). Maar wat blijkt: alles is voor mij goedkoper geworden!
  Wel dan koop ik niet 2 maar 3 chichi’s voor die 77 dollar.
  Leuk eiland Curaçao!

 8. @O.Jee zegt: “…Simpele rekensom…”

  Maar dat lukt sommigen nog niet. 100 minus 77 is geen 33 maar 23.

  “…Ik wil graag de onderliggende berekening zien…” Waarom zou je dan die berekening willen zien?

  “… Zelfs een Havo-leerling behoort dit te weten…” Zels een 3e klasser behoort te weten dat 100 minus 77 23 is.

 9. 100 minus 77 = 33 dollar maal 635000 bezoekers = 14,6 mio meer opbrengst/omzet.
  Simpele rekensom. Was het kopersgedrag maar zo eenvoudig.
  Het kan natuurlijk ook zijn dat de Amerikanen meer kopen voor diezelfde 77 dollar want
  alles wordt voor hen goedkoper wegens weggevallen omzetbelasting. Weleens over nagedacht? De stijging van 77 naar 100 dollar is m.i. sowieso een slag in de lucht.
  Ik wil graag de onderliggende berekening zien.
  ps als de verkopen zo stijgen dan moet er ook ingekocht worden. Aangezien veel artikelen in het buitenland worden ingekocht, vloeit dientengevolge een aanmerkelijk deel van die extra dollars ook weer weg naar het het buitenland. Zelfs een Havo-leerling behoort dit te weten.

 10. Het meest schokkende is nog wel dat deze minster waarschijnlijk echt denkt dat hij een positieve bijdrage heeft geleverd de afgelopen jaren… Dit terwijl alle controle- en adviesorganen continu het tegendeel hebben bewezen. Er komt nu in ieder geval een minister die wel over enige financiële kennis beschikt. Dat is over het algemeen wel wenselijk voor een minister van financiën.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Curacaohuis & Co

Met Ennia vonnis + Curacaohuis benoemingsbesluiten | Opinie George Lichtveld De argumenten die premier Pisas gebruikt om dat schaamteloze nepotisme te vergoedelijken waar onze Gevolmachtigde Minister zich aan...

Democracy now! | Monday, December 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 6 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Man verdrinkt bij Piscadera

Een man is vanochtend verdronken in de baai van Piscadera. Ambulancepersoneel heeft tevergeefs getracht de man te reanimeren. Uit eerste berichten valt op te maken dat de...

Nu.cw | 111 kinderen krijgen fiets cadeau bij laatste actie Bikes 4 Kids Curaçao

Bikes 4 Kids Curaçao heeft afgelopen weekend 111 kinderen een fiets cadeau gedaan. Het was het laatste jaar van de organisatie, die vanwege de coronapandemie de fondsenwerving...

Nu.cw | Één persoon overleden aan Covid-19, dodenaantal op 180

Het aantal coronaslachtoffers op Curaçao is vandaag opgelopen naar 180. Er is één persoon overleden aan het virus. Er liggen momenteel vier coronapatiënten in het Curaçao Medical...
- Advertentie -