27 C
Willemstad
• dinsdag 24 mei 2022 04:38

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Binnenkort ‘preferred bidder’

RdK houdt kaken stijf op elkaar en geeft geen namen vrij

Oud KPMG partner Patrick Newton is RdK-directeur

Willemstad – Uiterlijk eind volgende week of mogelijk eerder moet duidelijk zijn welke groep wordt geselecteerd als ‘preferred bidder’ voor wat betreft de overname van de exploitatie van de Curaçaose raffinaderij, die tot eind 2019 in handen was van operator PdVSA en er sindsdien werkloos bijstaat.

- Advertentie -

Als het Antilliaans Dagblad directeur Patrick Newton van Refineria di Kòrsou (RdK), de overheids-nv die eigenaar is en daarmee verhuurder van de installaties bij de raffinaderij aan de rand van het Schottegat en die van de olieterminal bij Bullenbaai, benadert met vragen zegt hij:

,,Wat ik kan aangeven is dat we binnen twee weken het proces van head hunting wensen af te ronden met een formele goedkeuring van de regering voor wat betreft de preferred bidder.” En, zo voegt Newton eraan toe: ,,Daarna zullen we de onderhandelingen starten.”

De RdK-topfunctionaris geeft stellig aan ‘verder geen commentaar te geven’; ook niet op het artikel in de <f”ADScala-Italic”>Èxtra<f”ADScala-Romein”> van dinsdag. Deze krant heeft het nog over uiterlijk deze week dat bekend moet zijn met welke partij Curaçao verder in zee wil als gegadigde om de Isla-raffinaderij weer op te starten. En dat eind juni een contract wordt ondertekend.

Maar het meest interessante is dat het Papiamentstalige dagblad concreet de naam van ‘Socap Corporation’ noemt, als geïnteresseerde groep die het vaakst zou worden genoemd. Èxtra bericht dat de selectie van de preferred bidder vorige week al had moeten plaatsvinden en dat er berichten zijn dat er eerst begonnen zal worden met de ingebruikneming van Bullenbaai; of de raffinaderij zelf ook herstart wordt, zal de tijd nog moeten uitwijzen.

Nadat eerdere trajecten niet het gewenste resultaat opleverden, namelijk een nieuwe operator voor de eeuwoude Curaçaose raffinaderij die na het contracteinde met PdVSA al ruim 28 maanden stilstaat, werd eind 2021 de Commissie Headhunting – een Steering Committee – aangesteld. De commissie bestond uit vier leden: Herbert Mensche (voorzitter) en Ludwin Miguel, beiden voorgedragen door de regering-Pisas (MFK/PNP); en verder Arthur Gevers en Lindomar Scoop, die door RdK zijn voorgedragen. Gevers maakte eerder ook deel uit van het voormalige PMO-team, evenals de huidige RdK-directeur Newton.

De Raad van Ministers heeft destijds ingestemd met een protocol waarin de opdracht, het proces en de commissie van twee keer twee leden worden beschreven. De commissie is door RdK benoemd met instemming van de ministerraad.

Het protocol bevat op hoofdlijnen de regels en procedures waar de commissie, maar ook de regering en RdK zich aan dienen te houden bij het ‘headhunten’ van een nieuwe voorkeurskandidaat in verband met de overname van de petroleumfaciliteiten en -installaties.

Zo moet een geïnteresseerde partij – en dus ook de ‘preferred bidder’ – aantonen over voldoende ruwe olie (proof of product) en genoeg investeringskapitaal (proof of funds) te beschikken. Op deze onderdelen, of één van de twee, liep het bij eerdere pogingen stuk.
Opeenvolgende regeringen en RdK-directies hadden hun hoop gevestigd op ‘preferred bidders’ als het Chinese Guandong Zhenrong Energy (GZE), Motiva/Aramco, Klesch Group en – als laatste – de lokale CORC-ondernemerscombinatie.

Nadat RdK in opdracht van de regering-Pisas de exclusiviteitsovereenkomst met CORC verbrak, was ook even Essar/Nayara Energy in beeld. Deze groep uit India werd en wordt steevast in verband gebracht met de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft, die een groot belang heeft in Essar. Rusland is nog meer dan vóór de invasie in Oekraïne een ‘no-go’ voor het grootste deel van de wereld.

Luis Giusti, voormalig president van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA, bevestigde onlangs dat hij namens een zakengroep een bod heeft uitgebracht voor de exploitatie van de Isla-raffinaderij. Ook de Venezolaanse Aldea Group, aangevoerd door Luis Gallegos en Luis Alba, zou interesse hebben. Aldea onthield zich van commentaar, maar liet onlangs wel weten ‘nog mee te doen’.

Premier Gilmar Pisas (MFK) maar ook minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling beloofden bij herhaling publiekelijk dat er spoedig een oplossing komt in de vorm van een nieuwe operator. Wanneer en welke partij zeggen zij niet.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Prefereer bidder????!!!!! Hahahoeha, net doen of serieuze ondernemer elkaar staan te verdringen om een bidbook met bankgaranties in te leveren.
    Arbeidsgelegenheidsproject voor F&F.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AV | Europees parlement stemt in met minimumtarief vennootschapsbelasting

Het Europees Parlement is in meerderheid voor de invoering van een minimumtarief van 15 procent voor de vennootschapsbelasting. Het beoogde minimale belastingtarief is onderdeel van een akkoord...

Column Youp | Sussende Wiske

Wiske Rutte. Lieve stripfiguur. Met zijn Nokia zonder geheugen. Soort zoekt soort. Na drie lettergrepen moest hij zijn telefoon om het uur opschonen. Hoe? Schudden. Keihard schudden....

Trouw | Curaçao wacht al jaren: eerherstel voor vrijheidsstrijder Tula gaat traag in Den Haag. ‘Klap in ons gezicht’

Lodewijk Dros De Curaçaoënaar Gilbert Bacilio ijvert voor eerherstel voor Tula, de leider van de neergeslagen slavenopstand in 1795 op Curaçao. De Nederlandse regering werkt daar nog niet...

Investico | Russen in ondergrondse trustsector vallen buiten toezicht

Romy van der Burgh en Linda van der Pol ‘De heer Remmelink? Elfde verdieping,’ zegt de receptiemedewerker van een grote zorgflat in Rotterdam. Vóór het gebouw op het...

Nu.cw | Honden sterilisatieproject krijgen hartjes tattoo

De honden die gesteriliseerd of gecastreerd zijn bij het sterilisatieproject van Rescue Paws Curacao (RPC) en Feed Friends Foundation (FFF) krijgen een hartje in het oor getatoeëerd....

PB | The Aruba International Regatta, slated for August 20th & 21st

Aruba’s most important life-partner is the ocean around us. Ask yourself: When was the last time you went to the beach? Swimming? Snorkeling? Sailing? Visitors pay fortunes...
- Advertentie -
- Advertentie -