28.9 C
Willemstad
• woensdag 12 mei 2021 10:19

PBC | Steekpartij in de SDKK

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De SDKK-gevangenis is opnieuw opgeschrikt door een geweldsincident. In blok 7 werd gisterochtend een gevangene door een medegevangene in zijn linkerbeen gestoken. De steekpartij...

PBC | Twaalf partijen willen meedoen aan Arubaanse verkiezingen

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Twaalf politieke partijen hebben officieel laten weten mee te willen doen aan de statenverkiezingen van 25 juni op Aruba. Ze hebben hun kandidatenlijsten ingediend...

PBC | Bonaire gaat testen op de luchthaven

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Bonaire is van plan om eind van de maand coronatesten uit de voeren voor aankomende reizigers op de luchthaven. Het gaat dan om een...

ParadiseFM | ‘Curaçao blijft oranje’

Nederlanders kunnen weliswaar binnenkort weer op vakantie, maar Curaçao en de andere Caribische eilanden van het Koninkrijk behouden hun code oranje. Dat betekent dat de Nederlandse overheid...

ParadiseFM | CMC pakt de draad weer op

CMC pakt deze week de reguliere zorg weer op. Vorige week werd al begonnen met urgente oncologische ingrepen. Deze week worden de eerste uitgestelde operaties en behandelingen...

ParadiseFM | Geen nieuwe besmettingen, één coronapatiënt overleden

Er is niemand positief getest op het coronavirus afgelopen dag. Het is voor het eerst sinds februari dat er geen nieuwe coronabesmettingen werden gemeld op Curaçao. Wel...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaans DagbladAntilliaansDagblad | ‘Blijf voorzichtig’

AntilliaansDagblad | ‘Blijf voorzichtig’

Door karakter Britse variant is snelle versoepeling niet mogelijk | Persbureau Curacao

Willemstad – De dalende trend van het aantal coronabesmettingen heeft ervoor gezorgd dat de regering gisteren enkele lichte versoepelingen heeft kunnen aankondigen.

Deze versoepelingen betekenen echter niet, zo benadrukten zowel premier Eugene Rhuggenaath als epidemioloog Izzy Gerstenbluth, dat we de touwtjes nu moeten laten vieren. ,,We moeten nog steeds alert en voorzichtig blijven, onszelf en anderen om ons heen beschermen en ons laten vaccineren”, aldus de demissionaire minister-president van Curaçao.

Criteria die hebben bijgedragen aan het besluit om enkele maatregelen te versoepelen, zijn de dalende besmettingen, maar ook de situatie in het ziekenhuis. Rhuggenaath gaf aan dat laatstgenoemde nog steeds grote zorgen baart en dat een versoepeling ook een risico inhoudt dat het aantal besmettingen en daarmee het aantal ziekenhuisopnames weer toeneemt.

,,Daarom moeten versoepelingen gecontroleerd en in fases plaatsvinden. De variant waar we nu mee te maken hebben, zorgt ervoor dat we niet net zo snel als vorig jaar kunnen versoepelen. Het besmettingsgevaar blijft hoog en de situatie is nog altijd zorgwekkend. Elke dag overlijden er mensen. Dat mogen we niet vergeten.”

Met ingang van vandaag mogen tussen 4.30 en 8.00 uur, conform de ‘plachi di dia’-regel, op individuele basis weer worden gezwommen. Dit is voor het behoud van zowel de fysieke als mentale gezondheid, zo zei Rhuggenaath. Uiteraard kan een persoon die begeleiding nodig heeft, door een andere persoon worden vergezeld. De premier benadrukte dat dit niet een uitnodiging is aan de gehele bevolking om massaal naar het strand te gaan.

,,Het betreft een kleine stap waarbij de personen die de beweging vanwege de gezondheid nodig hebben, hiervoor de mogelijkheid hebben.”

Verder geldt vanaf vandaag dat alle restaurants die een drive-thru-faciliteit hebben, deze tot 18.00 uur open kunnen stellen. Om het aantal personen dat op straat aanwezig is te beperken, kunnen klanten deze restaurants alleen volgens de plachi di dia-regel bezoeken. Het tijdstip waarop restaurants delivery kunnen bieden, wordt verlengd tot 20.00 uur. Dit houdt in dat deze werknemers tot 21.00 uur de tijd hebben om naar huis te gaan.

Ook voor de trùk di pan is delivery nu tot 20.00 uur mogelijk.
Hardware stores mogen vanaf vandaag een drive-thru-service bieden, maar enkel in de vorm van ‘click and collect’ waarbij klanten vooraf een bestelling moeten plaatsen, hiervoor een bevestiging moeten krijgen en dan bij de drive-thru de bestelling kunnen ophalen. De klant blijft hierbij te allen tijde in de auto en het contact tussen de klant en de werknemer blijft minimaal.

Ook hierbij geldt dat de klant alleen de bouwmarkt mag bezoeken op de dag van zijn of haar kentekenplaat.

Ook voor de retailsector geldt met ingang van heden enige versoepeling. Winkels mogen met een deliveryservice beginnen. Dit is mogelijk tot 18.00 uur.

In plaats van de tien personen die tot en met gisteren bij begrafenissen aanwezig mochten zijn, geldt vanaf vandaag de limiet van 25 personen. Wel geldt de regel dat er maximaal tien personen tegelijkertijd binnen mogen zijn. Alle bezoekers moeten indien nodig een bevestiging van het bezoek aan de begrafenis via WhatsApp of e-mail kunnen presenteren aan de autoriteiten.

De carwash met de mogelijkheid van een drive-thru mag vanaf vandaag, conform de plachi di dia-regel weer worden bezocht. Het is nog niet mogelijk om de auto van binnen schoon te laten maken, omdat de klant op elk moment in de auto moet blijven om het contact tot een minimum te beperken.

Tot slot geldt dat religieuze bijeenkomsten eveneens volgens de plachi di dia-regel kunnen plaatsvinden, met een limiet van 25 deelnemers. Daarbij komt dat er te allen tijde een afstand van twee meter moet worden gehouden tussen de aanwezigen en dat alle voorzorgsmaatregelen moeten worden nageleefd. De zondagse mis blijft voorlopig vanwege de maatregel van de autoloze zondag onmogelijk.

De premier deed weer een beroep op de bevolking om zoveel mogelijk thuis te blijven werken. En wie per se fysiek aanwezig moet zijn op de werkvloer, moet alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen om zijn of haar gezondheid en die van anderen te waarborgen.

,,We gaan de goede richting op”, zei de minister-president. ,,Daar ben ik blij om. Maar we hebben nog een lange weg te gaan. Laten we elkaar helpen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties