31 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

Opinion | PIN: “How much more people have to suffer before the Minister of Justice starts addressing the problem we have with guns?

WILLEMSTAD - The National Innovation Party (PIN) says it has taken note that in recent times, there have been many cases where the use of guns has...

RTL | Eis 16 jaar cel tegen drugsbaron Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. De Hagenaar wordt verdacht van de handel in drugs...

PBC | Grensverdrag Sint-Maarten moet einde maken aan 375 jaar onduidelijkheid

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het werd 375 jaar geleden ook al eens vastgelegd: de tweedeling van het eiland Sint-Maarten. Helemaal duidelijk waar de grens tussen het Franstalige en...

PBC | Internationaal Symposium ‘Reclaiming the Narrative’ in teken van doorwerking slavernijverleden

Persbureau Curacao UTRECHT – De Nederlandse overheid heeft 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ter inluiding van dit belangrijke jaar organiseert het...

ParadiseFM | Skiën op Saba

Skiën op Saba lijkt misschien een slechte grap, maar dat is het niet. Onlangs bezocht een skiscoutteam uit de VS het bovenwindse eiland. De wegen en wandelpaden...

PBC | Man die in de gevangenis mishandeld werd vrijgelaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een 48-jarige man, bekend onder de initialen R.R.M., is vrijgelaten na in de gevangenis te zijn mishandeld door medegevangenen. De man, die werd vastgehouden...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Controversiële benoeming Arubahuis

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Controversiële benoeming Arubahuis

Oranjestad – Glenda Hernandez is per 1 juni begonnen als interim-directeur bij het Arubahuis. Haar benoeming is tijdelijk en gericht op het herstructureren van de organisatie in Den Haag. De reacties op Aruba zijn gemengd.

Het Kabinet van de Gevolmachtigde minister van Aruba (kort gezegd Arubahuis) maakte de benoeming woensdag bekend via sociale media. De Gevolmachtigde minister van Aruba in Nederland, Guillfred Besaril, is heel blij met haar benoeming. Ze gaat ‘de organisatie versterken en helpen bij de transitie waarin het Arubahuis zich nu bevindt’.

Het Arubahuis gaat tijdelijk verhuizen, zodat het gebouw aan de R.J. Schimmelpennincklaan kan worden gerenoveerd. De plannen voor de renovatie waren tijdelijk stilgelegd, omdat Aruba tijdens de covidpandemie geen financiële ruimte had om dit te bekostigen. Het personeel is tijdens een vergadering voorgesteld aan Hernandez, nadat eerst een werkoverdracht had plaatsgevonden met de vorige directeur Glenn Ling.

Hernandez is op Aruba bekend als directeur van Directie Sociale Zaken op Aruba, een functie die ze sinds 2016 bekleedde. Tijdens de covidpandemie deed ze op persconferenties regelmatig het woord namens de cluster die zij leidde. Ze was ook sterk betrokken bij het Sociaal Crisisplan. Voordat ze op Aruba werkte, was Hernandez in Nederland werkzaam op managementniveau.

Het nieuws van haar benoeming in Nederland levert felicitaties op, maar ook – op sociale media – kritiek vooral omdat Hernandez recent met pensioen is gegaan. ,,Hoe is het mogelijk dat iemand die met pensioen is gegaan, kan worden benoemd als directeur?” ,,Dit is een politieke benoeming en daarom hijgt Nederland in onze nek.” ,,Waarom krijgt een jonge professional deze kans niet?”

,,Als dit waar is, dan laat dit goed zien waarom Nederland met financiële voorwaarden komt en het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling er doorheen drukt.” ,,Dit druist lijnrecht in tegen integriteit van de regering.” ,,Op deze manier krijgen wij nooit ons salaris 100 procent uitbetaald. Het is heel erg wat de regering doet.” ,,Ze is met pensioen en krijgt daar bovenop een salaris. Walgelijk.” ,,Waarom is deze functie nog steeds ad-interim?”

Andere reacties relativeren de keuze en stellen dat een reorganisatie moet worden geleid door iemand met ervaring, en Hernandez heeft die ervaring.

Een dag na de bekendmaking stuurde de regering een persbericht uit, om de benoeming toe te lichten. ,,Het Arubahuis heeft al enkele weken geen directeur. De regering heeft om die reden besloten om een persoon aan te stellen die veel ervaring heeft met en kennis heeft van het leiden van overheidsdiensten. Ze gaat het Arubahuis herstructureren.”

Volgens de regering krijgt ze daar drie maanden de tijd voor. In die tijd zal ook de werving en selectie beginnen voor een nieuwe directeur. Er zal een advertentie worden geplaatst, waarop iedereen die interesse heeft kan reageren. De regering stelt daarnaast dat het Arubahuis een cruciale functie heeft voor de diplomatieke banden tussen Aruba en Nederland.

Uit een onderzoek van de Centrale Accounts Dienst (CAD) blijkt dat het urgent is om een persoon te vinden met uitgebreide kennis en ervaring die deze dienst kan leiden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties