32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | EFO-toets afgeschaft

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | EFO-toets afgeschaft

Onderwijskundig rapport voortaan leidend voor keuze voorgezet onderwijs

Willemstad – De Eindtoets Funderend Onderwijs (EFO-toets) wordt in het schooljaar 2024-2025 afgeschaft. Vanaf het nieuwe schooljaar zal de doorstroom van leerlingen in groep acht alleen nog gebaseerd zijn op het onderwijskundig rapport, dat de leerlingen gedurende het hele schooltraject in het funderend onderwijs (fo) volgt.

De minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree ‘Cey’ van Heydoorn (MFK), wijst de schoolbesturen er in een brief op dat de EFO-toets tot op heden oneigenlijk gebruikt wordt en dat de toets wettelijk gezien alleen maar mag gelden als aanvullend onderzoek voor toelating tot het havo-vwo. Dus de toets is niet bedoeld om te bepalen of leerlingen naar het vsbo of arbeidsgericht onderwijs (ago) gaan of dat zij op het fo blijven.

F01 EFO toetsIn het schrijven naar de schoolbesturen deelt de minister aanvankelijk mee dat voor dit schooljaar de ouders zelf mogen kiezen of hun kinderen de EFO-toets doen. Maar Van Heydoorn meldt in een persbericht dat de EFO-toets dit jaar nog doorgaat zoals alle voorgaande jaren.

Het laten vervallen van de EFO-toets en het opwaarderen van het onderwijskundig rapport zijn onderdeel van het Onderwijsverbeteringsprogramma. Dit schooljaar maken nog alle leerlingen de EFO-toets, maar de uitslag ‘moet alleen gebruikt worden voor de doelstelling waarvoor het ontworpen wordt namelijk als een instrument om aanvullend op het onderwijskundig rapport de toelating tot het eerste leerjaar van het havo mede op te baseren’, aldus het persbericht.

De minister motiveert het besluit: ,,Het onderwijs op Curaçao is gebaseerd op de integrale, inclusieve persoonlijke ontwikkeling van elke leerling. Daarom wordt er gewerkt aan zeven onderwijsgebieden, zodat aan het einde van het onderwijs de jongere integraal is gevormd en kan functioneren en een verbinding kan maken met de arbeidsmarkt. Ondanks dat de wet de mogelijkheid biedt om de overgang naar havo te regelen door middel van een toets of onderzoek, bepaalt de wet dat elk kind toegang kan krijgen tot het voortgezet onderwijs via het onderwijsrapport. Dit onderwijsrapport moet een integraal beeld geven van de ontwikkeling van de leerling gedurende zijn hele schoolloopbaan in het basisonderwijs. Op basis van het onderwijsrapport geeft het schoolhoofd een advies over het type onderwijs dat aanbevolen wordt voor de leerling. Dit kan een betrouwbaar beeld geven van de capaciteiten van de leerling, zodat deze succesvol kan zijn in zijn vervolgopleiding.”

Van Heydoorn vindt dat het onderwijsrapport verbeterd moet worden vooral voor wat betreft de objectiviteit bij het invullen van dit rapport, waarbij het belangrijk is dat de leerkrachten ook betere kennis hebben van de soorten vervolgonderwijs wat de basis vormt van een goed advies. ,,Deze voorbereidingen nemen natuurlijk hun tijd, maar in overleg met de schoolleiders is besloten dit traject te starten”, zo voert hij aan.

Ouders kunnen over dit onderwerp contact opnemen met het schoolhoofd. Er volgen binnenkort bovendien informatiesessies en er zal ook een persconferentie belegd worden.
Uit een reactie van de directeur ad interim van de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO), Bert Veldhuizen en Royla Pierre, directeur van het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) kan opgemaakt worden dat er vanuit de gezamenlijke schoolbesturen, waaronder ook de direct onder de minister vallende Dienst Openbare Scholen (DOS), een brief is gestuurd met het verzoek om tafel te zitten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

22 reacties

 1. @Kaat, die minister, behoort tot de banda robes van 50%CBS. Het is iets van Curacao om lichter ontwikkelden als ministers van onderwijs etc te kiezen.

 2. Tja… Zo zie je maar weer…
  Juff Knoek Koe vindt al gauw dat iemand de lagere school moet overdoen. Zij vindt zo iemand om haar eigen bewoordingen te gebruiken een lolo.
  Als iemand anders er iets van zegt, vindt juffrouw Knoek Koe het “gezevel”. Dan is een simpele vervoeging van een werkwoord ineens een “typo”. Dat woord staat heel inreressant n.l.
  En om het erger te maken komen zijn medestanders voor hem op ook …….
  Dan hebben ze aan Drechi Pa Bosnan Tur een goeie…..

 3. @Knoek Koe, Kaat, Loes en nog een paar anderen hier:

  Jullie week is weer aangebroken…
  De week waarin jullie “Leider” (Knoek Koe zou “Lijder” schrijven, en het vervolgens als een “typo” afdoen) zijn laag bij de grondse daad begaat.
  Judas Escariot zou Jezus schaamteloos verraden……..
  Is wat jullie eigenlijk ook dagelijks collectief hier doen: de YDK samen met het eiland onder het gazon schoppen!!!
  Jullie doen maar …..
  Schoften….

 4. Wat een zeikerig gezever toch allemaal om een spelfout. Als je geen zinnig argument meer in te brengen en je de discussie hebt verloren gaat je maar zielig over spelfouten mekkeren. Het hele parlement zit vol lolo’s van onbenullen. In het Fort daar zit de allergrootste dommerd! Pik de Paljas die in geen enkele taal uit zijn woorden komt. Laat staan in geschrift. Ga daar eens tekeer grote dombo di Drechi pendechi heet die altijd recht krom praat en krom recht. . Die krijgen 18k of meer bruto PER MAAND om dom de wereld rond te reizen of in lullig Spaans zich kompleet belachelijk te maken tijdens het Parlatino. Ik krijg voor het commentaar dat ik hier geef geen rooie cent . Mag ik dan misschien een spellingsslipper maker. Me dumkt dat er belangrijkere zaken zijn om je druk over te maken. LOL(o)

 5. Dat Integraal doet me denken aan “Strategische partner”.
  Dat is ook zo.n niets zeggende kreet. Die in een beetje ik wil iets verkopen Of ik wil iets hebben maar heb geen geld traject er uit wordt gegooid.

  Net als Integral een bobo zal het wel in een hotel bij het ontbijt gezien hebben en gedacht klinkt lekker en ze snappen het toch niet.
  El muesli integral esta compuesto por cereales integrales, frutos secos, semillas y frutas. Recomendamos tomar los cereales en su estado mas puro. Integral.

 6. Er was eens een minister van onderwijs die z’n “collega” uit India in Nieuw-Zeeland tegenkomt op een congres en zegt zo en hoeveel leerlingen hebben jullie zo’n beetje zegt die guy uit India eh zo rond de 350 miljoen. En jullie. Curaçao minister eh geen idee.

  Je moet weten dat scholen op Curaçao kregen een vergoeding per leerling dus weten hoeveel leerlingen een school heeft kan erg rendabel zijn. Omdat er een verschil zit tussen werkelijk en begin en einde schooljaar.

  Dus voor 15k een consultant ingehuurd die er niks van snapte en alleen gebroken Nederlands en Engels sprak, die vervolgens een dure accountantsfirma in huurde die met een projectleider kwam en ze hadden een tool voor het project. Maar wel ook een externe in huurde omdat tja geen ervaring. Totaal 25k per maand bij elkaar.

  Op Curaçao was niet eens bekend hoeveel scholen er waren. Duurde weken om daarachter te komen. Op Saba zegt het hoofd van de school waarom hadden jullie niet even gebeld. 224. Want volgend jaar komen die en die erbij en die en die gaan weg. Ja 224. Computers ja we hebben een hele lading. Ja 15 nieuw in doos achter in een giga lokaal, maar de ict’er zijn we al maanden kwijt.

  Op sint maarten deden ze ook mee met de selectie van een schoolsysteem en na 3 dagen peperduur vergaderen in het meest luxehotel in de grootste zaal, de lunch was super de luxe ook, met iedereen die maar iets met onderwijs te maken had waren ze er helemaal uit.
  Ja zo moet het systeem er uit zien dat is wat ze willen.

  Komt de gedeputeerde aan het einde als laatste met met de vraag, “Eh als dat systeem komt krijgen we dan ook een computer erbij want nu hebben we niks”.

  Op de vraag of ze er een cursus muis dubbelklikken erbij wilde werd met ontstemming gereageerd en werd een consultant ontheven uit z.n functie e. Want dat het was een risico voor het project. Bonaire moest nog maar ook daar hadden ze helemaal niks en konden ook niet dubbelklikken.

  Het 15k projectleider eindadvies was ja SAP kopen 450.000 zonder computersysteem 150.000 en een systeem ontwikkelen. Kan een paar miljoen kosten. Dat hadden ze samen met de minister al uitgedokterd. En de consultant firma die het project zou gaan begeleiden wisten ze ook al. Jammer alleen dat een consultant dat niet wilde ondersteunen. Maar ja geld was er ook niet dus het is er nooit gekomen.

  Dat afgezet tegen de woorden van een “lerares” ja schoolmelk is leuk maar ik neem ook altijd brood mee want als de kids honger hebben luisteren ze niet naar me. Geld daarvoor nee er is niks. ik betaal het zelf als ik kan. Kinderen met honger naar school.

  Het eindigde in een rechtszaak tegen die 1e consultant. Die wilde na 2 jaar niet stoppen met selecteren. Leek de Isla wel. Tja 15k per maand.

  Op Curaçao, na het nodig graaf werk liep die eigenwijze consultant tegen een dienst aan die niemand kende.

  1 dienst met 1 guy die alles perfect in de computer had
  Systeem was er al jaren. 2 computers zelfs. Maar hij deed niks meer mee omdat hij geen 1500 per maand kreeg om een secretaresse in te huren die de gegevens bijwerkte.

  Ja hij had het zelf gemaakt en opgezet en was super gedetailleerd en werkte ook prima maar hij vond dat hij tegen werd gewerkt en data typen deed hij niet meer. Was niet zijn taak.

 7. Ik had het ook niet tegen jou hoor Loes. Het is dat jij je steeds opwerpt als “beschermheilige van de dommen”, met name een Knoek Koe die anderen afvalt omdat ze volgens hem dom zijn, maar niet naar zichzelf kijkt, en eigen fouten af probbert te doen als zijnde een “typo”.
  That is all. “To err is human, but some people think they are more human than others”
  Dus ze moeten uitkijken met wat ze zeggen/schrijven hier. Ik sabel ze medogenloos neer.

 8. Rechtsaf.
  Commentaar en comentaar om je eerlijk te zeggen het was geen typo. Ik ben geen held in foutloos typen en jaag alles in Word 2019 door de spellingschecker. Maar soms ook niet en dan nog zie ik wel eens dingen over het hoofd.
  In dit geval met kla beer kon ik niet geloven dat hij terrel schreef ipv het veel meer sierende Terrell. Maar mijn “type fout” die perfect werd opgemerkt gaf de indicatie dat er wel degelijk bewust voor het aantal letters was gekozen. Dus… ja..ik mag niet zeggen het is een viezerik. Ik maakte de typo bewust maar had verder niks over lagere onderwijs (niet school) of iets.

  Dat D en T verhaal zoals gezegd voltooid in deze vorm is lastig.
  voltooien/vervoeging – WikiWoordenboek (wiktionary.org)

  Maar wat is Chifleren een vrouw die esoteric items verkoopt bedoelt je dat ? Nee jammer genoeg geen Harry Potter. Lijkt me ook knap onhandig zo.n bezemsteel.

 9. ” ,,Het onderwijs op Curaçao is gebaseerd op de integrale, inclusieve persoonlijke ontwikkeling van elke leerling. Daarom wordt er gewerkt aan zeven onderwijsgebieden, zodat aan het einde van het onderwijs de jongere integraal is gevormd en kan functioneren en een verbinding kan maken met de arbeidsmarkt. Ondanks dat de wet de mogelijkheid biedt om de overgang naar havo te regelen door middel van een toets of onderzoek, bepaalt de wet dat elk kind toegang kan krijgen tot het voortgezet onderwijs via het onderwijsrapport. Dit onderwijsrapport moet een integraal beeld geven van de ontwikkeling van de leerling gedurende zijn hele schoolloopbaan in het basisonderwijs. ”

  in dit korte stukje tekst komt het woordje “integraal” maar liefst 3 keer voor zonder dat er iets concreets gemeld is. heeft de minister dure management cursussen gevolgd zonder zich te verdiepen wat er echt speelt in het onderwijs?

 10. Ze DENKEN werkelijk dat ze een rotonde zijn… Ze denken ECHT dat alles om hun draait ….. Leveren overal commentaar op, houden er heel eigenzinnige meningen op na, denken dat ze de mensheid een genoegen doen met hun domme opmerkingen, maar aan Drechi Pa Bosnan Tur hebben ze een goeie….

 11. Wat is de wereld toch vreemd hè?…
  Als iemand anders een fout maakt, dan is hij of zij bij sommige lieden hier gelijk een “Lolo”, en moet hij of zij de lagere school overdoen
  However……. Als zij zelf een fout maken is het gelijk een “typo”…
  Vreemd, heel vreemd….
  En dan zijn er ook nog lieden die het goed proberen te praten…. En de Comment Police “Chifleren” om maatregelen te nemen tegen degene die hun domheid openbaar maakt.
  Lekkere dames zijn jullie zeg….

 12. Ha die @Drechi, je hebt helemaal gelijk meid! En daarom heb ik het niet tot Minister van Onderwijs gemaakT. Maar de eerste de beste gran LOLO bon bobo, die amper Nederlands beheersT, hakkelT als hij een pesentatie moet geven in Nederland die hij had kunnen voorbereiden, de/het jouw, jij jou hem hij -haar zij -hun zij. ons-onze standaard in elke zin door elkaar haalt net als de net zo grote lolo BOBO Pik de Payaso, die is op Curaçao de minister van Onderwijs. De beste man is een schande bij elke vertoning. Of hij houdT zijn hoofddeksel op tijdens het volkslied, of hij hakkelt, stottert, etc etc. Deze zaken worden hem ingefluisterd door gladde consultants en de sufferd laat zich alle nonsense aansmeren omdat hij geen kaas van Onderwijs heeft gegeten. En voila, zie het onderwijs kapot gaan. Curaçaos onderwijs gaat er aan met dit soort drama’s van Ministers en consultants. Maar Drechi gaat zich drukken om een speltypo op KKC, maar ziet de balk van Citree van Heydoorn niet, die werkelijk geen zin goed uit zijn strot krijgt geblaat. Tipico cos di xxxx ( vier letterig wordje, bedenk zelf maar wat dat nou zou kunnen betekeken)

 13. Loes moet het natuurlijk opnemen voor Koe…. Niet mans genoeg?
  Enne….. Je hebt blijkbaar een andere Google, een andere Dikke van Dale, Wikipedia etc. Voltooid met een d is gewoon niet goed hier. Punt!!

 14. Typisch Curaçao. Hoe verbeteren we het onderwijs.

  Nou schaf de test af die aangeeft wat het eind niveau is van je leerlingen.
  Het schooladvies wordt leidend.
  Tja… Mevrouw, u dochter wil verder, eh hoe zit het met de vrijwillige bijdrage van u voor dit jaar……

  Deze dwaze manier begon jaren geleden al.
  Er is een gebrek aan leeraren. Ok schaf de eis af dat ze voldoende niveau hebben en geef lagere school en kleuter onder wijzers ook de bevoegdheid voor voorgezet onderwijs.

  Eh hoe kunnen we zorgen dat we buitenlanders moeten aantrekken voor technische beroepen eh schaf de technische scholen af. Iedereen moet op kantoor kunnen werken toch.

  Hoe voorkomen we dat Havo niet overbelast wordt Nou zorg er voor dat VSBO niet aansluit aan Havo.

  Hoe kunnen we zorgen dat de leraar nog beter wordt eh… Laat ze verplicht in het Papiaments les geven. Dan kunnen ze zelf hun lesmateriaal verzinnen.

  Zo raar dat 80% van de leerlingen die buiten Curaçao op school gaan en slagen alleen voor vakantie terugkomt.

 15. Wordt het niet tijd dat Citree zelf eens een keer het lager onderwijs voltooid?
  Is volgens mij gewoon goed. En mijn word 2019 spell check klaagt er ook niet over.
  Maar ik heb het opgezocht in de vandale, Maar het is een nog al complexe vorm. En met een t en d kan beide goed zijn afhankelijk van het uitgangspunt.
  Eropna is aan elkaar vast overigens.
  Maar het lijkt me handig als comment polis weer eens duidelijk maakt dat dit weer niet inhoudelijk is.

 16. @Knoek Koe:
  Als ik jou was zou ik zelf ook de eerste lessen op de lagere school er op na gaan slaan… “VoltooiD”????????? ECHT met een “D”????
  Whuahauahauahahaaahaauahauahahhaaaaaaaa… Koe woont in een glazen kas, en loopt hier met keien te smijten… Je lijkt Loes of Kaat wel!!
  Whuhauahauahauahaaaaa

 17. De leerlingen moeten niet slimmer worden als de ministers en overheid in het algemeen.Dat zou te gevaarlijk zijn voor het voortzetten van de gehele overheid.Ze moeten zo dom blijven als het kan.Dan zullen ze ook later op dezelfde manier kiezen.Kan niet nog iets anders afgeschaft worden?

 18. Stel je voor dat het onderwijs systeem ervoor zorgt dat leerlingen op deze rots door hun opleiding slimmer worden dan onze ministers. Dat moet uiteraard nief gebeuren anders werkt het MKF – Haiti model straks niet meer.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties