26 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 09:14

ParadiseFM | Luigi Faneyte verlaat Kumun

Luigi Faneyte heeft vandaag laten weten dat hij is opgestapt als voorman van de partij Kumun. Hij bedankt alle 1595 mensen die op 19 maart op Kumun hebben...

ParadiseFM | ‘Vaxications’ nieuwe trend

Niet alleen Curaçao, maar ook veel andere eilanden zijn aan het nadenken over een manier om het toerisme weer op gang te krijgen zodra het vaccinatiedoel bereikt...

NTR | Koninklijke Landmacht brengt Sint-Maarten in kaart voor orkaanseizoen

Tim van Dijk PHILIPSBURG – 43 Militairen van Koninklijke Landmacht zijn op Sint-Maarten om het land, de infrastructuur, gebouwen, bruggen, water- en elektriciteitsvoorzieningen volledig in kaart brengen. Met...

DH | Court rules against Alegria, denies long-lease and water rights

PHILIPSBURG--The Administrative Court on Monday came to a different conclusion than the Court of First Instance in September 2020, ruling in favour of Country St. Maarten in...

Ingezonden | Hartverscheurend

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Verlenging avondklok op Bonaire

Den Haag - De naleving van de avondklok is op Bonaire goed. Bovendien blijkt de maatregel een effectief middel tegen verspreiding van het coronavirus. Daarom krijgt gezaghebber...
- Advertisement -spot_img
HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | CMC naar de rechter

AntilliaansDagblad | CMC naar de rechter

Ziekenhuis vecht tariefsverlaging aan; liquiditeitsproblemen gevaar kwaliteit zorg | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft een kort geding aangespannen tegen GMN-minister Zita Jesus Leito (PAR). De ministeriële beschikking voor een verlaging van het zorgbudget moet per direct van tafel.

Met het jaarlijkse budget van de Sociale Verzekeringsbank zou het ziekenhuis het overgrote deel van de kosten moeten kunnen dekken, want 85 procent van de zorg gaat naar mensen die via de basisverzekering ziektekosten (bvz) bij de SVB zijn verzekerd. De voorgestelde bezuiniging van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) brengt het ziekenhuis in grote problemen door een extra verslechtering van de liquiditeitspositie.

Het CMC vreest een tekort van 39 miljoen gulden voor 2021. Dat terwijl het ziekenhuis het in het eerste jaar na de opening in november 2019 al moest doen met een zorgbudget dat de kosten niet dekte. Bovendien viel de productie tegen in de opstartfase en door minder behandelingen in verband met de covid-maatregelen.

Het rode cijfer van 39 miljoen voor 2021 komt dan ook bovenop het tekort van 60 miljoen gulden over 2019/2020. De situatie is inmiddels zo kritiek dat niet alle behandelingen aan alle patiënten kunnen worden aangeboden.
Dat is gisteren in een buitengewone persconferentie toegelicht door algemeen directeur Gilbert Martina, financieel directeur Karina Lombardie en medisch directeur Ingemar Merkies.

De CMC-directie vindt het onbegrijpelijk dat de GMN-minister heeft ingestemd met een verlaging van het zorgbudget voor 2021. Een speciale ‘door de minister zelf benoemde’ adviescommissie heeft het budget voor 2019/2020 begin deze maand afgewezen en de LAR-rechter heeft het bezwaar dat CMC aantekende in december 2020 gegrond verklaard.

Kern van het probleem is dat de overheid uitgaat van tarieven die meer dan twintig jaar geleden zijn vastgesteld via het ‘Landsbesluit medisch tarief sociale verzekeringen’.

Maar het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) heeft het CMC in november 2019 ontheffing gegeven; het ziekenhuis hoeft zich niet te houden aan de vastgestelde maximumtarieven. MEO stelt als voorwaarde wel dat eenzelfde tarief geldt voor particulier verzekerden en bvz-verzekerden.

De overheid heeft de tarieven voor de ziekenhuizen nooit aangepast. CMC heeft berekend dat een verpleegdag 1.541 gulden moet opbrengen, maar kan dat bedrag tot nu toe alleen bij particulier verzekerden in rekening brengen. De SVB gaat uit van 314 gulden voor de bvz-populatie. En zo is het overheidstarief voor de intensive care 1.387 gulden, terwijl dat volgens CMC, 3.267 gulden zou moeten zijn. ,,De ligdagen zijn veertig procent van onze inkomsten”, zegt Martina.

De stap om via de rechter af te dwingen dat de ministeriële beschikking wordt ingetrokken, heeft behalve van de directie, de steun van de raad van commissarissen, de medisch specialisten en de vakbond CBV. In de meest recente beschikking zou ook zijn opgenomen dat CMC-medewerkers 12,5 procent moeten inleveren in het kader van de bezuinigingen die overheid-nv’s moeten doorvoeren in verband met de steun van Nederland. Martina:

,,Wij vinden dat onterecht. CMC Exploitatie en CMC Vastgoed & Beheer zijn juridisch gezien geen nv’s van de overheid.”

CMC wil bovendien dat er op basis van een uitspraak van de rechter een tijdelijke voorziening komt om per direct aan haar verplichtingen te kunnen voldoen en de kosten te kunnen dekken. Als er nog verder gekort wordt op het SVB-budget, zoals in de ministeriële beschikking is bepaald, kan het ziekenhuis ‘de continuïteit van kwalitatieve zorg in een nieuw gebouw’ niet langer garanderen.

Uitgangspunt was van meet af aan dat het nieuwe ziekenhuis als een katalysator voor veranderingen in de gezondheidszorg zou werken, zegt directeur Martina. Maar nu staat er een prachtig ziekenhuis met moderne apparatuur, zonder dat aan de randvoorwaarden wordt voldaan om de nieuwe behandelingen echt aan te kunnen bieden. Martina: ,,Met het huidige zorgbudget is het niet mogelijk personeel bij te scholen, nieuwe behandelingen aan te bieden en innovaties door te voeren voor het stellen van een diagnose.”

Zoals bekend werd de originele begroting van de bouw van het ziekenhuis met grofweg 200 miljoen gulden overschreden. Het aflossen van de leningen zorgt voor een hoge kapitaallast: met 54,2 miljoen gulden, negentien procent van alle kosten op de begroting van 2020. De directie zoekt naar mogelijkheden om de lokale lening van 128 miljoen gulden tegen een rente van vijf procent opnieuw te financieren.

Martina: ,,Onder dezelfde voorwaarden, maar tegen een rente van maximaal twee procent.” Maar het personeel is de grootste kostenpost voor 2020: 127,6 miljoen (51 procent). ,,Bij de overgang van Sehos naar CMC is overeengekomen dat alle personeelsleden een baangarantie krijgen”, zegt Martina. ,,Daardoor kon het personeelsbestand niet worden aangepast aan de behoefte.”

CMC Exploitatie betaalt maandelijks 44,7 miljoen gulden huur aan CMC Vastgoed & Beheer, de nv die verantwoordelijk is voor het onderhoud van apparatuur en gebouw.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

 1. Dan kan er nog wel een 3e of 4e bij.
  WTh is the matter met Selikor. Ook dat loopt volstrekt uit de hand. De ratten hebben vrij spel.
  Wat een Napoli zootje gajes.

 2. Het gaat lekker met GMN-minister Zita Jesus Leito. Dit wordt al het derde of vierde proces binnen 1 jaar tegen haar. Hoogst waarschijnlijk zien we haar in een volgend ‘cabinet’ – misschien is een andere naam beter – niet terug. Ze heeft in ieder geval nog het schilderwerk van de brug voor 7.000.000 dat ze samen met haar familie uitvoert. Ze kan dus met een tevreden gevoel opstappen.

 3. Iemand had zojuist een video gemaakt ove het CMC waar in de gangen boven al het water lekte uit de plafonds.
  Duidelijk een goed afgewerkt ziekenhuis.

 4. Hoorde net een haspelende en stotterende Eugene zonder Ruggengraat op paradise fm vertellen dat alles oke is met ziekenhuis??
  Goed gewerkt pik!

 5. “Maar het personeel is de grootste kostenpost voor 2020: 127,6 miljoen (51 procent).”
  vallen hier ook de salarissen van Betrian en Martina onder?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties