30 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

KRR | Curaçaose goksector boos op BBC

HomeMediaKRR | Curaçaose goksector boos op BBC

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Ciga schermt met Justitie: “Het OM kan bevestigen dat een dergelijk verband in geen van de rechtszaken en onderzoeken gesteld is of aan de orde is gekomen.”

Willemstad – De Curaçao Internet Gaming Association (CIGA) vindt dat haar leden ten onrechte door de BBC-radio in een kwaad daglicht zijn gesteld. De omroep besteedde in een serie uitzendingen aandacht aan de florerende goksector op Curaçao.

In een persbericht neemt CIGA afstand van de bevindingen van de programmamakers: ,,De documentaire bleek grotendeels gebaseerd te zijn op niet onderbouwde en niet geverifieerde aannames en in de uitzending werden daardoor onjuiste feiten gepresenteerd”, aldus de belangenorganisatie die stelt dat er wel adequate regelgeving en toezicht is.

Daar denkt de Nederlandse Kansspelautoriteit anders over. Die legt met regelmaat hoge boetes op aan vanuit Willemstad onder Curaçaose (sub)licenties opererende aanbieders waarachter vermoedelijk criminele netwerken schuilgaan. Ook de Tweede Kamer maakt zich zorgen over wat SP-Kamerlid Ronald van Raak de gokmaffia noemt. Hieronder het gehele persbericht van de CIGA:

De Curaçao Internet Gaming Association, “CIGA”, is een belangenvereniging van partijen die werkzaam zijn in de online gaming sector op Curaçao. Het ledenbestand van CIGA bestaat onder meer uit de master licentie houders, aanbieders van online gaming via Internet, trustbedrijven en advocaten. De BBC heeft op 7 augustus 2019 een radio documentaire uitgezonden, “How gambling interests bought a country”, met betrekking tot de online gaming activiteiten vanuit Curaçao.

De documentaire bleek grotendeels gebaseerd te zijn op niet onderbouwde en niet geverifieerde aannames en in de uitzending werden daardoor onjuiste feiten gepresenteerd. Zo werd aangenomen dat er geen adequate toezicht wordt gehouden op aanbieders van online gaming via Internet en dat master licentie houders onrechtmatig vergunningen verstrekken.

Tevens werd er geconcludeerd dat er geen maatregelen zijn tegen witwaspraktijken noch het financieren van terroristische activiteiten. Ook werd de online gaming geassocieerd met corruptie en de uiterst betreurenswaardige en trieste moord op Helmin Wiels.

De BBC beweerde dat de Curaçaose politici die recentelijk veroordeeld zijn wegens corruptie of die verdacht worden van betrokkenheid bij moord, verbonden zouden zijn aan de online gaming sector. Het was eenvoudig geweest voor de BBC om deze aanname bij het Openbaar Ministerie te verifiëren. Het OM kan bevestigen dat een dergelijk verband in geen van de rechtszaken en onderzoeken gesteld is of aan de orde is gekomen.

Verder beweerde de BBC dat Curaçao niet of nauwelijks beschikt over de nodige wetgeving en regelgeving die zorgdraagt voor bescherming van de speler, met name de kwetsbare groepen zoals minderjarigen, het bestrijden van illegaliteit en criminaliteit, in het bijzonder het voorkomen van witwassen en financiering van terrorisme. Ook zou integere en transparante bedrijfsvoering van dienstverleners tekort schieten.

CIGA leden zijn onderworpen aan:

– Landsverordening Identificatie bij financiële dienstverlening (NG 1996, no. 23) laatstelijk gewijzigd dmv NG 2015, no. 69 (NG 2017, no. 92) (NOIS)
– Landsverordening melding ongebruikelijke transacties (NG 1996, no. 21) laatstelijk gewijzigd dmv NG 2015, no. 68 (NG 2017, no. 99) (NORUT)
– Landsverordening buitengaatse hazardspelen (NG 1993, no 63)
– Financial Action Force Laws die wordt gehandhaafd door de Financial Intelligence Unit of Curaçao (FIU)
– Landsverordening bescherming persoonsgegevens 2013
– Landsverordening toezicht trustwezen 2004 (NOST)
– De beleidsregels inzake betrouwbaarheid, integriteit in het algemeen en bij incidenten zoals door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) opgelegd

Handhaving wordt uitgevoerd door de diverse instituten op Curaçao zoals het Ministerie van Justitie, de Financial Intelligence Unit als de lokale uitvoerder van FATF en lid van de zogenaamde Egmont Group en uiteraard de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten.

Voorts beschikt Curaçao als autonoom land binnen het koninkrijk der Nederlanden over een goed werkende rechtspraak waarbij de beslissingen van betrouwbare lokale rechters uiteindelijk aan de hoge raad der Nederlanden kunnen worden voorgelegd.

CIGA erkent dat er gevallen voorkomen waarbij klanten van online gaming bedrijven klachten hebben. Het staat de spelers vrij om zich te beklagen bij de aanbieder zelf, zijn vertegenwoordiger in Curaçao en de master licentie houder. Ook erkent CIGA gevallen waarbij minderjarigen hun weg naar een gokwebsite hebben gevonden, een bestaand probleem dat ook voorkomt bij andere gaming jurisdicties zoals Malta, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

CIGA steunt en draagt bij aan alle initiatieven om deze problematiek te voorkomen en tevens de wetgeving en het toezicht kader te innoveren en blijvend aan te passen, mogelijk met de Gaming Control Board of Curaçao (GCB) als aangewezen toezichthouder. Tot op heden reguleert de GCB echter alleen de op het eiland gevestigde fysieke aanbieders van gok- en kansspelen.

Luister hier naar de BBC-uitzending.

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

Naschrift KKC

Dit is de link naar de aangehaalde BBC reportage

Voor de eerste aflevering van 24 juli 2019 “BBC | The Gamble Network: The Loot Box scandal” klik hier

Voor de tweede aflevering van 31 juli 2019 “BBC | The Gamble Network: Spin till you win” klik hier

Voor de derde aflevering van 7 augustus 2019 “BBC | The Gamble Network: How gambling interests bought a country” klik hier

Zoeken

Recente reacties