29 C
Willemstad
• dinsdag 27 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

AntilliaansDagblad | Aruba weer zonder stroom

De laatste keer dat Aruba helemaal zonder stroom zat was in 2002 | NoticiaCla

Oranjestad – Een storing in de nieuwe Recip IV-plant bij het Water- en Energiebedrijf (WEB) veroorzaakte gistermiddag een black-out op Aruba.

Het hotelgebied werd iets voor 14.00 uur als eerste getroffen, maar al snel zat het hele eiland zonder stroom. In sommige delen was ook de waterdruk weg. De luchthaven was genoodzaakt om te sluiten. Een uur later meldde elektriciteitsbedrijf Elmar dat het van WEB weer stroom kreeg en daardoor wijken kon heraansluiten op het netwerk.

WEB communiceerde via Facebook met klanten en gaf regelmatig een update, onder de hashtag #allhandsondeck. De uitleg was dat in de nieuwe Recip IV-plant storing was ontstaan. Opmerkelijk is dat deze apparatuur vorige maand uitgebreid is getest, voordat de apparatuur officieel in werking werd gesteld. Daarna zou WEB de oude apparatuur gaan ontmantelen. Woordvoerder Asja Dongen gaf in een reactie aan 24ora.com – ook via sociale media te volgen – aan dat deze storing kan worden gezien als een kinderziekte.

,,Het goede nieuws is dat we dankzij de nieuwe apparatuur de locatie van de storing sneller kunnen vinden, de storing kunnen isoleren en ook de stroomvoorziening sneller weer op gang kunnen brengen”, aldus Dongen. ,,Voorheen zou het uren duren, nu verwachten we binnen 1 tot 2 uur heel Aruba weer van elektra te kunnen voorzien.”

Black-out na uur opgelost

Ruim een uur na de black-out meldde Elmar inderdaad dat de connectie met WEB weer was hersteld. WEB zorgt dat Elmar stroom krijgt, waarmee Elmar alle wijken van elektriciteit kan voorzien. De eerste wijken die weer werden aangesloten, waren het hotelgebied (Noord), het ziekenhuisgebied (Punta Brabo), Santa Cruz, Paardenbaai en de luchthaven.

Aruba Airport Authority (AAA) was door de black-out genoodzaakt om te sluiten. De luchthaven maakte eveneens gebruik van sociale media om de bevolking te informeren. ,,AAA ondervindt last van de stroomuitval en is genoodzaakt om alle operations stil te leggen, tot nader order. We doen ons best om de impact van deze stroomstoring tot een minimum te beperken”, meldde de luchthaven vlak na 14.00 uur.

De luchthaven deed een beroep op mensen om het bericht zoveel mogelijk te delen met reizigers die op weg zijn naar Aruba of op het punt stonden om te vertrekken. Drie kwartier later besloot AAA om passagiers te evacueren, aankomende vluchten werden omgeleid en vluchten die zouden vertrekken, werden vertraagd. Iets voor 16.00 uur meldde de luchthaven dat de start- en vertrekbaan weer openging en dat het afhandelen van passagiers weer op gang werd gebracht. Desondanks zijn meerdere vluchten uitgeweken naar andere eilanden, onder andere naar Curaçao en Santo Domingo.

De woordvoerder van WEB meldde om 15.39 uur dat ze erin waren geslaagd om heel Aruba weer van elektra te voorzien.

De stroomstoring is volgens WEB begonnen in de nieuwe Recip IV-plant. Deze apparatuur is door WEB in de afgelopen maanden geïnstalleerd en uitgebreid getest in mei en juni. Steeds werden delen van de apparatuur tijdens verschillende periodes getest, zodat technici direct konden ingrijpen als ze zagen dat er iets mis zou gaan. De laatste test – die volgens WEB was geslaagd – werd afgerond op 26 mei. Daarna meldde WEB dat ze samen met het team van Wärtsilä bezig was om de nieuwe Recip IV-plant operationeel te krijgen. Dat zou tot en met 4 juni zijn. Daarna zou WEB starten om de oude units te ontmantelen. Het is niet bekend of dit proces als gevolg van de black-out vertraging oploopt.

De laatste keer dat Aruba werd getroffen door een black-out was in maart. Die stroomstoring duurde een paar uur. Opvallend is dat de luchthaven tijdens die stroomstoring wel open bleef. Ook vorig jaar juli werd Aruba door een black-out getroffen.

De redactie heeft aan premier Evelyn Wever-Croes om een reactie gevraagd, aangezien ze de portefeuille van Energie heeft. Voor het sluiten van deze editie was er echter geen antwoord op de vragen van deze krant.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -