30 C
Willemstad
• zondag 25 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘De wereld op z’n kop’

HomeEconomieBouw en vastgoedsectorAntilliaansDagblad | ‘De wereld op z’n kop’

Monumentenraad verbijsterd over Unesco-optreden minister Cooper

Willemstad – Om de vraag te stellen of Curaçao wegens de kritische houding van Unesco afscheid moeten nemen van de Werelderfgoedstatus ‘is de wereld op zijn kop’.

F01 Monumentenraad wereld op kopDat stelt de Monumentenraad Curaçao in een schrijven aan minister Charles Cooper (MFK), die maandag voor consternatie zorgde door zijn openlijk twijfel uit te spreken over de meerwaarde van de werelderfgoedstatus die Willemstad al 26 jaar heeft.

In de brief, in handen van het Antilliaans Dagblad, schrijft voorzitter Michael Newton: ,,De Curaçaose overheid zal zelf in samenwerking met het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) en ontwikkelingspartner Heritage Plaza Consortium (HPC) uit Nederland het Waterfort Plaza Masterplan-project wat schaal betreft moeten reduceren. En dan niet omdat Unesco dat wenst, maar omdat dat het beste is voor onze eigen stad en het duurzaam behoud van ons eigen erfgoed dat in het belang is voor het gevoel van eigenwaarde van de bevolking van Curaçao.”

Tijdens de discussieronde bij de ‘Invest in Willemstad summit’ op maandag 4 december stelde Cooper publiekelijk de vraag wat de meerwaarde is van Willemstad op de Unesco Werelderfgoedlijst. De Monumentenraad kwalificeert dit als ‘een verbazingwekkende vraag van een minister die de eerstverantwoordelijke is voor het behoud van het Curaçaos gebouwd erfgoed’.

Nog grotere verbazing wekte bij velen de opmerking van de minister dat ook Coopers eerste adviseur in deze, de sectordirecteur IRP (Infrastructuur en Ruimtelijke Planning), hem geen antwoord zou kunnen geven over de meerwaarde van de Werelderfgoedstatus van Willemstad. Het betreft hier Caroline Manuel.

,,Dit ondanks het feit dat zij al vele jaren belast is met werelderfgoedaangelegenheden, niet alleen wat de binnenstad betreft, maar ook met betrekking tot plaatsing van plantagestructuren op westelijk Curaçao tot werelderfgoed. Daarnaast woont deze topambtenaar al vele jaren regelmatig werelderfgoedconferenties bij in het buitenland.”

Aldus de door Newton getekend brief, die stelt dat ‘meer in het algemeen het raadzaam is om in plaats van stappen achteruit te zetten, gezamenlijk energie te steken in hoe wij met zijn allen de voordelen van de werelderfgoedstatus van Willemstad, in de vorm van bedrijfsmatige activiteiten, huisvesting, werkgelegenheid en welvaartsontwikkeling steeds beter kunnen gaan benutten’.

,,De handvatten zijn daarvoor aanwezig, evenals de organisaties en mensen die dit kunnen doen. Er is in het belang van de huidige en komende generaties dus veel werk aan de winkel en de Monumentenraad staat immer klaar om hiervoor haar bijdrage te leveren.”

De voorzitter wijst erop dat op de laatste dag van de Invest in Willemstad summit de laatste spreker de jonge Curaçaose restauratie-architecte Valery Eshuis was. Zij was vorige maand de winnaar in Nederland van de Monumententalentprijs 2023. Op de summit sprak zij over haar werkveld op het eiland. Zij toonde een afbeelding met daarbij een balans tussen ‘monetary value’ enerzijds en ‘cultural heritage value’ anderzijds. ,,En dat is precies waar het over gaat”, stelt Newton. ,,Een balans vinden tussen de waarde van het cultureel erfgoed en de financieel economische waarde.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties