25.1 C
Willemstad
• woensdag 22 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

NTR | Scholieren leren over een vergeten Arubaanse verzetsheld, Boy Ecury

Foto Sharina Henriquez

Arubaanse scholieren geven een presentatie over de Arubaanse verzetsheld Boy Ecury tijdens het koninklijk bezoek aan Aruba. Maar wie hij was en wat hij heeft gedaan, dat weten de jongeren nog maar sinds kort.

Bij de onthulling van de muurschildering van Boy Ecury, blijkt hoe de verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog in de vergetelheid raakte. Zeker onder jongeren, door bijvoorbeeld te weinig aandacht hiervoor in het onderwijs.

“Nee, ik had nooit eerder van hem gehoord”, zegt Jeannique Flanders (16). “Mensen praten niet over hem. Op de lagere school heb ik niets over hem in de lessen gekregen. Alleen nu pas op de mavo, reageert Beckembawer Cuisman (14).

Mural met afscheidswoorden

De mural is als een postkaart aangebracht.

De mural van Boy Ecury bevindt zich op een van de muren van het Filomena College in San Nicolas. Daarop staan woorden uit een afscheidsbrief aan zijn ouders:


“Werk zoals ik nog nooit gedaan heb, en God mag weten ooit zal doen. Werk waarvan ik houd, niet om het werk zelf, maar omdat het werk is dat gedaan moet worden. Als iedereen zegt: laat het maar aan anderen over, dan doet niemand nooit iets. Ik beschouw dit werk dan ook als mijn plicht.”

Op 6 november 1944 werd Ecury op de Waalsdorpervlakte doodgeschoten.

Begin vorig jaar begon de Nederlandse stichting Cultuurgeneratie met het project Op zoek naar Boy Ecury in samenwerking met Arubaanse cultuurorganisaties en scholen.

“Andere helden sierden de murals als Martin Luther King, Malcolm X, Mohammed Ali, Colin Kaepernick. Zij verzetten zich ook tegen racisme, uitsluiting en discriminatie. Maar zij zijn van elders”, legt Corry Groot van de stichting uit over de samenwerking en het doel van het project. “We vonden elkaar op de afwezigheid van Boy Ecury in het straatbeeld van zijn geliefde Aruba.”

Scholieren van mavoschool Filomena College (foto: Sharina Henriquez)

Dat het project indruk heeft gemaakt op de jongeren, blijkt achteraf uit de reacties. “Ik kan mij wel voorstellen dat je gaat vechten voor een land”, reageert Flanders (16). “Hij is een inspiratie, want ik wil militair worden. Waarom? Omdat Aruba altijd heeft moeten vechten, voor zich moeten opkomen. Dus wij jongeren moeten dat voortzetten.”

De 15-jarige scholier Jean Sebastian Ferrin Castillio hoopt ook dat Boy Ecury meer bekend wordt in Nederland. “Hij offerde zich op voor ons allemaal.”

‘Jongeren identificeren zich nu met Boy Ecury vanwege discriminatie’

Er is een andere Boy Ecury aanwezig; hij is vernoemd naar zijn oom. Het verbaast hem om te horen dat de jongeren vóór het project amper iets afwisten van de verzetsheld. “Er staat al meer dan 40 jaar een beeld in de hoofdstad en elke dag rijden veel mensen daar langs. Geen enkele jongere vraagt zich dus af van wie dat beeld is?” Hij erkent wel dat er nu pas in het onderwijs meer aandacht voor zijn oom komt. “Ouders hebben ook een rol om te informeren.”

Boy en Monique Ecury (foto: Sharina Henriquez)

Monique Ecury vindt het vooral opvallend om te horen dat de jongeren die meededen aan het project, zich kunnen identificeren met haar oom vanwege de discriminatie. Boy werd niet alleen in Nederland gediscrimineerd vanwege zijn huidskleur, wat volgens haar ‘logisch was toen in de jaren 30/40’.

“Maar wat de kinderen vooral nu hebben oppikt, is dat Boy, en zeker ook zijn (zwarte) vader Dundun op Aruba werden gediscrimineerd. Toen een Chinees meisje op school dat hoorde, reageerde zij met: dat heb ik ook zo gevoeld. Het doet pijn om te horen dat er niet veel is veranderd.”

Project ‘Op zoek naar Boy Ecury’

Tableau vivant over Boy Ecury

Op zoek naar Boy gaat over onze gedeelde held. Maar het gaat ook over de held in onszelf en in onze omgeving. Want dat mogen we niet aan anderen overlaten. Dat moeten we zelf doen”, aldus Groot van stichting Cultuurgeneratie. “De beste kwaliteiten van onze transnationale geschiedenis zijn in hem terug te vinden. Alle redenen voor de jongeren van vandaag van onze beide landen om zich aan te spiegelen. Om trots te zijn op Boy.”

Het project is een ‘transnationaal eerbetoon’ aan de Arubaanse verzetsheld, zegt de organisatie. Jongeren verdiepten zich in digitaal archiefonderzoek in de familie Ecury. Op basis van wat ze vonden, gingen ze creatief aan de slag met beeld, theater, poëzie. Studenten van de Mediacollege uit Amsterdam maken een korte documentaire. Op de Art Fair in november 2022 voerden Arubaanse scholieren een tableau vivant op. Dat gaan ze ook weer opvoeren als het koninklijke gezelschap de Arubaanse stad San Nicolas bezoekt maandagmiddag.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -