35 C
Willemstad
• zaterdag 3 juni 2023

NRC | Vier kinderen dolen al weken door de jungle. Weet Colombia ze op tijd te vinden?

Merijn de Waal Zuid-Amerika Colombia zoekt diep in het oerwoud naar vier jonge kinderen die een maand geleden als enigen een vliegtuigcrash overleefden.   Het oerwoud van zuidoost-Colombia lijkt geen...

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot aan Verenigde Staten onder zeer zware beveiliging begonnen

Nederlander overgebracht naar Lima | John van den Heuvel LIMA - De uitlevering van Joran van der Sloot aan de Verenigde Staten is begonnen. Hij is in de...

NTR | Parlementslid Curaçao: ‘Grondwet veranderen zodat lhbt’s niet kunnen trouwen’

Oscar van Dam Statenlid Rennox Calmes (TPK) wil de grondwet veranderen zodat mensen van hetzelfde geslacht toch niet kunnen trouwen op Curaçao. Mario Kleinmoedig van de belangenorganisatie Foko...

Democracy now! | Friday, June 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Brison critical of The Hague for making ENNIA solution a condition

THE HAGUE--Member of the St. Maarten Parliament (MP) Rolando Brison of the United People’s (UP) party during the opening of the Inter-Parliamentary Consultation of the Kingdom IPKO...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Strak tijdspad Coho

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Strak tijdspad Coho

Osepa: We laten ons geen planning dicteren

Veel reacties onder zijn post verwijten de premier dat hij het volk beledigd door hen te vergelijken met ezels. | Kim Hendriksen

Willemstad – Het tijdspad dat bewandeld moet worden met betrekking tot de consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) is strak. Dat is gisteren gebleken tijdens de voortzetting van de centrale commissievergadering van de Staten over het Coho.

Vandaag is er een technisch overleg met ambtenaren over het Coho in de Staten en de openbare vergadering die gepland stond voor volgende week vrijdag is vervroegd naar dinsdag 26 april omdat sommige Statenleden de volgende dag naar het buitenland reizen.

De centrale commissievergadering startte in november vorig jaar, maar nu pas gaf minister-president Gilmar Pisas (MFK) antwoord op gestelde vragen. Hoewel de tijd nu dringt, heeft het volgens de premier niet altijd aan hem gelegen dat het na november zo lang heeft moeten duren.

,,Ten eerste is het concept van de wet pas in februari van dit jaar naar de Staten gestuurd. Wat zou ik in de Staten kunnen komen vertellen als de wet niet openbaar is?”, zo hield Pisas zijn toehoorders voor. ,,Het is nu april en ik vind niet dat we laat zijn. Na aanbieden van de wet aan de Staten, was ik bijna de hele maand maart uitlandig en daarna kwam ik met griep terug. Daar komt bij dat ik niet kan weten wat redenen zijn geweest van de Staten om niet eerder een vergadering te plannen op momenten dat ik wel kon.”

Het strakke schema is als volgt, zo legt de premier uit: ,,De Staten hebben de Tweede Kamer om uitstel gevraagd om met een verslag te komen over de vergadering van het Coho. Dat uitstel is gegeven tot 13 mei. Dan wordt Coho in het Nederlandse parlement behandeld. Vanuit de Staten van de verschillende eilanden zullen waarschijnlijk amendementen komen. Op 26 mei moet de Curaçaose regering de amendementen van de Staten verwerkt hebben in een Nota van Wijziging en antwoord hebben gegeven op gestelde Statenvragen. De Tweede Kamer wil de wet nog aannemen vóór het reces. Ik vind dat we erg kort de tijd hebben voor zo’n ingrijpende en belangrijke rijkswet.”

En daarmee reageert Pisas ook op wat coalitiegenoot Sheldry Osepa (PNP) in de vergadering naar voren brengt. Het tijdspad kan volgens hem niet gedicteerd worden. Osepa: ,,De Tweede Kamer kan dan wel van 13 mei uitgaan, maar daar gaan wij misschien wel niet van uit. We hebben tijd nodig om de wet goed te doorgronden. Als wij daar drie weken langer voor nodig hebben, dan doen we dat.”

Overigens zal er vóór 13 mei ook nog een Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) zijn op Sint Maarten, namelijk van 4 tot 6 mei. Hier komen de verschillende parlementen van de Landen in het Koninkrijk samen. Het onderwerp Coho zal zeker aan de orde komen en hier zal over onderhandeld worden, zo is in de Staten naar voren gekomen.

Een heikel punt waar Pisas in de Statenvergadering nog eens op teruggekomen is, is de rol en invloed van de Staten met betrekking tot de hervormingen binnen het Coho. En, zo stelt Pisas in verband hiermee: ,,De geschillenregeling is dan weliswaar door Nederland ingetrokken, maar er worden weer gesprekken gevoerd om deze op tafel te krijgen. Ik vind dat er een geschillenregeling moet komen in plaats van het nu in het Coho opgenomen Kroonberoep. Dat houdt namelijk in dat de Raad van State advies geeft, maar dit advies is niet bindend. In een geschillenregeling moet een bindend uitspraak gegeven en een beroepsprocedure gevolgd kunnen worden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

16 reacties

 1. …”pisas, heeft onlangs weer de beest uitgehangen op ‘n verjaardagsfeest, ladderzat”…..

  Aan de vruchten herken je de boom @Kaat

  Pisas, in bv vergelijking met Aruba, is een soort tribaal stamhoofd. Wever, ook niet helemaal zonder smet, maar je kan met haar voor in tenminste voor de dag komen, en ze heeft in ieder geval een juridische achtergrond. Bij ons wordt janchi en buchi minister , zoals Pisas.

 2. Late reactie, maar toch en foto pisas, heeft onlangs weer de beest uitgehangen op ‘n verjaardagsfeest, ladderzat en de rest. Wat ‘n klein eiland toch. Ook verhalen over ‘n zekere c cooper van ‘n oud vrouwtje achter de vensters.

 3. …”Osepa echt een juridisch licht’…
  Echt een juridische oplichter zul je bedoelen @ John
  @Loes, helaas lopen er vele advocaten rond de je graag een poot uitdraaien, en voor kwartje op de eerste rang willen zitten.

 4. Idd Osepa echt een juridisch licht.
  Juridische oplichter zul je bedoelen.
  Moet de eerlijke advocaat die de boel niet heeft proberen te lichten of je voor een telefoontgesprek van 5 minuten 100 gulden in rekening brengt nog tegen komen!

 5. met deze politici valt geen zaken te doen, zij zullen dus ook nooit in het echte bedrijfsleven buiten Curacao aan de slag kunnen gaan. Geen beleid, implementatie snelheid is extreem traag en als je denkt dat je een deal hebt, komen er alsnog issues bovendrijven. Een red flag voor alle investeerders die Curacao overwegen

 6. Idd Osepa echt een juridisch licht. Heeft z’n zakken goed kunnen vullen in het Haagse en niet op te hoeven draaien voor je studieschuld is wel een meevaller.
  Je wipt gewoon weer naar een andere partij.
  Zo gaat dat hier.

 7. Osepa.
  Ook zo.n helder juridisch licht.
  Begon bij oplichter advocaat pygmee ignorante Knoppel tje..
  Was letselschadeadvocaat. Nog vager.
  Daarna het gevolmachtigde minister drama.

  Ja NL moet gewoon de kraan een keer dicht draaien.
  En een paar drones erboven met wapens.
  En dat doen in mei volgend jaar.
  Voor de 2e keer.

 8. Geachte heer Pisas, wellicht is het een idee om iets anders naar uw functie en rol te kijken. Een evenwichtig COHO en de geschillenregeling zijn belangrijk voor Curaçao, leg daar uw focus. Natuurlijk is het belangrijk om investeerders aan de trekken, maar wellicht moet u eerst het fundament van nos isla op orde maken, alvorens gesprekken met investeerders te voeren. Een stabiel bestuur en goede relaties binnen het Koninkrijk zijn zaken waarop investeerders selecteren. Zij hebben namelijk een lange termijn visie, kijken naar de economische ontwikkeling, de scholing van arbeidskrachten, een goede gezondheidszorg e.d. Uw kritische blik op COHO kan op mijn steun rekenen, even alle focus op het fundament! Stop met uitvluchten (maand uitlandig) zoeken, dat is kinderachtig. De toekomst van Curaçao ligt voor u (ons) en niet in vorige regeringen, hoe stom zijn ook gehandeld hebben. Gas er op!

 9. Osepa heeft nog niet genoeg tijd gehad om de wet te doorgronden en pik gaat daar natuurlijk in mee. Het volk dat zich “regering” noemt weet dus eigenlijk van toeten noch blazen, maar dat wisten we al vanaf het aantreden, nog niks anders als blunders staan op hun naam.

 10. Alsof onze Pias ooit van een tijdspad cq planning heeft gehoord. Blijkt in ieder geval niet uit het nakomen van Coho afspraken
  Dat hij een horloge draagt zal wel te maken hebben met zijn idee dat dat status geeft. Zij secretaresse zal hem wel vertellen wanneer hij op het vlegveld moet zijn voor zijn volgende snoepreis.

 11. Nederland draai eens een keer die geldkraan echt dicht .
  Ze hebben toch een plan B , C , D .
  Schaamteloos zijn ze , echt schaamteloos .

 12. Aan de foto te zien lijkt het erop dat Pik Pisas totaal de weg kwijt is na zijn DUBAI reisje( zie de hangende kinnebak ) , lijkt wel op een mongolie gezicht?. Of heeft hij nog steeds een dollar $$$$$ waas in zijn hersenpan zitten die er niet uit wil. Heb net gelezen dat er alweer een vliegreis naar Argentinia voor hem met gevolg is geboekt om de curacrimse vlag naar Oduse te brengen voor het jeugdsport evenement onder de 18 jaar.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties