28 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 01:09

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Andere aanpak wegen op Bonaire noodzakelijk’

Inmiddels heeft Nederland een programmamanager Wegen aangesteld voor Bonaire

Kralendijk – Union di Konsumidó Boneiru (Unkobon) vraagt de Nederlandse overheid om garant te staan voor een bedrag van 250 miljoen dollar.

Hiermee kan, volgens de consumentenorganisatie, het volledige wegdek op Bonaire gerenoveerd worden. Het megaproject zou vervolgens onder regie van de Nederlandse overheid moeten worden uitgevoerd.

,,De verkeersveiligheid is door de steeds slechter wordende wegen op Bonaire onaanvaardbaar gedaald en het is overduidelijk dat het Bonaire niet lukt om op afzienbare termijn voldoende wegen te vernieuwen”, zo laat Unkobon in een persbericht weten. De organisatie pleit daarom voor een structurele koerswijziging waarin de hoofdrol bij de uitvoering van de renovatie van wegen op korte termijn door Nederland wordt overgenomen.

- Advertentie -

Volgens Unkobon weten de Bonairianen dat er de laatste jaren geen vooruitgang is geweest. ,,De wegen zijn juist slechter dan ooit. De bevolking en de toeristen lopen onaanvaardbaar grote risico’s bij verkeersdeelname”, aldus Unkobon. De consumentenbond vergelijkt de toestand van de wegen op Bonaire met die van een derdewereldland.

,,Maar Bonaire is geen derdewereldland. Het is een gemeente van Nederland, een van de meest welvarende landen ter wereld. In Europees Nederland zijn zelfs bospaden of polderweggetjes stukken beter én veiliger dan de hoofdwegen in Caribisch Nederland. Verantwoordelijke gedeputeerde voor de wegen op Bonaire, James Kroon, zegt ook ontevreden te zijn over hoe het gaat. Maar er is volgens hem te weinig geld, expertise en uitvoeringskracht op het eiland om de wegverbetering zelf tot een goed einde te brengen.

Onderzoek wijst uit dat een gedegen renovatie van het totale wegdek op Bonaire ongeveer 250 miljoen dollar kost. ,,Dit lijkt een groot bedrag, maar uitgespreid over 10 jaar is het per jaar slechts 1 procent van wat er in Nederland jaarlijks aan de wegen wordt uitgegeven. Het gaat om een megaproject dat technisch en logistiek veel uitdagingen kent en we denken dat het alleen goed kan komen als de Nederlandse overheid meer en anders hulp gaat bieden”, aldus de consumentenbond.

Wanneer Nederland garant zou gaan staan voor het totale benodigde bedrag van 250 miljoen dollar, zouden volgens Unkobon deskundige en wereldwijd opererende spelers geïnteresseerd kunnen worden voor de uitvoering van het megaproject.

- Advertisement -

,,Dit zijn grote partijen die veel expertise en ervaring hebben met zulke complexe civiele werken. Zij kunnen dan langdurig gecontracteerd worden en tussentijds afgerekend worden op resultaat. Je kunt ze verplichten tot samenwerking met lokale uitvoerders, zodat er voldoende werk komt voor lokale arbeidskrachten.”

De selectieprocedure en directievoering zou de Nederlandse overheid zelf moeten uitvoeren of neerleggen bij Rijkswaterstaat, waar de expertise aanwezig is. ,,Dan hoeft Nederland niet bang te zijn dat het geld voor de wegen niet goed wordt besteed en kan Bonaire zich focussen op goed onderhoud”, aldus Unkobon.

Inmiddels heeft Nederland een programmamanager Wegen aangesteld voor Bonaire. Die moet opnieuw plannen gaan maken voor de aanpak van de Bonairiaanse wegen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

LC | Nederlandse BV van Dos Santos moet Angola miljoenen teruggeven

Een Nederlands bedrijfje gelinkt aan Isabel dos Santos, de steenrijke dochter van de oud-president van Angola, moet een pakket aandelen ter waarde van honderden miljoenen dollars teruggeven...

ParadiseFM | 79 nieuwe coronagevallen, CMC krijgt 2 patiënten erbi

Er zijn 79 nieuwe coronabesmettingen op Curaçao aangetroffen op dinsdag, waarvan 5 geïmporteerd. Zo blijkt uit 1969 afgenomen tests. 87 mensen zijn uit isolatie. In het...

ParadiseFM | Politie houdt man verdacht van meerdere inbraken aan

De politie heeft in de kaya Miranda een 26-jarige man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij verschillende inbraken in Bandariba. Hij wordt ook verdacht van een...

Democracy now! | Tuesday, July 27, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | Vals zelfbeeld

Ed Kronenburg | Financieel Dagblad De moord op Peter R. de Vries is ook voor de buitenlandse pers aanleiding om het Nederlandse drugsbeleid aan de kaak te stellen....
- Advertentie -