27 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

NTR | Onrust bij voedselbank Bonaire: ‘Mensen stonden ineens voor een dichte deur’

HomeLandenBonaireNTR | Onrust bij voedselbank Bonaire: ‘Mensen stonden ineens voor een dichte...
Bonaire Voedselbank | Kim Hendriksen

KRALENDIJK – Bij de voedselbank van Adra Food Pantry heerst al drie maanden onrust nadat klanten ineens voor een dichte deur stonden. “De voedselpakketten en de sfeer zijn niet als vanouds. Je merkt aan de medewerkers dat er wat speelt”, vertelt een bezorgde klant.

De coördinator had in januari besloten de deuren dicht te houden na meldingen dat de financiële administratie niet klopte. Volgens verschillende klanten is het weleens voorgekomen dat er minder producten waren in het voedselpakket, maar het was voor het eerst dat ze voor een gesloten deur stonden.

Het incident roept veel vragen op bij de verschillende klanten. Ze zeggen ongerust te zijn en vragen zich af of ze kunnen blijven rekenen op hun voedselpakketten. Drie medewerkers hebben intussen ontslag genomen door het geruzie.

75.000 dollar overheidssubsidie
Of de problemen rondom de administratie door gesjoemeld of onzorgvuldigheid komen, is niet duidelijk. Adra Food Pantry deelt al tien jaar voedselpakketten uit op Bonaire. De voedselbank ontvangt jaarlijks 75.000 dollar aan subsidie van de gemeente Bonaire. Met dat geld kan er elke maand zo’n 300 voedselpakketten worden gemaakt.

Volgens Anette Paris, directeur van Adra Bonaire, heeft de coördinator de deuren gesloten omdat er niet genoeg producten waren. Ook zou het uitgiftepunt niet schoon genoeg zijn. “Ik snap zijn beweegredenen wel, maar de deuren sluiten was niet correct”, zegt Paris.

Gesjoemel of onzorgvuldigheid?
Maar volgens de office administrator van de Adventisten Missie Bonaire is er veel meer aan de hand. De interne problemen bij de voedselbank gaan ook over de administratie die niet op orde zou zijn, stelt Nurelle Chirino. “Er wordt geld uitgegeven, maar er zijn geen facturen of bonnen.”

Naar eigen zeggen heeft Chirino door haar oplettendheid ontdekt dat er mogelijk met subsidiegeld wordt gesjoemeld. Verder zegt ze dat de coördinator hiervoor verantwoordelijk was, maar dat die geen gehoor gaf aan de oproep van het bestuur om verantwoording af te leggen.

De directeur van Adra Bonaire kan het verhaal van Chirino niet bevestigen. “Feit is dat we jaarlijks de audit van de accountant doorstaan. Het is niet mijn taak om alle bonnetjes te controleren”, aldus Paris. “We vertrouwen op de deskundigheid van accountant en voor ons is de zaak dan afgesloten. Chirino is niet bevoegd om namens Adra te spreken.”

Gedeputeerde Nina den Heyer (Sociale Zaken en Welzijn) laat in een reactie weten zelf niet op de hoogte te geweest van de heersende onrust rondom de voedselbank. Inmiddels zou de gemeente wel contact hebben opgenomen met het bestuur voor opheldering.

Ruzie over moderne werkwijze
Directeur Paris bevestigt de onenigheid binnen de organisatie. Alleen, die onenigheid gaat volgens haar over de houding van de coördinator over de nieuwe werkwijze van de voedselbank. “De tijden zijn veranderd, we werken nu met een heel ander systeem.”

Adra maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van 140 kantoren, waarvan Adra International het overkoepelende orgaan is. In 2021 is Adra Bonaire geaccrediteerd en om de licentie te behouden moeten ze voldoen aan enkele voorwaarden. Bijvoorbeeld een moderne en digitale manier van rapporteren.

“Ik wilde dit samen oplossen. Sinds november vorig jaar hebben we regelmatig met de coördinator overlegd. Hij liep tijdens de vergaderingen weg”, aldus Paris. “Uiteindelijk is het ons toch niet gelukt.”

De coördinator is inmiddels niet meer werkzaam bij de voedselbank. “Ik heb per direct ontslag genomen”, zegt hij. Op de redenen van zijn ontslag wil hij niet ingaan. Zijn vertrek heeft voor meer onrust gezorgd: twee vrijwilligers die jaren de voedselbank hielpen, zijn hiermee gestopt.

Inmiddels is er een nieuwe coördinator in dienst bij de voedselbank. “We vertrouwen erop dat we op de goede weg zijn om de rust terug te krijgen bij Adra Food Pantry”, aldus Anette Paris.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties