28 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Extra | Journaal 30 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...

CC | Alarming financial situation at the University of Curaçao: Annual budget shortfall of 7 million guilders

WILLEMSTAD - The University of Curaçao (UoC) grapples with significant financial challenges on an annual basis, as revealed by Rector Magnificus Francis de Lanoy. The budget shortfall...

Democracy now! | Wednesday, November 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Vraag naar seniorenwoningen neemt verder toe op Bonaire

Marit Severijnse Eerder publiceerde Caribisch Netwerk over ouderen op Bonaire die niet meer alleen thuis kunnen wonen. Het aantal aanvragen voor aanleunwoningen en specialistische zorg blijkt een jaar later...
- Advertisement -spot_img

NTR | Sinterklaas op Bonaire, met méér Zwarte Pieten

HomeNieuwsComin' upNTR | Sinterklaas op Bonaire, met méér Zwarte Pieten
Marit Severijnse

Sinterklaas is aangekomen in de haven van Bonaire. Onder begeleiding van een brassband komt hij dit jaar met extra Zwarte Pieten van boord.

Sommige pieten hebben hun gezicht volledig in een kleur geschminkt. Anderen hebben één helft zwart geschminkt en de andere helft kleur. Dit jaar zijn er opvallend meer Zwarte Pieten te zien dan vorig jaar.

In Nederland zijn er in de afgelopen op steeds minder plekken Zwarte Pieten te zien, na jarenlang demonstraties en debat. Op Bonaire wordt de discussie veel minder gevoerd. Veel ouders die aanwezig zijn bij de intocht, zeggen geen moeite te hebben met Zwarte Piet.

“Ik denk dat de meeste mensen er ook geen kwaad in zien, want anders zou het hier niet zo vol zijn”, vindt Indira, die samen met haar kindje en andere familieleden is komen kijken. “Ik zie er ook geen kwaad in.”

Video: Marit Severijnse

Jerely moet er wel even over nadenken. “Ik zie het probleem niet zo”, zegt ze. “We zijn er hier aan gewend dat de pieten er zó uitzien.”

Europese-Nederlanders: ‘Wie zijn wij om er iets van te vinden?’
Dat er op Bonaire wél veel Zwarte Pieten te zien zijn, blijkt bij een rondgang gevoelig te liggen bij verschillende Europese Nederlanders die naar Bonaire zijn verhuisd.

“Voorheen had ik hier nooit echt een mening over”, zegt Kim uit Amsterdam. “Maar nu ik hier woon vind ik er toch wel wat van. Dat de witte man de ‘goedheiligman’ is en de zwarte pieten zijn knechten zijn.. Met het oog op het slavernijverleden vind ik dit echt niet oké.”

“Tegelijkertijd denk ik: wat vinden de mensen hier ervan? Als zij oké zijn met Zwarte Pieten, wie zijn wij dan weer om er iets van te vinden?”

“Ik stond er toch versteld van hoeveel Zwarte Pieten er waren in plaats van gekleurde”, zegt Eline. “Want vorig jaar waren er toch meer in een kleur geschminkt. Dat vind ik toch jammer.”

“Het lijken vooral de Europese-Nederlanders te zijn die er een ding van maken”, merkt Eline. “Het gaat er hier eigenlijk niet over onder de lokale bevolking. Dus het is typisch en valt op. Ik zag wel dat Sinterklaas iets minder wit geschminkt was dit jaar, dat is ook een ontwikkeling.”

“Ik twijfel hier wel over, hoor”, reageert een andere Europees-Nederlandse vrouw. “Eigenlijk vind ik dat ik niet iets kan zeggen over wat de bevolking hier daarvan vindt of hierbij voelt. Dus ik vind het vooral mensen hun eigen keuze en wat zij zelf fijn vinden.”

‘Ik weet dat er mensen zijn die hier moeite mee hebben’
Verschillende ouders die Caribisch Netwerk bij de intocht spreekt, zeggen mensen te kennen die er veel moeite mee hebben.

Voor Dony, die opgegroeid is op het eiland, hoort Zwarte Piet bij de intocht op Bonaire. “Maar er is ook een grote groep die hier wel problemen mee heeft.”

“Ik weet dat er mensen zijn die het zich wel persoonlijk aantrekken”, zegt Indira. “Zij vinden het wel discriminatie. Al zitten die mensen niet in mijn directe cirkel.”

‘Later deze discussie voeren’
Ook Wendelson zegt dat er op Bonaire vast wel tegenstanders zijn van zwarte piet. “Maar je ziet nu kinderen die het naar hun zin hebben: ze lachen, ze genieten”, zegt Wendelson. “Als we het daar echt met elkaar over willen hebben, laten we deze dag aan de kinderen voorbij gaan.”

Wendelson vindt dat het iets is ‘uit het verleden’. “Tuurlijk is het belangrijk dat we het verleden kennen, maar laten we het vooral leuk houden en stoppen met teveel daarin blijven hangen.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

6 reacties

  1. Als de tovenaar in een keer racisme zou laten verdwijnen had BLm niets meer te plunderen en te roven. Overigens is 99% van wat men vandaag de dag “racisme”noemt, te betrekken op gedrag, kunde of vaadigheid. Tja wil je geen Nederlands leren , of op tijd op werk komen, en eis je 5 x per dag te moeten bidden… kan je ook fluiten naar een baan in Nederland, tenzij je in een Antilliaanse snackbar gaat werken of Omroeper bij de lokale Alibaba moskee wil worden. Voor Pik en alle andere ministers en Parlementariers wordt natuurlijk een uitzondering gemakat. Die mogen gerust in oeka boeka Nederlands oreren, en zelfs in Patua Papiaments

  2. @klubusyerbeer nog een verhaaltje : Mogelijk is de aankoop van prinses Marianne van Oranje-Nassau een inspiratiebron geweest voor Schenkman. De prinses kocht in het jaar 1850 voor 150 gulden een Nubische jongen op een slavenmarkt in Egypte. Daarover werd in de krant bericht. De prinses en de jongen kwamen naar Nederland met een stoomboot.

  3. Velen praten maar wat over de oorsprong van zwarte Piet, maar weten eigenlijk niet wat deze figuur in den oorsprong voor betekenis had. Men betrekt de zwarte Piet issue maar al te graag op racisme, dat doet het altijd zo goed. Kan men weer ens ergens over mekkeren. Het feit wil echter dat de oorspronkelijke figuur die nu zwarte Piet heet, helemaal niets maar dan ook niets met zwarte mensen te maken had. De figuur van Zwarte Piet vindt haar oorsprong namelijk in een duizenden jaren oude pan-Europese heidense traditie , waar de zwart besmeerde figurant het kwade voorstelde en met een roede achter de feestvierende burgers aanholde. Deze traditie wordt trouwens in verschillende Europese landen nog steeds op deze wijze gevierd. Dus, niet alles op racisme, slavernij en zwarte mensen betrekken waar dat niet nodig is. De wereld draait ook wel eens om andere zaken.

  4. @Kari: inderdaad je moet meer lezen. Kindslaven is iets van de 17e en 18e eeuw.
    Zwarte Piet is voor de eerste keer pas in 1850 beschreven. Dat is nadat de slavernij in het zwarte pieten Nederland was afgeschaft.

    Er kan dus geen sprake zijn van kindslaven.

  5. Je organiseer een feestje met brassband en velen dansen en feesten zonder bij na te denken wat de betekenis is van de zwarte piet. Een feest van het verleden waarbij zwarte piet niets minder is dan kindslaven die gerukt zijn van hun families uit Afrika en als geschenk werden gedaan aan de prominenten in NL. Moeten we hiermee doorgaan of wordt het tijd om b.v. de dag van rechten van het kind te vieren?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties