25.1 C
Willemstad
• woensdag 22 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Op het Wilhelminaplein in hoofdstad Oranjestad was een welkomstceremonie. Na een gesprek met gouverneur Alfonso Boekhoudt volgde een wandeling naar de Staten, het hoogste bestuursorgaan op het eiland. Daar ontmoette het drietal de fractievoorzitters.

Aansluitend wandelden ze naar de Cocolishi, het onderkomen van de ministerraad. Hier werd geluncht met de Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes en ministers. Wever-Croes vroeg aan de koning hoe met prinses Beatrix gaat, meldt persbureau ANP.

“Mag ik vragen hoe het met uw moeder gaat?”, vroeg de premier. “Ja, absoluut, het gaat goed met haar”, zei de koning. die ook benoemde dat zijn moeder morgen jarig is. Ze wordt dan 85 jaar.

De premier gaf de Oranjes ook een cadeautje. Een beeldje van een dividivi, een boom die symbool staat voor het Caribisch gebied. De boom wordt gebruikt als natuurlijk kompas, schrijft ANP. De koning maakte daarop de vergelijking met Aruba, het meest westelijke deel van het koninkrijk. “Het andere kompas”, noemde hij het land.

De koning benadrukte tijdens het bezoek dat hij en zijn familie zich altijd heel welkom in het land voelen. “Aruba zit altijd in ons hart”, zei hij.
Protest actiegroep

Aan het einde van de dag werd er in de plaats San Nicolas ook even geprotesteerd door groep die kritisch was over de relatie tussen Nederland en Aruba. Een groep van ongeveer 20 mensen gaf onder meer met spandoeken te kennen dat Nederland te weinig aandacht en geld besteedt aan het eiland.

De demonstranten gaven een lijst met eisen aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties. Van Huffelen zei op verzoek van de demonstranten de lijst aan de koning te geven.
NOS
Een van de betogers in gesprek met Van Huffelen

De demonstranten maken deel uit van de actiegroep Aruban Warriors, schrijft ANP. Zij vertegenwoordigen een inheemse indianengroep die tot de oorspronkelijke bewoners van het eiland behoren. De groep wil vooral financiële compensatie van de Nederlandse regering voor goud dat Nederland in het verleden geroofd zou hebben.

Bron: NOS

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Wat de funk heb ik net gelezen. Het verslag van de kinderkrant of zo? Webu Kroes die aan de koning vraagt hoe het met zijn moeke gaat en dat is nieuwswaardig? Man man man terwijl er zoveel belangrijke zaken spelen banjert de grootste steuntrekkers lekker over het eiland heen. Ach ja dit is wat men blieft toch? Brood en spelen. Ook wel aandoenlijk dat de blauwbloedjes op de foto gaan met de lokale zwerver, dat dan weer wel.

 2. Leesbaarheid… Heb je dat Leesbaar alleen voor mij verzonnen? Doe nou niet flauw. Het is altijd leesbaar, het is geen dokters recept.
  Misschien niet begrijpelijk, of voor jou om te volgen.
  Maar dat is gelet op vele andere vage inzendingen niet echt iets nieuws.

  ok ik zal het weer in stukjes ontleden.

  Warm onthaal… tja het is tussen de 28 en 30 graden… dat is warm je hebt altijd een warm onthaal hier.

  Waar je in Nederland 20 minuten mee bezig kan zijn is het weer bericht.
  Hier “ en dat de golf hoogte tussen de 1 en 2 meter zal bedragen” Dat was alleen maar een tovoeging.

  “Claps het circus verplaatst zich Naar Cur. ”

  Dag gaat met een militair schip, varen…. tja. Het is rond de 110 km van Aruba naar Curaçao. (haven-Haven) Met oorsten wind met een golfhoogte van 1 a 2 meter kan dat best hobbelen, ook op zo.n schip.

  Ben benieuwd of het gevolg zeebenen heeft, om dat 3 tot 4 uur mee te maken. Dat is leuk op papier maar 4 uur op een boot… tussen Aruba en Cur .. (en het werd zelfs langer op 1 schroef…..Steunend op halve halve kracht maar met de wil….)

  Ben benieuwd of de persoon die dat heeft verzonnen nu met dank wordt aangekeken.
  Is het zo “LeesBaar” genoeg ?

 3. De groep wil vooral financiële compensatie van de Nederlandse regering voor goud dat Nederland in het verleden geroofd zou hebben.

  Was het goud dan in hun eigen bezit?

 4. Nu zal het circus zich naar Curaçao verplaatsen. Ik hoorde laatst iemand zeggen, “awor nos hende kolor skurnan ta bai hasi kos di makaku”. Met de gouverneur voorop zou ik nog aan willen toevoegen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -