27 C
Willemstad
• maandag 8 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | CBCS-president trapt op de rem

‘Sluitende begroting mag niet ten koste gaan van verder economisch herstel’

Foto Antilliaans Dagblad

Willemstad/Philipsburg – Anders dan de Nederlandse regering en ook het College financieel toezicht (Cft) meent Centrale Bank-president Richard Doornbosch dat voor Curaçao en Sint Maarten ‘begrotingsevenwicht niet ten koste van economisch herstel mag gaan’. ,,Begrotingsaanpassing op middellange termijn is de beste optie”, zo liet Doornbosch gisteren tijdens een persconferentie weten.

Een van de afspraken die Curaçao en Sint Maarten tijdens de coronapandemie met Nederland hebben gemaakt over de uitvoering van een hervormingspakket als voorwaarde voor liquiditeitssteun op grote schaal, het zogeheten Landspakket, is om uiterlijk in 2023 een sluitende begroting te bereiken.

De staat van de overheidsfinanciën in de Caribische landen maakt ‘begrotingsconsolidatie onontbeerlijk’, erkent de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in haar Economisch Bulletin van juni 2022. ,,Gezien de toegenomen onzekerheden rijst echter de vraag of het huidige budgettaire consolidatietraject realistisch is”, aldus de president.

,,Nu de toegenomen inflatiedruk het tempo van het economisch herstel afremt en hogere overheidsuitgaven nodig zijn om de meest kwetsbare groepen in de samenleving gerichte steun te verlenen, mag een sluitende begroting niet ten koste gaan van een verder herstel”, waarschuwt Doornbosch.

Wat dan wel? is vervolgens de vraag. De topman die twee jaar geleden bij de CBCS aantrad en daarvoor bij het IMF in Washington zat, pleit voor ‘vierjarige focus’. ,,In plaats daarvan zouden de landen moeten werken aan een budgettair consolidatietraject op middellange termijn dat de effecten van bezuinigingen op de groei compenseert”, luidt zijn advies.

,,Ten eerste zijn hervormingen van de gezondheidszorg en het pensioenstelsel nodig om de druk op de begroting te verlichten. Ten tweede moet het beheer van de overheidsfinanciën worden versterkt om tot een efficiëntere en effectievere toewijzing van overheidsmiddelen te komen”, vervolgt Doornbosch.

,,Aan de ontvangstenzijde moet de naleving van de belastingplicht verder worden verbeterd om de belastinggrondslag te verbreden en de belastingdruk eerlijker over de economie te verdelen. Gezien de capaciteitsbeperkingen van de twee landen kunnen al deze hervormingen echter niet binnen één jaar worden doorgevoerd.”

In haar jongste Economisch Bulletin raadt de CBCS beide landen aan een budgettair consolidatieprogramma voor de middellange termijn te ontwikkelen dat alle bovengenoemde maatregelen omvat, maar met een vierjarige focus. ,,Het programma moet uitgaan van voorzichtige veronderstellingen met betrekking tot de economische groei en de begrotingsdoelstellingen en duidelijke prioriteiten voor de middellange termijn stellen. Bovendien moet het tempo van de budgettaire aanpassing in de herstelfase aan een schuldanker worden gekoppeld in plaats van aan een verplichting tot begrotingsevenwicht”, aldus de hoogste functionaris van de Centrale Bank.

Hij stelt: ,,De ervaringen tot dusver met het verplichte begrotingsevenwicht op Curaçao en Sint Maarten tonen aan dat dit niet bevorderlijk is geweest voor een deugdelijk beheer van de overheidsfinanciën en voor de besluitvorming, maar meestal tot een procyclisch begrotingsbeleid heeft geleid.”

Kosten bureaucratie toegenomen…

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

5 reacties

 1. Hij pleit ook voor een energie transitie:
  20% van de diviezen gaat op aan import van fossiele brandstoffen.
  De overgang naar alternatieven energie zou het eiland netto exporteur van energie kunnen maken.
  En daar kan ik me helemaal in vinden, ook zou het goed zijn voor de werkgelegenheid en de kennisontwikkeling.
  Blij dat hij ook dit zegt.
  Maaaaaar;
  Gaat niet gebeuren, de brandstof import is een verdien model voor de elite.
  De elite heeft er geen last van en de kosten kunnen toch doorberekend worden aan de bevolking.
  Als de afroom factor voor alternatieven gelijk wordt toegepast is het economisch niet haalbaar.

 2. “De topman die twee jaar geleden bij de CBCS aantrad en daarvoor bij het IMF in Washington zat, pleit voor ‘vierjarige focus’.”

  En als er al focus was is die vakkundig door het opvolgende kabinet de nek omgedraaid.

 3. Als de kosten van de bureaucratie toenemen.
  En er meer belastingen opgehaald moeten worden is dat niet goed voor de economie.
  Alles dat de bureaucratie verkwist door inefficiënties is nettoverlies voor de de economie.
  Alles dat kosten bespaart bij de overheid en de onv’s is winst voor de economie.
  En het recept voor rechtvaardige steun en hulp voor de gehele economie en “evenredigheid” voor de bevolking is dus niet belastingdruk verhogen maar het matigen van beloningen bij top ambtenaren en onv directies. Ook het inkrimpen van de toppen is een rechtvaardige maatregel.
  En dan hebben we het nog niet over initiatieven voor het opzetten van economische pilaren die de economie kunnen dragen. Nu hebben we tourisme en oja dat was het.
  Offshore financiën is geen poot.

 4. “Ten tweede moet het beheer van de overheidsfinanciën worden versterkt om tot een efficiëntere en effectievere toewijzing van overheidsmiddelen te komen”, zegt de man die zelf 1 miljoen per jaar verdient.

 5. Doorbosch wil nog een tijdje directeurtje van het bankje blijven spelen dus ondanks dat je z.g. onafhankelijk bent wel het vriendje van de regering blijven.
  Niets op tegen om het spelletje zo te spelen maar kom dan niet met het argument van geld nodig voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving want onze regering heeft nog geen vinger naar ze uitgestoken hooguit de middenvinger.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...