25 C
Willemstad
• woensdag 29 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | De Staten willen nieuwbouw

Kostenbesparing hierbij een belangrijke overweging

Het parlement moet die verlenging vervolgens binnen 48 uur goedkeuren | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Staten willen overgaan naar nieuwbouw. Daarmee zouden drie nu gebruikte (monumentale) panden in de binnenstad verlaten worden. Maar voor het zover is moet vandaag akkoord gegaan worden met een concept-instellingsbesluit van een ‘tijdelijke commissie nieuwbouw voor de Staten’. De huishoudelijke commissie in de Staten heeft het concept-instellingsbesluit gemaakt en daarover beslissen de Statenleden vandaag.

- Advertentie -

 

De tijdelijke commissie nieuwbouw zal belast worden met het onderzoeken en het in kaart brengen van alle mogelijke scenario’s, inclusief financiering, ‘teneinde een nieuw Statengebouw te realiseren ten behoeve van alle fracties en griffiepersoneel, met inachtneming van de hedendaagse faciliteiten behorende bij een publiek gebouw’.

In het instellingsbesluit wordt aangegeven waarom een nieuw gebouw gewenst is. Zo zijn de Staten op dit moment gevestigd in drie gebouwen. Na 10-10-‘10 is het aantal personeelsleden toegenomen en een tekort aan werkruimtes ontstaan. Daarom worden nu voor de Griffie enkele kantoren gehuurd. Volgens de overweging is het zo dat niet alle gebouwen over dezelfde faciliteiten beschikken en hetzelfde veiligheidsniveau hebben. Bovendien brengen separate gebouwen logistieke uitdagingen met zich mee. Ook heeft elk gebouw eigen onderhoudskosten waarbij opgemerkt wordt dat monumentale panden veel onderhoud en investeringen vereisen.

Het gebruik van verschillende gebouwen promoveert de saamhorigheid niet, zo wordt ook aangevoerd. En verder: ,,De huidige Statenzaal voldoet niet aan alle voorwaarden van toegankelijkheid. De publieke tribune is moeilijk toegankelijk voor personen die slecht ter been zijn.”

De voordelen van nieuwbouw zijn dat het plaatsen van de fracties en het griffiepersoneel in één gebouw tot efficiëntie leidt; dat de energiekosten, beveiligingskosten en kosten voor ICT-voorzieningen met één gezamenlijk gebouw zullen afnemen; dat er minder fragmentatie zal zijn binnen de Staten; dat bij wijziging van samenstelling van de fracties, interne verhuizingen logistiek beter te regelen zijn en dat een nieuw pand voor de Staten geëquipeerd zal kunnen worden met alle noodzakelijke moderne infrastructuur.

Voorgesteld wordt dat de tijdelijke commissie bestaat uit zes leden die zich laten bijstaan door experts. De commissie wordt ingesteld voor de duur van twee jaar.
Vandaag wordt in de centrale commissievergadering ook nog gesproken over het verslag van de concept-consensusrijkswet Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling (Coho).

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

10 reacties

 1. Bouw een grote houten poppenkast voor ze met gordijntjes,,,het zijn toch allemaal marionetten, , elke dag gratis show op Wilhelminaplein.

 2. Er zijn sinds 2020 meer dan 15.000 mensen vertrokken vn naar NL.
  Dat scheelt belastinginkomsten. Het aantal werkenden – als ik het goed heb – bedraagt minder dan 45% en hopen we maar dat die belastingen afdragen.
  De ambtenaren in ieder geval wel, want de overheid kan meteen inhouden.

  Als we op deze manier doorgaan redden we het dus niet.

  Het is een F&F zooi niet meer en niet minder.
  De dagelijkse discussie bij ons thuis is nog steeds, wat gaan we doen.
  Op een gegeven moment ben je het zat altijd voor diegenen te dokken die hun zakken maar blijven vullen.

 3. De Nederlandse Antillen indertijd met ongeveer 250.000 inwoners hadden 21 statenleden. Aruba met 60.000 eruit, aantal statenleden voor de over blijvende Nederlandse Antillen bleef op 21. Na 10-10-10 blijft Curacao met 150.000 inwoners nog steeds met 21 statenleden. Kiesdeler is steeds kleiner geworden. Waarom zijn er zoveel statenleden nodig voor zo’n onbenullig eilandje ? Allemaal vriendjes onder mekaar met fracties , griffies en ander personeel die niets voorstellen. Jobs for f&f.

 4. Alweer nos mester hunga grandi .
  Het volgende kind met een waterhoofd
  Maar wie gaat dat betalen .
  We kunnen niet eens onze kont krabben .
  Maar ja nos mes por .
  Een nieuw gebouw voor een stelletjes clows .
  Shonan ban serio si of hala kita .

 5. Er zijn de laatste maand 2 booten meer binnen gekomen als normaal deze tijd met 4 duizend winkel kijkers en twee terrassen drinkers die 1 glaasje limo dronken, en een paar zakkenvullers hebben meteen de geld kolder in de kop gekregen en denken nu kan het nog? en die commissie F&F van 2 jaar zit gebeiteld, er zit geen gulden in Kas en die schooiers in de regering maaken nog meer schuld.

 6. Tijdelijke commissie voor de duur van 2 jaar bestaande uit 6 personen. Nieuw gebouw , het mag allemaal wat kosten. Denk ook aan Rode Kruisgebouw , aan de ouderen in Bethesda en aan het salaris van het zorgpersoneel bij al die instanties. Tegenover Guardian Group staat ‘n geweldig gebouw, to MCB rooi catootje idem. Maar we gaan wel bij Ned schokken.

 7. ‘De Staten’ willen.
  Net zoals De Staten een te duur hospitaal wilden.

  Er staan zoveel overheidsgebouwen leeg, noem bv de Concordia str, Dan het vm GMN aan het Schottegatweg.
  Enz
  Enz
  Wat een durf en stupiditeit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Automatische concepten

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...

Nu.cw | Vlucht KL-735 naar Curaçao vertrekt pas morgen

De KLM-vlucht KL735 naar Curaçao wordt verder vertraagt. Dat meldt KLM-regiomanager Dirk Buitelaar tegenover Nu.cw. De vlucht stond oorspronkelijk gepland om rond 15.00 uur Nederlandse tijd...

Nu.cw | TUI-vlucht naar Curaçao wijkt uit naar Punta Cana

TUI zal vlucht OR351 naar Curaçao vandaag laten uitwijken naar Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. Dat meldt een woordvoerder van TUI aan Nu.cw. “Aanvankelijk leek het er...

NU | Tropische storm ABC-eilanden landt begin van de middag als eerste op Bonaire

De tropische storm die Aruba, Bonaire en Curaçao mogelijk zal treffen, komt waarschijnlijk woensdag rond 16.00 uur (plaatselijke tijd) als eerste aan land op Bonaire. Dat zegt...

RTL | Orkaanseizoen belooft weer zwaar te worden

Ook dit jaar belooft het opnieuw een hevig orkaanseizoen te worden. De spits is al afgebeten in Mexico en komende nacht wordt de tweede grote storm van...
- Advertentie -
- Advertentie -