26 C
Willemstad
• vrijdag 30 september 2022

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Nu.cw | Vluchten gecanceld wegens orkaan Ian

Luchthavens en vliegtuigmaatschappijen annuleren vluchten vanwege orkaan Ian. Onder andere luchthaven van Aruba en American Airlines annuleren vluchten naar Florida en de westelijke Caribische luchthavens. American Airlines...

RO | Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n...

Kumun heeft verkiezingskoorts | Antilliaans Dagblad

We staan voor het worden van een integraal onderdeel van Nederland, een gemeente

Willemstad – Deze week is er een nieuwe politieke organisatie opgericht, ‘Kòrsou Un Munisipio Ulandes Nobo’ (Kumun), die mee gaat doen aan de verkiezingen van 19 maart 2021.

Politiek leider Luigi Faneyte (45) legt uit wat de bedoeling is: ,,De politieke vereniging is deze week bij de notaris officieel opgericht. We zijn bezig met het samenstellen van de lijst met 21 leden.

In november moeten we voldoende handtekeningen verzamelen om aan de verkiezingen te mogen meedoen en daarom zijn we nu al campagne aan het voeren. We staan voor het worden van een integraal onderdeel van Nederland, een gemeente dus, en we willen ook onderdeel worden van Europa als Utraperifeer Gebied (UPG) in plaats van de Landen en Gebieden Overzee (LGO)-status die we nu hebben.”

Het eerste wat Kumun wil doen als de verkiezingen gewonnen zijn en de partij meedoet in de coalitie, zo klinkt optimistisch, is een referendum organiseren over de staatkundige structuur. Faneyte:

,,Als dan een meerderheid opteert voor de gemeentestatus, dan gaan we met dit resultaat naar Den Haag en hopen we dat we door Nederland begeleid worden naar de Europese Unie om de UPG-status aan te vragen.”

Om Nederland hier alvast op voor te bereiden heeft Kumun contact opgenomen met leden van de vaste commissie koninkrijksrelaties in de Tweede Kamer, zoals André Bosman (VVD) en Ronald van Raak (SP). ,,Ik moet toch ergens beginnen met voorbereiding op onze plannen”, zo reageert Faneyte op de opmerking dat de Tweede Kamerleden mogelijk niet staan te trappelen om Curaçao als gemeente binnen te halen.

,,Ik wil ook contact met het Koninklijk Huis”, zo voegt de partijleider eraan toe. Hij is optimistisch: ,,Er worden nu 21 mensen gezocht voor de partijlijst. Tien daarvan zullen straks mogelijk in de Staten komen en sommigen zullen dan ook minister worden.”

Er wordt een ‘slimme campagne’ gevoerd, zonder T-shirts en vlaggen. ,,We zijn niet populistisch en geloven erin dat we het volk goed moeten informeren.” Er wordt eerdaags een bankrekening geopend waarop donaties gedaan kunnen worden.

,,Niet in ruil voor politieke gunsten maar omdat de donateurs achter onze ideeën staan.” Naast de politiek leider is Eldrin Alberto aangesteld als partijleider. In het bestuur zitten verder voorzitter Denise Harms, penningmeester Sharyfa Alberto, secretaris Otniel d’Aguiar en lid Giancarlo Hernandez.

Faneyte is van 2007-2018 senior auditor en audit manager geweest bij de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC). Sinds 2005 heeft hij ook een eigen bedrijf als financieel consultant. Hij was ook een jaar (2011-2012) senior auditor bij de ARC Nederland. Na zijn vwo-diploma behaald te hebben op het Radulphus College in 1993, studeerde hij Economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij behaalde verschillende controllers- en auditorscertificaten in de Verenigde Staten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

18 reacties

 1. Helaas is het modder gooien al begonnen, Elvis de Andrade van partij KAS die niet het benodigde aantal handtekeningen heeft behaald, had het op zijn facebook over dat Faneyte het bed met een man deelt en dan doet een indrukwekkend cv er niet meer toe.

 2. Het klinkt allemaal erg goed, misschien wel tegoed. Maar omdat de nummer 2 van de lijst in de bak heeft gezeten kan ik deze partij niet serieus nemen. Hele domme fout!

 3. Lid Giancarlo Hernandez.
  Is dat niet de zanger van de tumba: Ikke,ikke de rest mag stikken ?
  Want blijkbaar willen nu alle musici parlementarier worden

 4. En laten we eerlijk zijn: zo kwaad is hun aanpak niet: gemeente/UPG status zoals de Franse gebiedsdelen aan deze kant van de oceaan, invoeren van de Euro, gelijk belastingstelsel als dat wat Nederland heeft…

  Dat is neo-koloniaal en wij zijn geen slaven meer van Hulanda!

 5. Ondanks het “oude normale’ waarmee Bram c.s. elke dag opnieuw de lokale zaak af proberen te breken denk ik dat deze KOMUN partij een alternatief zal blijken te zijn, want slechter dan wat we nu hebben kan het never noooooooooit worden.
  Laat Bram & Co maar op PARKENNEDY blijven stemmen, ik denk dat KOMUN zal scoren.
  En laten we eerlijk zijn: zo kwaad is hun aanpak niet: gemeente/UPG status zoals de Franse gebiedsdelen aan deze kant van de oceaan, invoeren van de Euro, gelijk belastingstelsel als dat wat Nederland heeft…
  Weten jullie een beter alternatief???

 6. “Hopelijk is dit niet alleen maar opportunisme!!”
  Dat is met de huidige onvrede over de zittende politiek een terechte vrees.
  De huidige politiek heeft de deur voor opportunisme wagenwijd open gezet.
  En onze elite weet het ook wat voor de hand ligt is dat ze zullen proberen “levensvatbare” initiatieven te kapen. Door het terbeschikking stellen van geld in ruil voor mensen van de huidige elite, en dat kunnen ook slapers (personen die wel profiteerden maar niet actief waren) op de lijst te krijgen. En dan is KUMUN gewoon de volgende spreekbuis geworden van dezelfde elite en gaat er niets veranderen (maar de bevolking heeft, even, nieuwe helden en weer, ijdele hoop.
  Een goed initiatief is in het begin uiterst kwetsbaar. En hier op het eiland is het uitermate moeilijk om, als initiatief, integer te blijven. Vind hier maar eens 22 mensen die, je geen populairtijds deuk geven bij het electoraat. Dat mogen dus geen makamba’s zijn, anders is het afgelopen voor het begonnen is. Ook geen Chinezen of anders gekleurde. En dan moeten ze “kunnen”, een rekbaar begrip hier, en willen. Zoals ik al eerder schreef; “de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens”. Als het KUMUN initiatief nog integer is wens ik ze veel sterkte! Wordt vervolgd….

 7. Was Eldrin “Poekie” Alberto niet van Partido Kem? Een partij die openlijk zei dat ze niet met PAR zullen samenwerken. Met wie willen ze wel samenwerken? Dhr. Alberto zat ook in de gevangenis. Het is een mooi initiatief van Faneyte,maar ik had gehoopt dat hij met integere mensen zou samenwerken. Zijn er echt geen andere mensen te vinden zonder strafblad? Bovendien moet Faneyte zijn hechte band met Helmin Wiels uitleggen!! We weten allemaal dat Wiels onafhankelijk wilde worden, dus ik snap niet dat Faneyte ineens voorstaander is voor UPG. Hopelijk is dit niet alleen maar opportunisme!!

 8. Ik hoor nu al een tijdje geruchten over een geheel nieuwe partij, ze hebben schijnbaar al een website en zijn al een jaartje ‘ondergronds’ bezig. Als het is wat ik denk dat het is zullen we een aardverschuiving meemaken.
  Zodra ik erachter gekomen ben hoe de website heet zet ik hem op de Kkc.

 9. Aan het begin van de huidige regering kotsten we alleen van de oppositie, nu ook van de coalitie.

  Er is momenteel geen alternatief, dus Kumun is van harte welkom en kan profiteten van de afkeer van iedereen van alle huidige partijen.

  Ik heb na de debakel van het laffe wijf Alexandra Rosaria (PAIS) weinig vertrouwen in Komun, maar op dit moment hebben ze mijn stem, want iets beters is er niet.

 10. Ik hoop dat KUMUN het goed aan gaat pakken en dat het niet de volgende “oude wijn in nieuwe zakken” met een nieuw etiket wordt.
  En ik hoop dan op een 100% overwinning.
  Maar omdat er een deel van de bevolking, waarschijnlijk, wel ontvankelijk blijft voor kraaltjes en spiegeltjes, zal dat wel niet.
  Wat KUMUN de gelegenheid geeft om bij beëdiging als statenlid in onderbroek en slippers te verschijnen.
  Als een dubbele uiting;
  – je vertegenwoordigd het bestolen en uitgeklede volk.
  – je geeft duidelijk aan geen respect te hebben voor de zittende partijen die verandwoordelijk waren voor de toestand van jou kiezers.
  Stiekem heb ik hoop.

 11. Eindelijk iemand met inhoud die zijn nek uit durft te steken. Tijd voor een nieuwe generatie zonder politieke achtergrond. Kijk wat de ‘ervaring’ van onze huidige politici ons de afgelopen decenia heeft gebracht. Hoop dat hij met een goede lijst komt met integere kandidaten. Dan kan hij hoge ogen gooien in maart 2020. Zou inderdaad een zegen zijn voor Curaçao.

 12. Goede voornemens, zeker, maar vergeet niet dat de weg naar de hel ermee geplaveid is.
  En de eerste is gezet:
  ” Er wordt eerdaags een bankrekening geopend waarop donaties gedaan kunnen worden.”
  Geen vrienden diensten, right.
  Om toch fondsen te werven zouden de fondsen uitsluitend anoniem mogen komen.
  Zelfs ben ik voorstander om het budget zo klein mogelijk te maken en veel profileren via sociale media en pers alleen op verzoek van de pers.
  Op het moment dat grote budgetten nodig zijn opent dat de deur voor gekochte invloed. En is de integriteit gelijk in twijfel. Geen (ex) politici op de lijst. Geen (ex) politici. Bij de partij betrokken.
  Geen ambtenaren en overheids nv mensen bij de partij waar maar een zweem van neogotische benoeming aan hangt.
  Schoon blijven gaat een kunst worden. Ik wens ze veel succes. Het zou een verademing kunnen worden.

 13. Heel realistisch en levensvatbaar alternatief
  Menner Faneyte heeft me tot nu zeer aangenaam verrast met zijn betoog”
  Helder, rationeel, realistisch, en zonder die inhoudlize “sentimenten” om kraaltjes en spiegeltjes stemmers te paaien….

  Maar goed, ooit begonnen PAR en PAIS ook als veelbelovende partijen…..pffffffxx, niets bleek minder veelbelovend te zijn…

  We kregen, figuren Emilease, Oma-aira, Ys, Zita tante Rozaria, etc

  Dus enige scepsis is geboden….

  Maar als ik naar de foto van het MFK kwartet kijk, met een (Human Development) IQ van een geit, en het moraal van de gemiddelde Piskalat boef dan denk , gelijk doen!!

  Zonder een viabele link met het koninkrijk is Curaçao gedoemd het Caribische Afrika te worden, met descamisadoskindertjes die bedelen bij de grote sleeën van volgevreten politici…

 14. Het word net als MODPAR een een dag vlieg. Je krijgt alleen een handtekening als je iemand een fles rum met een zakje chips geeft, hebben ze die op en leeg, gaan ze naar de volgend partij bedelen voor een fles en zak. Ik wens ze veel sterkte en geluk, maar vrees het ergste. Heb ook het idee dat deze heren door hebben dat Nederland eerdaags moet in grijpen en zij dan de eerste zijn om met hun idee een functie op te eisen?. Een politieke partij op gaan richten in een land wat naar de kloten is, heeft in mijn ogen ergens een achterdeurtje open staan.

 15. Mijn stem hebben ze alvast.

  Niet omdat ik er veel vertrouwen in heb, maar wel achter hun programma sta.

  Maar meer nog omdat iemand met meer dan 1 hersencel niet stemt op mafia MFK en luie proleten KdnT, en PAR/MAN/PIN na de laatste verkiezingen ontmaskerd zijn als ook corrupt.

  Kumun is tot op heden het enige alternatief.

 16. prima initiatief: de vraag over autonomie (en hoe wij dit zelf gaan dragen) durven de andere partijen niet te stellen, nu wordt de vraag open en bloot aan de kaart gesteld. Ook mooi te zien dat al die idiote t shirts, vlaggen en andere rotzooi niet gebruikt gaat worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -