30 C
Willemstad
• donderdag 30 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Brandstof nóg duurder

Benzine stijgt met 17,5 cent; diesel met 37,5 cent per liter

benzine brandstof schaarste | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Zolang de Tijdelijke Landsvordering mitigeren brandstofprijzen nog niet in werking is getreden, geldt de ‘gewone’ prijs; en die stijgt vanaf volgende week weer scherp: per liter benzine met 17,5 cent en diesel maar liefst 37,5 cent.

- Advertentie -

Het zogeheten gereguleerde tarief voor Mogas 95 benzine stijgt van wat al een recordprijs was, namelijk 2,64 gulden, naar 2,81 gulden. En gasolie LSD-diesel gaat van 2,27 gulden naar 2,64 gulden voor elke liter aan de pomp. Zo heeft Bureau Telecommunicatie & Post gistermiddag bekendgemaakt.

BT&P houdt toezicht op de prijsontwikkelingen van olieproducten en nutsvoorzieningen. Ook die laatste gaan omhoog; zowel stroom als water stijgen in prijs. De (gesubsidieerde) tarieven voor kookgas blijven gelijk: 16 gulden voor een kleine cilinder (LPG 20 lbs) en 80 gulden voor een grote gasfles (LPG 100 lbs).

Het was al aangekondigd: de brandstofprijzen zouden verder stijgen. Het eindgebruikerstarief voor Mogas 95 neemt toe als gevolg van een lichte stijging in de aankoopprijs (op de internationale markt) en een forse stijging in de correctie van het overschot/tekort-component. ,,Dit laatste komt voornamelijk door het alsnog verwerken van de voor de helft doorgevoerde stijging van de aankoopprijs van vorige maand”, luidt de toelichting.

Het eindgebruikerstarief voor LSD-diesel stijgt voornamelijk als gevolg van een forse stijging van de aankoopprijs die in lijn is met de internationale prijsnotering (Platts). ,,Ter voorkoming van een nóg grotere tarieffluctuatie voor diesel ineens, wordt de stijging van de aankoopprijs opnieuw in twee stappen doorgevoerd middels een negatieve correctie in het overschot/tekort-component.” Ook voor diesel geldt dat de slechts voor de helft doorgevoerde stijging van de aankoopprijs van vorige maand nu alsnog is verwerkt.

Ter verdere mitigering (lees: verzachting) van de prijsstijging voor benzine en diesel is ervoor gekozen om de tekorten over de vorige maanden te verspreiden over meerdere maanden. ,,Deze mitigerende maatregelen zullen echter in de komende maanden alsnog gecorrigeerd dienen te worden.”

De door de regering-Pisas onlangs aan de Staten voorgestelde verlaging van de accijnzen op benzine en omzetbelasting (ob) op zowel benzine als diesel, zou een verlichting van circa 24 cent per liter tot gevolg hebben. Alle beetjes helpen, maar dan nóg blijft tanken een dure aangelegenheid.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Zoals te verwachten zijn we weer blij gemaakt met een dode mus door onze Pias. Voorstel voor de brandstof korting door de Staten en vervolgens in de onderste bureaulade.
    Of zal nu wel, door eerst deze extreme brandstofprijs verhoging, er wel een korting volgen ??. Dan een sigaar uit eigen doos.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Curaçao haalt opgelucht adem: gevreesde storm blijft uit

Storm Bonnie zou flink gaan huishouden op Curaçao, Bonaire en Aruba, zo werd de afgelopen dagen gewaarschuwd, maar uiteindelijk liep het allemaal met een sisser af. De...

PBC | Eilanden lijken te ontsnappen aan ‘storm Bonnie’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De eilanden lijken te ontsnappen aan storm Bonnie. Nadat het weersysteem vanochtend met een enorme snelheid richting de eilanden trok, nam de kans op...

PBC | Vermiste man gevonden door drone in Jan Thiel

Persbureau Curacao Securitybedrijf Jan Thiel Security heeft vanmiddag een levenloos lichaam aangetroffen nadat met een drone naar de vermiste Wladimir Wanga werd gezocht. De 44-jarige Curaçaose man werd...

ParadiseFM | Toke de Keda vervroegd

De toke de keda is vervroegd naar 11 uur ‘s ochtends. Dat betekent dat iedereen die geen vitale functie beoefent om 11 uur thuis moet zijn. De...

Democracy now! | Wednesday, June 29, 2022

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...
- Advertentie -
- Advertentie -