29 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

KRR | Zaak Martina kent alleen maar verliezers

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Woensdag maakte het OM bekend het strafonderzoek te staken om het debat te laten plaatsvinden waar het – volgens haar – thuishoort, in de politieke arena.

Politici moeten zich niet bemoeien met de rechtsgang, al helemaal niet als een van hen door het Openbaar Ministerie op de korrel wordt genomen op verdenking de wet te hebben overtreden. Boeven, of ze nu Statenlid of minister zijn, horen achter de tralies.

- Advertentie -

Andersom mag van het OM worden verwacht dat het zich niet voor partijpolitieke karretjes laat spannen. In de ‘Zaak Martina’ lijkt dat wel te zijn gebeurd.

In 2017 ontving Justitie een aangifte tegen toenmalig minister Steven Martina dat hij de voor bewindslieden geldende integriteitsregels zou hebben geschonden door in de Raad van Ministers deel te nemen aan de besluitvorming over het aanpassen van de verplichte WA-verzekering terwijl hij aandelen heeft in verzekeringsmaatschappij Guardian.

Het had toch ook het OM meteen duidelijk moeten zijn dat de door een Statenlid van een voortdurend amok makende oppositiepartij gedane aangifte politiek gemotiveerd was. Die wetenschap noopt tot grote omzichtigheid, maar hoeft op zichzelf uiteraard geen reden te zijn een aangifte te negeren. Het valt daarom nog wel enigszins te billijken dat er door het OM in stilte een feitenonderzoek werd gedaan.

De uitkomsten waren voor het OM aanleiding publiekelijk aan te kondigen een strafrechtelijk onderzoek tegen Martina te starten. Daarmee beging het een moeilijk te begrijpen beoordelingsfout. De minister werd niet verdacht van iets crimineels (bijvoorbeeld corruptie of fraude), maar van de mogelijke overtreding van de Landsverordening Integriteit (kandidaat-)ministers. Het is eerder aan de Staten dan aan rechercheurs om zulks te beoordelen.

Het OM had er daarom verstandiger aan gedaan de vermoedens onder de aandacht te brengen van de gouverneur, de minister-president of de voorzitter van de Staten en een openbaar politiek debat over het handelen van de minister af te wachten. Als de afloop daarvan naar het oordeel van het OM onbevredigend zou zijn geweest had het altijd nog tot een strafrechtelijk onderzoek kunnen overgaan.

Het OM is rijkelijk laat tot dat inzicht gekomen. Woensdag maakte het bekend het strafonderzoek te staken om het debat te laten plaatsvinden waar het thuishoort, in de politieke arena.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, zou je denken, maar in plaats van grootmoedig zijn ongelijk te erkennen probeert het OM zijn gezicht te redden door te benadrukken dat Martina wel degelijk een strafbaar feit zou hebben begaan en dat de zaak daarom voorwaardelijk wordt geseponeerd.

Dat is niet chique. Het OM richt nu onnodig nog meer schade aan door in het openbaar een politicus te brandmerken als wetsovertreder zonder de verdenking aan een rechter te willen (of: durven?) voorleggen. Martina kan weliswaar terugkeren op zijn post, maar zijn reputatie en daarmee zijn gezag hebben een forse deuk opgelopen. De kwestie kent alleen maar verliezers.

Door toedoen van het OM heeft Curaçao juist in een tijd dat het land hem heel hard nodig had een om zijn daadkracht geprezen minister van Economische Ontwikkeling moeten missen. Dat Martina onmiddellijk na het starten van het onderzoek zijn portefeuille ter beschikking stelde duidt er op dat het met zijn integriteit wel goed zit. Het OM doet er daarom beter aan zijn pijlen te richten op politici van wie dat minder zeker is.

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

- Advertentie -

Artikel delen

9 reacties

 1. Ik zou aan de schrijver van dit artikel het volgende willen meegeven:

  – Lees a.u.b. XI.1 art.355 (bron: Kluwer College Bundel) terug te vinden in boek 2 van het wetboek van (Nederlands) strafrecht.

  – Aangezien alles is “gecopied / pasted vanuit het Nederlandse Strafrecht, ben ik gestuit op: TITEL XXVIII Ambtsmisdrijven artikel 372bistot WSR van de Nederlandse Antillen.

  Dus, ik vind dat slapende honden moet je af en toe wakker maken.

 2. Wie is deze Rene Zwart, dit commentaar is gewoon de weg naar een #bananenrepubliek .
  Wat een staaltje klassenjustitie wordt hier bijpleit, jammer voor dat eiland, wat een klucht!
  Reden te meer om dat eiland met een grote zak geld, de onafhankelijkheid in te sturen.

 3. winnaar in deze is de bevolking van Curacao die wederom te weten gekomen dat hun bestuurders klasse iedere vorm van deskundigheid en integriteit ontberen: van Marina tot Cova.

 4. @Maurice, Volgens mij was dat al bekend.. Maar laat wel weer zien dat zelfs de personen met opleiding en werkzaam bij dit soort bedrijven geen haar beter zijn dan de Jacinta Constancia’s…

 5. Zoals eerder gezegd, justitie op Curacao is de afvalbak van justitie in Nederland.

  Alles wat in Nederland faalt wordt hier gedumpt. Zie Irma Lips.

  De affaire Martina stelt niets voor, een kleine futileit schaamteloos uitgebuit door de aartsluie proleten van KdnT.

  Maar elk nadeel hep sijn voordeel. We weten nu wel dat de CFO van Aqualectra (N. Isenia, voor haar vechtscheiding – ook haar huwelijk liet ze mislukken – N. Schoop) absoluut niet integer is en dat de president van CIFA (A. Cova) zich omhooggeneukt heeft tot directeur bij Citco.

 6. Er is wel degelijk een winnaar. De MFK-adepten van de siliconen-relzoekende-roddelradio van Direct. Risheron “OK OK” B. heeft weer rehash content die hij maar blijft melken met suggestieve, sturende kruisverhoren van officier Schoop, partijvoorzitter MAN en Martina zelf. Martina begint zijn antwoord altijd met “sigur, sigur”, daarmee een wel heel welkome entree gevende aan wat zich daar journalist noemt.
  Het zou ook helpen als het OM van de eilanden minder een soort strafkolonie van het OM in de provincies werd. Officieren oid met een vlekje worden al snel door MinJenV naar de eilanden verscheept.

 7. “Zaak Martina kent alleen maar verliezers”. Niet voor de YDK zou ik zeggen, nu weer was het ware gezicht van Steven Martina pijnlijk duidelijk.

  Martina gaf aan niet eens te zijn met de mening van het OM en is zelfs bij twee hoogleraren in Nederland te rade gegaan.

  Wel apart dat een politicus, een minister nota bene geen vertrouwen heeft in ons OM. Martina geeft aan dat als je geld hebt je recht ook buiten de landsgrenzen kan zoeken, zagen we ook met Schotte trouwens.

 8. OM moet een keer haar ballen tonen. Haar angst om politici aan te pakken is zeer triest! De gewone burger durven ze wel aan te pakken! Juist in een land met zoveel corrupte politici dient het OM haar werk te doen!

 9. Ergste van deze zaak is dat als zijn vervamgsters werden voorgedragen Neysa Isenia en Anuschca Cova, die niet eens weten hoe ze integriteit moeten schrijven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -