32 C
Willemstad
• vrijdag 17 mei 2024

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 14 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 10, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Pakketreizen worden goedkoper, met name naar Griekenland, Ibiza of Curaçao

HomeLandenArubaAD | Pakketreizen worden goedkoper, met name naar Griekenland, Ibiza of Curaçao

Natasja de Groot | Algemeen Dagblad

Toerisme Jan Thiel | 123RF

Alles lijkt duurder te worden, maar voor pakketreizen (accommodatie plus vlucht) gaat die vlieger niet op, zegt Weflycheap na onderzoek. ,,Er is eerder sprake van deflatie dan inflatie”, constateert Eelko van Drongelen van de vakantievergelijker. Hij zette de prijzen van de goedkoopste pakketreizen naar populaire vakantiebestemmingen deze zomer bij de drie grootste reisaanbieders (Sunweb, TUI en Corendon) op een rijtje.

De prijs ligt nu gemiddeld bijna 5 procent lager dan begin februari, voordat de Oekraïne-oorlog uitbrak. Afgezet tegen vorig jaar mei is de vakantie bijna 3 procent goedkoper. Het gaat om reizen naar zonnige Europese oorden als Griekenland, Ibiza en Canarische eilanden. Voor bestemmingen als Curaçao, Bonaire, Zanzibar en Dominicaanse Republiek is de prijs zelfs met bijna 7 procent gedaald ten opzichte van een paar maanden geleden.

Wie nu een achtdaagse reis boekt naar Ibiza (de goedkoopste optie met alleen logies) voor de zomervakantie betaalt bijvoorbeeld 485 euro, op 1 februari was dat nog 560 euro, een daling van zo’n 13 procent. Ten opzichte van een jaar geleden is dat zelfs bijna 23 procent minder.

,,De prijsstijging zul je misschien wel merken als je een los vliegticket boekt of ergens op een Spaans terras zit waar de ondernemer de prijzen fors heeft verhoogd, maar bij pakketreizen is van een stijging niet echt sprake. Als je all-inclusive boekt zit je helemaal gebeiteld”, zegt Van Drongelen.

Knallen

Een van de verklaringen van de dalende prijzen is volgens hem de moordende concurrentie tussen aanbieders. Bovendien hebben touroperators de reizen veelal al eerder ingekocht, waardoor zij zelf minder last hebben van prijsstijgingen. ,,En”, zegt hij, ,,reisorganisaties moeten ook gewoon knallen na de coronacrisis en dat bereik je niet door de prijzen te verhogen.”

Frank Oostdam, voorzitter van de reisbranche ANVR, herkent het beeld. ,,Iedereen roept maar dat reizen duurder worden, maar ik zeg al langer dat je dat niet zo kunt stellen. De prijs hangt af van veel dingen: de bestemming, de periode, type accommodatie. Maar ook of olieprijzen gehedged zijn of hoe groot de concurrentie is. En kijk naar Turkije waar nu heel veel Russen wegblijven, dat heeft eveneens effect op de prijs.”

Volgens reisorganisatie Corendon is het lastig iets over de prijsontwikkeling te zeggen, omdat iedere vergelijking een momentopname is en elke dag anders kan zijn. ,,Voor deze zomer zijn de prijzen al lang geleden ingekocht dus een prijsstijging vanwege hogere kerosinekosten of energiekosten is bij ons niet aan de orde”, zegt Audrey Denkelaar. Wat volgens de woordvoerder nog wel voor een prijsverhoging kan zorgen, is de enorme vraag naar reizen.

TUI laat weten dat de prijzen afgezet tegen 2019 wel iets zijn gestegen, voornamelijk door de hogere brandstofprijzen. Ook ziet het dat mensen meer uitgeven aan de vakantie. Volgens woordvoerder Petra Kok kiezen vakantiegangers voor een wat langere vakantie, vaak iets ‘luxer’. ,,Dus net die zeezicht kamer, upgrade van de vliegtuigstoel, et cetera”.

Ook Sunweb ziet dat er over het algemeen duurdere accommodaties worden geboekt. De lagere prijzen voor Turkije komen volgens zegsvrouw Martine Langerak voornamelijk door het wegblijven van grote markten als Rusland. ,,En bij andere bestemmingen zien we eigenlijk weinig tot geen prijsverlagingen.”

Vol

Bij de reisorganisatie loopt de meivakantie zo hard dat zij verwacht dat alles vol gaat. De zomervakantie loopt ook goed en de verwachting is dat de vraag alleen maar toeneemt. Volgens Langerak laat het vooral zien hoe graag mensen op vakantie willen.

Dat geldt zeker ook voor Frank Radstake (47) en zijn twee kinderen Sergi (17) en Sofia (12). Samen met zijn goede vriend en zijn twee kinderen vertrekken ze volgende week zaterdag naar de Algarve in Portugal. ,,Het is echt de bedoeling om er een weinig spannende strandvakantie van te maken.”

Hij heeft bewust gekozen voor een pakketreis. ,,Ik probeer dat altijd, omdat je daarmee goed beschermd bent. Ik wist dat wel al, omdat ik mij voor mijn werk bezighoud met consumentenrecht en reizen en in coronatijd is dat helemaal waar gebleken.”

Hun reis is niet echt aan de goedkope kant. Voor drie personen (vlucht, hotel met halfpension voor een week) betaalt hij 2400 euro. Het pakte duurder uit, omdat de locatie die ze in gedachten hadden niet lukte. Uiteindelijk vindt hij de prijs geen struikelblok. ,,Mijn kinderen en ik vinden vakanties heel belangrijk en leuk en we gaan liever op reis dan dat we dingen bezitten. Gelukkig hebben we een ruim budget voor dit soort dingen.”

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties