Kumun heeft verkiezingskoorts | Antilliaans Dagblad

We staan voor het worden van een integraal onderdeel van Nederland, een gemeente

Willemstad – Deze week is er een nieuwe politieke organisatie opgericht, ‘Kòrsou Un Munisipio Ulandes Nobo’ (Kumun), die mee gaat doen aan de verkiezingen van 19 maart 2021.

Politiek leider Luigi Faneyte (45) legt uit wat de bedoeling is: ,,De politieke vereniging is deze week bij de notaris officieel opgericht. We zijn bezig met het samenstellen van de lijst met 21 leden.

In november moeten we voldoende handtekeningen verzamelen om aan de verkiezingen te mogen meedoen en daarom zijn we nu al campagne aan het voeren. We staan voor het worden van een integraal onderdeel van Nederland, een gemeente dus, en we willen ook onderdeel worden van Europa als Utraperifeer Gebied (UPG) in plaats van de Landen en Gebieden Overzee (LGO)-status die we nu hebben.”

Het eerste wat Kumun wil doen als de verkiezingen gewonnen zijn en de partij meedoet in de coalitie, zo klinkt optimistisch, is een referendum organiseren over de staatkundige structuur. Faneyte:

,,Als dan een meerderheid opteert voor de gemeentestatus, dan gaan we met dit resultaat naar Den Haag en hopen we dat we door Nederland begeleid worden naar de Europese Unie om de UPG-status aan te vragen.”

Om Nederland hier alvast op voor te bereiden heeft Kumun contact opgenomen met leden van de vaste commissie koninkrijksrelaties in de Tweede Kamer, zoals André Bosman (VVD) en Ronald van Raak (SP). ,,Ik moet toch ergens beginnen met voorbereiding op onze plannen”, zo reageert Faneyte op de opmerking dat de Tweede Kamerleden mogelijk niet staan te trappelen om Curaçao als gemeente binnen te halen.

,,Ik wil ook contact met het Koninklijk Huis”, zo voegt de partijleider eraan toe. Hij is optimistisch: ,,Er worden nu 21 mensen gezocht voor de partijlijst. Tien daarvan zullen straks mogelijk in de Staten komen en sommigen zullen dan ook minister worden.”

Er wordt een ‘slimme campagne’ gevoerd, zonder T-shirts en vlaggen. ,,We zijn niet populistisch en geloven erin dat we het volk goed moeten informeren.” Er wordt eerdaags een bankrekening geopend waarop donaties gedaan kunnen worden.

,,Niet in ruil voor politieke gunsten maar omdat de donateurs achter onze ideeën staan.” Naast de politiek leider is Eldrin Alberto aangesteld als partijleider. In het bestuur zitten verder voorzitter Denise Harms, penningmeester Sharyfa Alberto, secretaris Otniel d’Aguiar en lid Giancarlo Hernandez.

Faneyte is van 2007-2018 senior auditor en audit manager geweest bij de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC). Sinds 2005 heeft hij ook een eigen bedrijf als financieel consultant. Hij was ook een jaar (2011-2012) senior auditor bij de ARC Nederland. Na zijn vwo-diploma behaald te hebben op het Radulphus College in 1993, studeerde hij Economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij behaalde verschillende controllers- en auditorscertificaten in de Verenigde Staten.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “Kumun heeft verkiezingskoorts | Antilliaans Dagblad

  1. Wellicht zie ik het verkeerd, maar beste mensen van KUMUN plaats eens wat betere foto’s van jullie leider Faneyte. Hebben jullie alle filters gebruikt die je kon vinden?

  2. Abraham Mossel

    Ik zeg @ KUMUN is een dood geboren kindje. ze zijn 10 jaar te laat. Ze willen een graan mee pikken als ze in een provincie een dorpje mogen uit kiezen met niet meer als 15 bewoners, kunnen ze toch een burgermeester en veel ambtenaren aanstelen, geen kans in Macaba land voor nieuwe $$$ voetzoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *