29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Een blouse doneren betekent iemand een nieuw leven geven’

HomeLandenArubaNTR | ‘Een blouse doneren betekent iemand een nieuw leven geven’
Edfra Johnson over de kringloop die spullen en mensen een nieuw leven geeft (foto: Melissa Stamper)

Het weggooi-gedrag van veel Arubanen lijkt te veranderen. Oude spullen worden vaker hergebruikt en tweedehandswinkels groeien op het eiland.

Een tweedehands-winkel met een bijzondere aanpak is de Super Thrift Charity Store Aruba. Het is begonnen met de verkoop van tweedehands kleding en is uitgegroeid tot een kringloopwinkel die niet alleen spullen maar ook mensen een nieuw leven wil geven.

Edfra Johnson legt uit dat zij een andere focus hebben dan de rest van de ‘thrift stores’ op het eiland. Zo bestond er nog geen echte kringloopwinkel.

“Omdat we zijn gaan groeien, krijgen we ook meer vragen van mensen wat het concept precies is. Mensen snappen het concept nu beter en hierdoor zijn ze ook bewuster waarom ze iets doneren.”

“Een blouse doneren maakt de consument bewuster van zijn koopgedrag. Daarnaast zijn ze zich meer bewust van het milieu omdat we de nadruk leggen op hergebruiken. Een blouse doneren betekent ook iemand anders een nieuw leven geven en dat maakt het bijzonder.”

Meer hulp gevraagd sinds de pandemie
De winkel is een initiatief van stichting Adult & Teen Challenge Aruba waar Johnson programmaleider en bestuurslid is. Deze christelijke stichting helpt vooral volwassenen en jongeren met verslavingsproblemen, variërend van drugs tot telefoon-, internetverslaving en zelfs porno.

Van de opbrengsten van de kringloopwinkel wordt een 24-uurs opvangcentrum voor verslaafden gebouwd. Ook andere projecten hopen ze ermee te bekostigen. De stichting geeft preventie-cursussen zoals tegen huiselijk geweld en depressie. Ook is er een re-integratieprogramma voor verslaafden dat 14 maanden duurt.

Het is allemaal hard nodig. De stichting merkte tijdens de corona-pandemie een stijging in het aantal aanmeldingen, vertelt Johnson. Naast mannen zien ze ook steeds meer vrouwen en tieners die om hulp vragen.

‘Het is vallen en opstaan’

Sinds de start van het re-integratieprogramma zijn tientallen mensen geholpen of begeleid. De stichting ziet ook mensen afhaken vanwege het strikte programma met 24-uur begeleiding. “Mensen vinden het moeilijk om de stap te zetten tot verandering, het is vallen en opstaan.”

Johnson vertelt over verslaafde Ricardo die nu in training is in de kringloopwinkel. Vijf keer viel hij af voordat hij het eerste deel van het programma doorkwam.

“Hij is een voorbeeld van hoe moeilijk het kan zijn. Nu wordt hij opgeleid om onderdeel van ons team te worden en zelf anderen te kunnen helpen.”

Van kringloop naar ‘circulair ambachtscentrum’
“We willen iedereen helpen maar dat kan nu niet met zo’n klein team. Daar werken we nu aan”, zegt Johnson. Met het re-integratieprogramma waarbij de verslaafden ook mbo-scholing krijgen, moesten ze dan ook tijdelijk stoppen tot de nieuwe plannen klaar zijn.

Van de kringloopwinkel in Oranjestad wil de stichting uiteindelijk een ‘circulaire ambachtscentrum’ maken. Dat betekent werken in de winkel, maar ook in de opslagplaats. Het opvangcentrum voor verslaafden moet over 2 jaar klaar zijn.

“Voor ons houdt verslaving in, alles wat ervoor zorgt dat je als mens niet verder kan groeien”, aldus Johnson. Binnenkort gaat de stichting toch weer nieuwe cliënten helpen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties