28 C
Willemstad
• donderdag 23 september 2021 02:14

Laatste reacties

- Advertentie -

KRR | Gelijktrekking AOV en AOW heeft ‘desastreuze gevolgen’

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Will Johnson daagt de Staat der Nederlanden voor de VN-commissie voor Rechten van de Mens | Foto Harald Linkels

Den Haag – Gelijktrekking van de ouderdomsuitkering in Caribisch Nederland (AOV) met die in Europees Nederland (AOW) heeft ‘desastreuze gevolgen’. Met die opmerkelijke stelling verweert het Kabinet Rutte zich bij de VN-commissie voor de Rechten van de Mens tegen een discriminatieklacht.

De klacht is ingediend door de ook in Haagse kringen zeer gerespecteerde Sabaanse oud-politicus Will Johnson. Die voert al jaren een juridische strijd voor gelijktrekking, maar is tot nu toe door Nederlandse rechters in het ongelijk gesteld. Naar zijn overtuiging is er sprake van een niet te rechtvaardigen ongelijke behandeling tussen Nederlandse staatsburgers, reden waarom hij naar de VN-commissie is gestapt. Een gepensioneerde op Bonaire moet het, terwijl de kosten van levensonderhoud op het eiland hoger zijn, met ruim 20% minder doen dan generatiegenoten in Middelburg of Deventer.

- Advertentie -

Tot ongenoegen van de Nederlandse regering neemt de VN-commissie de klacht uiterst serieus. Hoewel Den Haag de kwestie als een ‘binnenlandse aangelegenheid’ beschouwt is er toch maar wel een verweerschrift naar New York gestuurd. Daarin wordt aangevoerd dat het optrekken van de AOV naar het niveau van de AOW de economie van de eilanden zou schaden. ,,Ontwrichting van het economische systeem zou desastreuze gevolgen hebben voor zowel het Caribische als het Nederlandse deel van het Koninkrijk,” schrijft Babette Koopman die het 10 pagina’s tellende document ondertekent als ‘agent of the Government of the Netherlands’. ,,Het is daarom dat met het onderscheid tussen de voorziening tussen de Nederlandse en de Caribische delen van het Koninkrijk geen sprake is van discriminatie.”

Johnson en zijn advocaat Michiel Bijkerk hebben tot 27 september gelegenheid hun reactie op het verweer van de Nederlandse regering bij de VN-commissie in te dienen. Na de schriftelijke uitwisseling van standpunten volgt zeer waarschijnlijk een hoorzitting. Het kan dus nog wel even duren voordat de commissie een oordeel velt.

In de Nederlandse grondwet is vastgelegd dat wet- en regelgeving (bijvoorbeeld ten aanzien van sociale uitkeringen) op de BES-eilanden mogen afwijken vanwege de andere omstandigheden. Deze clausule is de eilandelijke bestuurders op weg naar 10-10-10 door Politiek Den Haag verkocht als zijnde in het voordeel van de bewoners omdat er daardoor maatwerk mogelijk zou zijn.

(Met dank aan Harald Linkels)

- Advertisement -

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

- Advertisement -

Artikel delen

7 reacties

 1. Kosten van levensonderhoud op Bonaire hoger?
  Op Bonaire hebben ze hoge stookkosten in de herfst en de winter? Op Bonaire hebben ze een wintergarderobe nodig?

 2. @Bert, als je aow ontvangt dan werk je al niet meer. Maar als je aow ontvangt en je woont op Bonaire dan moet je er wel bijverdienen.

 3. Ik zie wel degelijk opties. Waarom voor de profiteurs-generatie het AOV/AOW uitkeringsnivo in Nederland niet gelijk trekken met dat op Bonaire?

 4. Netto AOW-uitkering veel hoger dan gemiddeld netto salaris op het eiland? Dat is inderdaad ontwrichtend voor het eiland.
  (zonder aam de premie te hebben bijgedragen).

 5. Dan zou het uitkeringenniveau op Bonaire ook naar het Nederlands niveau moeten.

  En in Nederland is de bijstandsuitkering fiks hoger dan het minumumloon op Bonaire. Wie gaat er dan nog werken op Bonaire?

  Bonaire wordt dan niet alleen een duikersparadijs, maar ook een ontduikersparadijs.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Kustwacht schiet illegale man op zee neer

De Kustwacht Caribisch gebied heeft gisteravond schoten gelost bij de aanhouding van een illegale boot in de wateren van Curaçao. Daarbij is een man gewond geraakt. De Kustwacht...

Nu.cw | Nederlandse regering reserveert 314 miljoen gulden voor Coho

In Den Haag werd gisteren de Rijksbegroting gepresenteerd. De gevolgen van het coronavirus zijn goed zichtbaar, ook op de Caribische landen in het Koninkrijk. De Nederlandse regering...

Nu.cw | Curacao Pride: ‘Hijs alsjeblieft de regenboogvlag tijdens de Pride-week’

De organisatie van de Curaçao Pride roept ondernemers, stichtingen en particulieren op om tijdens de Pride-week de regenboogvlag te hijsen of via social media hun steun voor...

Nu.cw | Nieuwe zittingsdatum voor de zaak-Girasol

Er zijn vier verdachten in de zaak-Girasol, waarbij het gaat om verdenking van het vervalsen van documenten, misbruik van subsidiegelden en witwassen bij de stichting Wit Gele...
- Advertentie -