29 C
Willemstad
• zaterdag 1 april 2023

DH | Dispute on St. Maarten, St. Martin border solved

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers during its monthly in The Hague on Friday approved the treaty with France that defines the exact demarcation of the border...

AntilliaansDagblad | Groot milieuproject Statia en Saba

Oranjestad/The Bottom - Op Sint Eustatius en Saba loopt een groot milieuproject om erosie te verminderen en bedreigde riffen rond de twee eilanden in Caribisch Nederland (CN)...

AntilliaansDagblad | ‘Prijs verlagen elektriciteit Aruba moeilijk’

Oranjestad - Elektriciteitsbedrijf Elmar heeft een dag voor het verstrijken van de deadline - die door de regering is gesteld - aan de bevolking laten weten dat...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Hof niet erg blij met rapport crimefonds

‘Geen vragen vanuit de Raad voor de Rechtshandhaving ontvangen’ Willemstad - Vanuit de krant moest het Hof vernemen dat er een rapport is gepubliceerd over het criminaliteitsbestrijdingsfonds, waarin...

AntilliaansDagblad | ‘Met urgentie investeren’

Antwoord aan Cft: In plaats van versneld aflossen van leningen Willemstad - De regering van Curaçao is van mening dat, onder de huidige omstandigheden, de begrotings- en liquiditeitsruimte...

AntilliaansDagblad | Grote ontevredenheid FKAK

Nulmeting: Inhoud van ambulancewerk goed, maar leiding niet Willemstad - Bij de ambulancedienst Fundashon Kuido di Ambulans Kòrsou (FKAK) is alleen 28 procent van het personeel tevreden met...

AD | Wat staat Trump te wachten in het hol van de leeuw? ‘Veel mensen in New York haten hem’

7 vragen - Donald Trump (76) verschijnt komende week voor de rechter als verdachte in een strafzaak. Hij wordt aangeklaagd voor het betalen van zwijggeld aan pornoster...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Concentreren op bruggen bouwen’

VBC-voorzitter Circkens: Emoties opzijzetten en kijken naar groter geheel

Willemstad – ,,Alléén kunnen we het niet aan. Sterker nog, we moeten dat ook niet willen. We hebben elkaar nodig, zowel op lokaal als op internationaal niveau, maar vooral ook binnen het Koninkrijk.” Woorden van de voorzitter van de VBC, Vereniging Bedrijfsleven Curaçao, Zeno Circkens.

Hij verwelkomde woensdag de Nederlandse staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Koninkrijksrelaties als hoofdspreker tijdens een zeer goed bezocht businessontbijt in de grote hal van het Centrale Bank-gebouw te Scharloo.

,,Het is de hoogste tijd om de emoties opzij te zetten en naar het grotere geheel te gaan kijken en naar de volgende generatie. Kortom, alleen door bruggen te bouwen, te beginnen in onze eigen omgeving, in ons eigen land en in ons eigen Koninkrijk, zullen we als kleine eilandnatie de voorspoed kunnen creëren waar we allemaal al jaren zo reikhalzend naar uitkijken.”

Als individuele organisaties hebben we niet de noodzakelijke kennis, fondsen en infrastructuur om de structurele veranderingen die nodig zijn te verwezenlijken, vervolgde Circkens, maar samen hebben we dat absoluut. ,,Wij willen een speciaal beroep doen op onze jonge generatie van opkomende ondernemers. Wij hebben jullie steun nodig om aan onze gezamenlijke toekomst te bouwen.”

To make a long story short, aldus de VBC-voorman: ,,Laten we bruggen bouwen, het verleden naar een nieuwe mooie toekomst verbinden door een nieuwe realiteit te creëren voor de volgende generatie Yu di Kòrsou, met goed onderwijs, goede zorg een stabiele economie, financiële voorspoed en veiligheid.”

En: ,,Als we blijven doen wat we altijd hebben gedaan, zullen we dat in ieder geval niet realiseren, dat hebben we proefondervindelijk vastgesteld de afgelopen decennia. Laten we het eens anders proberen, laten we ons concentreren op het bouwen van bruggen in plaats van ze te verbranden, laten we samenwerken in het Koninkrijk voor het grotere goed en voor de volgende generatie. De VBC is begonnen en wil deze samenwerkingsfilosofie intensiveren. Laten we het samen doen!”

Aanwezig waren naast Van Huffelen, onder anderen ook Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK), haar partijgenoot minister van Financiën Javier Silvania, Statenleden Quincy Girigori en Steven Croes (van oppositiepartij PAR) en ook voorzitter Billy Jonckheer van de Kamer van Koophandel.

Sinds juni 2021 is er een nieuw VBC-bestuur, gekozen door de leden voor een periode van drie jaar, dus tot juni 2024. ,,Na vele interne discussies, evaluaties, brainstormsessies, SWOT-analyse (Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats, red.), ook met input van onze leden, andere professionals en consultants zijn we tot de conclusie gekomen dat we als vereniging een goede, substantiële en structurele bijdrage kunnen leveren door te trachten zoveel mogelijk ‘bruggen te bouwen’.”

De brug – ook terug te vinden in de uitnodiging voor de ontbijtbijeenkomst – staat hier symbolisch voor het verbinden van gedachten en ervaringen. Circkens: ,,De brug verbindt twee werelden die eerder van elkaar gescheiden waren. Een bruggenbouwer is een bemiddelaar die partijen nader tot elkaar brengt. Zodoende willen wij bruggen bouwen met alle relevante stakeholders, zoals de overheid, het vakbondswezen, maar ook met onze zusterorganisaties van werkgevers op Aruba, Sint Maarten en in Nederland.”

Op basis hiervan heeft de VBC ook een nieuwe visie geformuleerd voor de komende periode: ‘Creating a shared approach to realize socio-economic growth in Curaçao, by continuously building bridges’.

,,Om daadwerkelijk vooruitgang te boeken zullen we dat samen moeten doen, geen van ons kan het alleen, dat kan de overheid niet, de vakbonden niet en de werkgevers ook niet! We moeten deze geest van samenwerking omarmen en er een ‘second nature’ van maken”, aldus Circkens verwijzend naar het zogenaamde ‘poldermodel’ dat in Nederland heeft gezorgd voor veel vooruitgang.

,,Deze filosofie van samenwerking is wat ons betreft op dit moment niet meer een keuze, maar is essentieel om de noodzakelijke structurele hervormingen in ons land vorm te geven en vervolgens ook uit te voeren.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

  1. Structurele hervormingen .
    Ay , ay dat wordt moeilijk en het gaat pijn doen voor sommige
    Pero ja nos mes por
    Maar ja wanneer , wanneer .

  2. We hebben elkaar nodig ja zeker maar alleen als er een hele grote dikke zak dukaten richting het rovers hol word geschoven zo niet dan word er direct de hand doek in de ring gegooid wat betreft het COHO progam omdat de onafhankelijkheid niet word gewaarborgd en het ydk volk als slaven word misbruikt door de macamba’s. Dus blijf in het vervolg maar thuis van Huffelen en dan hoe je ook niet te gaan staan dansen als een malloot om een wit voetje te halen bij YDK regering die achter je rug een heel lange neus naar je treken en je hoort ze dan zeggen geen geld geen samenwerking van Puffelen!.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -