31 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

Opinion | PIN: “How much more people have to suffer before the Minister of Justice starts addressing the problem we have with guns?

WILLEMSTAD - The National Innovation Party (PIN) says it has taken note that in recent times, there have been many cases where the use of guns has...

RTL | Eis 16 jaar cel tegen drugsbaron Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. De Hagenaar wordt verdacht van de handel in drugs...

PBC | Grensverdrag Sint-Maarten moet einde maken aan 375 jaar onduidelijkheid

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het werd 375 jaar geleden ook al eens vastgelegd: de tweedeling van het eiland Sint-Maarten. Helemaal duidelijk waar de grens tussen het Franstalige en...

PBC | Internationaal Symposium ‘Reclaiming the Narrative’ in teken van doorwerking slavernijverleden

Persbureau Curacao UTRECHT – De Nederlandse overheid heeft 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ter inluiding van dit belangrijke jaar organiseert het...

ParadiseFM | Skiën op Saba

Skiën op Saba lijkt misschien een slechte grap, maar dat is het niet. Onlangs bezocht een skiscoutteam uit de VS het bovenwindse eiland. De wegen en wandelpaden...

PBC | Man die in de gevangenis mishandeld werd vrijgelaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een 48-jarige man, bekend onder de initialen R.R.M., is vrijgelaten na in de gevangenis te zijn mishandeld door medegevangenen. De man, die werd vastgehouden...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Hof: Blijven verbinden

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Hof: Blijven verbinden

Nieuwe president: Wil en verplichting elkander bij te staan

Willemstad – De manchetknopen van de nieuwe president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba – Mauritsz de Kort – staan volgens scheidend Hofpresident Eunice Saleh symbool voor verbinding.

Saleh: ,,Net zoals de manchetknoop tot doel heeft verbinding te brengen tussen manchetten van een overhemd, gebruikt Mauritsz de Kort als verbinder, de symboliek van zijn manchetknopen om verbinding te zoeken met zijn gesprekspartners.” Want, wat weinigen weten, zo verklapte Saleh woensdag tijdens de overdracht:

,,Mauritsz de Kort communiceert niet alleen via woord en geschrift, maar ook via zijn manchetknopen. In zijn indrukwekkende verzameling, naar ik mij heb laten vertellen, groter dan die van menig liefhebber, bevinden zich manchetknopen voor allerlei gelegenheden. Zo heeft hij een paar waar op de ene ‘guilty’ en op de andere ‘not guilty’ staat. Naar gelang de gelegenheid past hij zijn manchetknopen aan.”

De scheidend Hofpresident prijst zijn ‘ijzersterke’ communicatieve vaardigheden, scherp oog voor de maatschappelijke rol van het Hof en het belang van verbinding tussen de landen. En met zijn werkzaamheden op alle zes de Nederlands-Caribische eilanden, en dus zijn ervaring in al deze jurisdicties van het Hof, doet hij ‘de lange naam van het Hof volledig eer aan’.

Ook De Kort refereerde bij zijn installatie naar zijn kennis over alle eilanden en geeft aan dat die allemaal een andere cultuur hebben. Vandaar ook het thema van het afscheid en de installatie: ‘Law and culture’. En, zo stelt De Kort over de culturen op de verschillende eilanden:

,,Omdat de culturen en verkeersopvattingen op elk van onze eilanden nog weer afwijken, ligt er een verantwoordelijkheid op het Hof om voor wat betreft de rechtspraak de zes eilanden aan elkaar te binden en met elkaar te verbinden, want zodoende wordt daadwerkelijk inhoud gegeven aan de gemeenschappelijkheid van het Hof. Ik zie het dan ook als een taak om die verbinding te (blijven) maken en om aan die gemeenschappelijkheid te (blijven) werken. Voor de gemeenschappelijkheid van de Hof-vestigingen geldt ook, en dan in iets andere bewoordingen dan koningin Juliana: ‘Steunend op eigen kracht, maar met de wil en de verplichting om elkander bij te staan’.”

En niet alleen moet de interne verbinding behouden blijven, ook extern is dit nodig. De Kort hierover: ,,Om de kwaliteit van het werk, ketenbreed, en de processen te kunnen waarborgen, is de steun van de regeringen en van de Staten van onze landen als (mede-)wetgevers onmisbaar. Ik noem bij wijze van voorbeeld een aantal wetgevingsproducten dat toe is aan herziening en implementatie: het Caribische Wetboek van Strafvordering, de landsverordeningen betreffende de advocatuur in alle vier landen en de deurwaardersverordening van Sint Maarten.”

Ook wereldwijd zoekt het Hof verbinding door zich aan te sluiten bij regionale en Europese samenwerkingsverbanden. Verder is de samenwerking belangrijk met de hogere gerechten in Nederland.

En de verbinding meent De Kort ook te kunnen maken met de bevolking. Hij werd geboren en grootgebracht op Aruba. Zijn vader overleed toen hij vier was. Zijn moeder werkte dubbele banen om de eindjes aan elkaar te knopen. En daarom groeit De Kort op met het besef dat ‘niets vanzelfsprekend is’.

De nieuwe Hofpresident: ,,Ik zeg dit hier – bij deze gelegenheid – omdat ik als president een voorbeeld wil en moet zijn. Ik wil een voorbeeld zijn voor de jongens en meisjes die nu op school zijn op onze eilanden, ongeacht van welke bario ze komen: maak er wat van, doe goed je best en pak je kansen voor een goede scholing en vorming. En voor de vaders en moeders, opa’s en oma’s, tantes en ooms en in voorkomend geval ook voogden voor wie de opvoeding soms een uitdaging is: koester je kind, bescherm het, stimuleer het op school en ‘one day they will make you proud’.”

Uit de rede van Saleh valt nog op te maken dat De Kort de 25ste president van het Hof is. En dat haar oog al snel op hem als haar opvolger viel: ,,Ik kan u verklappen dat al in 2011, toen Mauritsz de Kort net zijn raio-opleiding had voltooid en nog niet eens was benoemd tot lid van het Hof, met hem is gesproken over een mogelijk presidentschap. We zagen dus toen al in hem een potentiële kandidaat. Om te spreken met de winnende carnavalstumba van 2013: ‘Nos ta tin wowo riba bo’.”

Saleh is sinds januari 2022 weer fulltime bezig met het rechtsprekende werk ‘dat ik altijd met zoveel plezier heb gedaan’.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Het rechstprekende werk dat Saleh altijd met zo veel plezier gedaan heeft. Kan ik me voorstellen, met een gouden lepel in je achterste geboren en rechtspreken over de armen op het eiland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties