27 C
Willemstad
• woensdag 6 december 2023

CC | The CMC General Practitioner Post will open on January 1st, as promised

WILLEMSTAD - A long-awaited improvement in the healthcare system of Curaçao is on the horizon. Jerry Semper, chairman of the Curaçao General Practitioners Association (CHV), confirms that...

DH | Companies gather to discuss mobilisation of St. Maarten diaspora in the Netherlands

PHILIPSBURG--Representatives of numerous companies recently gathered at the Government Administration Building where Memory Group Chief Executive Officer (CEO) Geert Nab and Chief Operations Officer (COO) Mylene Van...

CN | Landsverordening op de Kansspelen klaar om aangeboden te worden

Jeffrey Noeken | CasinoNieuws Op 14 december wordt een informatiemiddag georganiseerd op Curaçao over de conceptwet Landsverordening op de Kansspelen. In de uitnodiging laat minister Silvania weten dat...

Democracy now! | Tuesday, December 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Sinterklaas wenst Curaçao een fijne pakjesavond

Sinterklaas is de afgelopen weken, en zeker de laatste dagen, druk bezig geweest en ook vanavond heeft hij nog een vol programma voor de boeg. De goedheilig man...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘1 miljoen voor airco’s scholen’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘1 miljoen voor airco’s scholen’

Minister van Onderwijs waarschuwt voor achterstanden bij leerlingen

Willemstad – Om de extreme warmte op scholen structureel tegen te gaan heeft de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree ‘Cey’ van Heydoorn (MFK) gisteren in een persconferentie aangekondigd 1 miljoen gulden beschikbaar te stellen voor de aanschaf van airco’s, ventilatoren en jugs.

Dit geld wordt onder de acht schoolbesturen verdeeld.

Voor nu is als onmiddellijke maatregel besloten dat scholen gedurende de komende twee weken om 12.00 uur sluiten, terwijl het voortgezet onderwijs om 12.30 uur sluit.

De minister heeft hierbij wel stilgestaan bij achterstanden die leerlingen op kunnen lopen en dat de Covid-19-pandemie ook al tot leerachterstanden heeft geleid. Hij vraagt zich af hoe deze achterstanden ingehaald kunnen worden als de lesuren nu verder worden ingekort. Hij benadrukt het belang van het niet benadelen van de kinderen en het zorgen voor het welzijn van leraren.

Van Heydoorn heeft het belang benadrukt van het nemen van voorzorgsmaatregelen om de gezondheid en het welzijn van leerlingen en docenten te waarborgen. Wel geeft de bewindsman aan dat niet alleen het onderwijs last heeft van de warmte en dat opgepast moet worden dat een precedent geschapen wordt voor andere sectoren.

De minister presenteerde enkele oplossingen voor de problemen die veroorzaakt worden door de hitte op scholen.
De minister is zich bewust van het probleem van werkende ouders die hun kinderen vroeger moeten ophalen van school. En daarom benadrukt hij dat de schoolbesturen verantwoordelijk blijven voor kinderen die niet direct worden opgehaald.

Een bijkomend probleem is de klacht van naschoolse opvang en andere educatieve instellingen, dat er te veel huiswerk is voor leerlingen die dit niet kunnen voltooien. Voor de langere termijn zijn met de Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) afspraken gemaakt volgens de geldende richtlijnen.

Waar het gaat om het plaatsen van airco’s heeft Van Heydoorn aangegeven dat de uitdagingen groot zijn. ,,Veel scholen hebben dringend onderhoud nodig en hebben geen airconditioning. De kosten voor het installeren van airco’s kunnen hoog oplopen, vooral omdat de isolatie van lokalen vaak niet in orde is. Hoewel sommige scholen al over airco’s beschikken, geldt dit niet voor allemaal”, aldus de minister. ,,Daarnaast zal Aqualectra alle scholen inventariseren om de plaatsing van airco’s mogelijk te maken. Na afloop van dit project zal een begroting worden opgesteld om de kosten van het voorzien van alle scholen van airco te bepalen. Ook de maandelijkse elektriciteitskosten zullen worden geanalyseerd.” De minister benadrukt verder het belang van het voortzetten van het zonnepanelenproject om duurzame energie te gebruiken. Tot slot zegt Van Heydoorn dat alle genomen beslissingen zorgvuldig zijn afgewogen en gericht op het waarborgen van de gezondheid en de toekomst van de kinderen van Curaçao.

Sector Directeur Onderwijs Wladimir Kleinmoedig voegt eraan toe dat de maatregelen van de minister het begin zijn van een integraal traject om de uitdagingen aan te pakken. Hij benadrukt het belang van het welzijn van leerlingen en docenten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties