25 C
Willemstad
• vrijdag 3 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Coalitie wil uitleg van Curoil

Statenlid Brownbill (MFK): Mogelijkheden concurrentie stimuleren

6
Willemstad – Brandstofdistributeur Curoil, een overheids-nv, zou bij haar eigen pompstations een lagere prijs per liter in rekening moeten brengen voor benzine en diesel. Dat stimuleert de concurrentie tussen lokale pomphouders en draagt bij aan meer betaalbare brandstof.

Statenlid Fergino Brownbill van de grootste regeringspartij MFK wil hierover ‘zo snel mogelijk’ in het parlement praten met vertegenwoordigers van Curoil en het Bureau Telecommunicatie & Post (BT&P), zo licht hij desgevraagd toe aan deze krant. BT&P houdt onder meer ook toezicht op de prijsontwikkelingen van olieproducten.

Curoil is eigenaar van vier pompen op het eiland en zou het startschot kunnen geven voor een verlaging van de literprijs aan de pomp door niet de maximumprijs te hanteren, zoals alle pomphouders nu doen, maar daar ónder te gaan zitten.

BT&P berekent maandelijks de maximum toegestane brandstofprijzen die eigenaren van benzinestations in rekening mogen brengen bij klanten. De literprijs is opgebouwd uit meer dan tien componenten. Afgelopen vrijdag werden een liter benzine en diesel zeker een kwartje tot 28 cent goedkoper nadat het Curaçaose parlement akkoord was gegaan met de ‘Aanschrijving tijdelijke mitigatie brandstofprijzen’ van MFK-minister Javier Silvania van Financiën. De prijsverlaging is mogelijk door te snijden in de componenten omzetbelasting en accijnzen (waardoor er wel fors minder in de overheidskas komt).

Maar volgens MFK-Statenlid Brownbill zijn er meer mogelijkheden om de bevolking verlichting te bieden in deze periode waarin de oorlog van Rusland in Oekraïne de brandstofmarkt wereldwijd heeft verstoord. Wat er mogelijk is wil hij te weten komen tijdens een overleg met Curoil en BT&P.

Brownbill en de overige acht MFK-Statenleden vragen samen met de fractie van coalitiepartner PNP al op 22 april in een brief aan Statenvoorzitter Charetti America-Francisca om een centrale commissievergadering waarin Curoil en BT&P meer informatie geven over de ontwikkeling van de brandstofprijzen wereldwijd en de gevolgen voor Curaçao.
,,De drastische prijsverhoging veroorzaakt onzekerheid en wantrouwen onder de bevolking”, schrijven de fracties van MFK en PNP. De Statenvoorzitter kan opnieuw een brief verwachten waarin de Statenleden van de twee coalitiepartijen erop aandringen de vergadering ‘zo snel mogelijk’ uit te schrijven.

Minister van Economische Ontwikkeling is Ruisandro Cijntje van coalitiepartij PNP; binnen en buiten de coalitie is al gesuggereerd dat hij kan proberen Curoil ertoe te bewegen prijsconcurrentie als onderdeel van haar beleid op te nemen. Het was overigens PNP die vlak na aantreden van het kabinet-Pisas in juni 2021 aandrong op verlaging van de brandstofprijs.
In totaal zijn er 26 verkooplocaties op Curaçao. De pomphouders verdienen een zogeheten ‘dealermarge’ van 17,53 cent per verkochte liter. Daarmee moeten zij wel hun complete bedrijfsvoering bekostigen. Curoil ontvangt behalve deze dealermarge bij de vier stations ook een ‘marge Curoil’ van 11,13 center per liter over álle op het eiland verkochte liters.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -