28 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Nu.cw | Vluchten gecanceld wegens orkaan Ian

Luchthavens en vliegtuigmaatschappijen annuleren vluchten vanwege orkaan Ian. Onder andere luchthaven van Aruba en American Airlines annuleren vluchten naar Florida en de westelijke Caribische luchthavens. American Airlines...

RO | Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n...

AntilliaansDagblad | Controversiële benoeming Arubahuis

Oranjestad – Glenda Hernandez is per 1 juni begonnen als interim-directeur bij het Arubahuis. Haar benoeming is tijdelijk en gericht op het herstructureren van de organisatie in Den Haag. De reacties op Aruba zijn gemengd.

Het Kabinet van de Gevolmachtigde minister van Aruba (kort gezegd Arubahuis) maakte de benoeming woensdag bekend via sociale media. De Gevolmachtigde minister van Aruba in Nederland, Guillfred Besaril, is heel blij met haar benoeming. Ze gaat ‘de organisatie versterken en helpen bij de transitie waarin het Arubahuis zich nu bevindt’.

Het Arubahuis gaat tijdelijk verhuizen, zodat het gebouw aan de R.J. Schimmelpennincklaan kan worden gerenoveerd. De plannen voor de renovatie waren tijdelijk stilgelegd, omdat Aruba tijdens de covidpandemie geen financiële ruimte had om dit te bekostigen. Het personeel is tijdens een vergadering voorgesteld aan Hernandez, nadat eerst een werkoverdracht had plaatsgevonden met de vorige directeur Glenn Ling.

Hernandez is op Aruba bekend als directeur van Directie Sociale Zaken op Aruba, een functie die ze sinds 2016 bekleedde. Tijdens de covidpandemie deed ze op persconferenties regelmatig het woord namens de cluster die zij leidde. Ze was ook sterk betrokken bij het Sociaal Crisisplan. Voordat ze op Aruba werkte, was Hernandez in Nederland werkzaam op managementniveau.

Het nieuws van haar benoeming in Nederland levert felicitaties op, maar ook – op sociale media – kritiek vooral omdat Hernandez recent met pensioen is gegaan. ,,Hoe is het mogelijk dat iemand die met pensioen is gegaan, kan worden benoemd als directeur?” ,,Dit is een politieke benoeming en daarom hijgt Nederland in onze nek.” ,,Waarom krijgt een jonge professional deze kans niet?”

,,Als dit waar is, dan laat dit goed zien waarom Nederland met financiële voorwaarden komt en het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling er doorheen drukt.” ,,Dit druist lijnrecht in tegen integriteit van de regering.” ,,Op deze manier krijgen wij nooit ons salaris 100 procent uitbetaald. Het is heel erg wat de regering doet.” ,,Ze is met pensioen en krijgt daar bovenop een salaris. Walgelijk.” ,,Waarom is deze functie nog steeds ad-interim?”

Andere reacties relativeren de keuze en stellen dat een reorganisatie moet worden geleid door iemand met ervaring, en Hernandez heeft die ervaring.

Een dag na de bekendmaking stuurde de regering een persbericht uit, om de benoeming toe te lichten. ,,Het Arubahuis heeft al enkele weken geen directeur. De regering heeft om die reden besloten om een persoon aan te stellen die veel ervaring heeft met en kennis heeft van het leiden van overheidsdiensten. Ze gaat het Arubahuis herstructureren.”

Volgens de regering krijgt ze daar drie maanden de tijd voor. In die tijd zal ook de werving en selectie beginnen voor een nieuwe directeur. Er zal een advertentie worden geplaatst, waarop iedereen die interesse heeft kan reageren. De regering stelt daarnaast dat het Arubahuis een cruciale functie heeft voor de diplomatieke banden tussen Aruba en Nederland.

Uit een onderzoek van de Centrale Accounts Dienst (CAD) blijkt dat het urgent is om een persoon te vinden met uitgebreide kennis en ervaring die deze dienst kan leiden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -