26 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

ParadiseFM | Geen bewijs voor veroordeling 600 kilo drugsroof

Oud-politieagent M. Mariano is vrijgesproken voor de 600 kilo drugsroof uit het recherchebureau. Ook de andere verdachten zijn niet veroordeeld voor de roof. Volgens de rechter is...

ParadiseFM | Sterker economische groei door herstel toerisme

Het verblijfstoerisme is in de eerste helft van 2022 sneller hersteld dan verwacht. Op Curaçao overtrof het aantal verblijfstoeristen zelfs het niveau van voor de pandemie. Om...

ParadiseFM | Jongens aangehouden voor wapenbezit

De politie sloeg gisteren twee jongens in de boeien. De aanhouding vond plaats in Sun Valley. Buren belden de politie nadat ze de jongens in een tuin...
- Advertentie -

ParadiseFM | Betere beveiliging bij brandweerkazernes

De beveiliging van brandweerposten wordt verhoogd. Reden is de inbraak bij verschillende kazernes. Dat schrijft Justitieminister Hato. Alle brandweerposten krijgen automatische poorten die geopend worden op het...

ParadiseFM | Tweede arrestatie rond overval Julianadorp

De politie heeft vanmorgen een 27-jarige man opgepakt op verdenking van een gewapend overval aan de Parallelweg in Julianadorp. De aanhouding vond plaats aan de Kaya Renbak...

NTR | ‘Waarom kan ik hier in de Tweede Kamer geen Papiaments spreken?’

John Samson Rennox Calmes, Curaçaos parlementslid, zorgde voor een opmerkelijk moment in de Tweede Kamer. Hij hekelde dat er geen tolk aanwezig was bij een overleg en voerde...

DH | Inaugural Arajet Airlines flight lands at Princess Juliana International Airport

AIRPORT--Princess Juliana International Airport (PJIA) officially welcomed Arajet Airlines from the Dominican Republic with a symbolic inaugural ceremony on Tuesday. The ceremony had been postponed due to...

AntilliaansDagblad | Chili volgende bestemming Statenleden

‘Alle Parlatino-reizen waren vooraf al goedgekeurd’

Het Parlatino zetelt in Panama, de belangrijkste aandachtsgebieden van Parlatino zijn het vragen van aandacht voor de mensenrechten en economische en sociale ontwikkelingen.

Willemstad – Alle reizen naar het buitenland in verband met Parlatino die nu plaatsvinden zijn al aan het begin van het jaar goedgekeurd door het volledige parlement tijdens een Centrale Commissievergadering.

 

Dat zegt Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK) in antwoord op vragen van het Antilliaans Dagblad. Ze verdedigt zich op deze manier tegen de toenemende kritiek in de gemeenschap over de vele vaak dure reizen die Statendelegaties maken.

Nu gaat het om een bezoek aan Santiago de Chile, waar de Statenleden belast met Landbouw, Veeteelt en Visserij een bijeenkomst bijwonen van het Parlamento Latinoamericano y Caribeño. Daar zijn dan vier van de in totaal 21 Statenleden van Curaçao bij aanwezig: Juniël Carolina en Maria Nita (beiden MFK), Corine Djaoen-Genaro (PNP) en Rennox Calmes (TPK).

Calmes is net terug uit Jamaica waar het ging over vrije zones. Hij was daar samen met David Seferina (MFK) en Gwendeel Mercelina (PNP). En zij – Seferina en Mercelina – gaan ook naar Atlanta in de Verenigde Staten voor het ‘Curaçao Altanta Braves Partnership’ op 24, 25 en 26 juni. Daar zijn ook de ministers Ruisando Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling en Sithree van Heydoorn (MFK) van Sport bij.

Het vele gereis heeft ertoe geleid dat de post hiervoor op de begroting van de Staten al met een ton zou zijn overschreden dit jaar. Ook door het kabinet-Pisas en bepaalde diensten en overheidsgelieerde instellingen, zoals toeristenbureau CTB, wordt er opvallend regelmatig naar het buitenland gevlogen. Dubai was daarbij een hoogtepunt.

Dit leidt tot kritische opmerkingen in een periode dat er nog altijd bezuinigd wordt en Curaçao nog niet voldoet aan de voorwaarden die zijn gesteld aan de afbouw van de inkorting van 12,5 procent op ambtenarensalarissen en de door de overheid gesubsidieerde instellingen.

,,De kritiek op het reisgedrag van ministers en Statenleden zwelt aan. De overheid heeft voor het in standhouden van basisvoorzieningen geen geld, maar intussen brengen bewindslieden en parlementariërs bijkans meer tijd door in een vliegtuig dan in een vergaderzaal”, schrijft Dossier Koninkrijksrelaties. En Caribisch Netwerk stelt: ,,Reizende politici zelf onderwerp van discussie op Curaçao: ‘Zijn al die dure wereldreizen wel echt nodig?’.”

In amper een half jaar tijd hebben parlementsleden ruim 400.000 gulden uitgegeven aan elf dienstreizen, berichtte Vigilante. Het budget is dit jaar al met een ton overschreden. Dagblad Èxtra meldt ook dat al die reizen van parlementariërs gewoon doorgaan alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Volgens Statenvoorzitter America-Francisca is het aantal reizen wel te verklaren: in de afgelopen twee jaar zijn er amper reisbezoeken gedaan vanwege de corona-beperkingen. Sommige parlementsleden vinden hun verschillende wereldreizen een must, omdat ze voor hun politieke werk ‘hun horizon moeten verbreden’. Anders blijf je ‘kleingeestig’ als je op een klein eiland blijft, stellen zij.

Andere collega-Statenleden – vooral te vinden in de oppositiebanken – vinden dat het geld voor urgentere dingen gebruikt kan worden en niet voor ‘snoepreisjes’. Zeker zolang Curaçao nog (lang) niet uit de crisis is.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -