29 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 17:19

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeMediaKRR | Curaçao herdenkt vandaag de nooit door Nederland erkende 'Aprilmoorden'

KRR | Curaçao herdenkt vandaag de nooit door Nederland erkende ‘Aprilmoorden’

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Sinds 2012 wordt jaarlijks op 20 april op begraafplaats Kolebra Bèrdè een herdenkingsbijeenkomst gehouden.

Willemstad – Vandaag wordt op Curaçao herdacht dat 77 jaar geleden onder het bewind van de Nederlandse gouverneur Wouters de ‘Aprilmoorden’ plaatsvonden.

Dat sprake was van een door Nederland begane misdaad tegen de menselijkheid wordt door politiek Den Haag tot op de dag van vandaag ontkend. Op 20 april 1942 werden 420 Chinese zeelieden, die als contractarbeiders voor Shell-Curaçao werkten, geïnterneerd in kamp Suffisant. Zij waren in staking gegaan om betere arbeidsomstandigheden en betere beveiliging tegen de dreiging van Duitse oorlogsschepen in de wateren rond de ABC-eilanden te eisen.

Gewapende ordebewakers braken gesteund door de Nederlandse autoriteiten de staking op een buitengewoon gewelddadige manier. Bij het aangerichte bloedbad kwamen tenminste vijftien, maar vermoedelijk meer arbeiders om het leven en raakten tientallen anderen ernstig gewond.

Namens de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC) heeft advocaat Liesbeth Zegveld de Nederlandse regering in 2011 gevraagd een onderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen. Tevens verzocht zij de Nederlandse Staat alsnog verantwoording af te leggen voor zijn daden en genoegdoening te schenken aan de nabestaanden.

Toenmalig minister Ronald Plasterk liet de SEOC in 2013 weten ‘geen aanleiding te zien nu nog een onderzoek naar de uiteindelijke toedracht te entameren’ en vond het ook te veel moeite de families van de slachtoffers te achterhalen. In tegenstelling tot Nederland erkende de Curaçaose overheid de tragedie wel door de dag van Aprilmoorden uit te roepen tot een nationale herdenkingsdag.

Sinds 2012 wordt jaarlijks op 20 april op begraafplaats Kolebra Bèrdè een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Lees hier alles over de achtergronden van de Aprilmoorden.

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

19 reacties

 1. De vraag is of de Chinezen hier dit allemaal wel interessant vinden, ze hebben niet een Chinees maar Wim van Lamoen als woordvoerder van de stichting benoemd. Dan sta je in alle onderhandelingen met de Nederlanders erg zwak.

  Bij een YDK denken ze gelijk, dit gaat om geld en heeft niets met eerherstel of wat dan ook te maken.

 2. Brain s longlijer, je moet geen mensen kopen. Klaar. Het is beter een Chinatown te laten bouwen. Alle chinese slachtoffers een straatnaam geven in de Chinatown. Wij verdienen geld mee en de chinese slachtoffers worden ook herdacht. Twee vliegers in één klap.

 3. @Wim1, China heeft meer aan haar hoofd. Vergeleken met deze doden.. In China zelf waren 20 miljoen doden tijdens WO II en de burgeroorlog die erna kwam gingen er nog 2 miljoen Chinezen dood…

 4. Nu we toch over herstelbetaling hebben, wanneer komen wij negers aan de beurt voor alle leed dat ons tijdens de slavernij is aangedaan?

  @Erik, Ik stel voor dat je dat in Afrika gaat zoeken. Daar werden onze voorouders tot slaaf gemaakt en verkocht aan de witte mannen

 5. Heel goed dat deze schande jaarlijks wordt herdacht. Het is de zoveelste zwarte bladzijde in de vaderlandse geschiedenis! Triest het aantal respectloze reacties weer. Namen hoef ik niet te noemen, de bekende spiegel is hierbij van toepassing.

 6. De gemiddelde antilliaan(se politicus) maakt zich niet extreem druk over het systematisch en doelgericht bestrijden van de mensonterende toestanden in lokale detentiecentra ( Curaçao, Sint Maarten, en de inhumane derde wereld behandeli g en mensen rechtenschendingen van Venezolaanse vluchtelingen, en andere ongedocumenteerde migranten , en de uit de pan rijzende antilliaanse criminaliteit, die elk jaar voor vele doden zorgt. Maar het is altijd interessant om controversiele zaken van de voirmalige koloniserende macht op te rakelen.

 7. @ Mossel; 4 en 5 mei is dat ook gezeik??
  @ laplas; Er is die dag genoeg geplunderd, dus er was geen behoefte aan voedsel. De militairen waren nodig om de orde te herstellen, dat kon de politie niet aan. Waren die militairen er eerder geweest dan waren de relschoppers niet zover gekomen.

 8. Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

  EN OORLOGSSITUATIES EN VREDESMISSIES NADIEN.

  Nuff said.

 9. Voor zover ik kan herinneren herdenkt Nederland elk jaar wat de Duiters jegens hun hadden gedaan. Dat was vlgs mij ook al een jaar of 70 geleden. Kunnen zij daar ook een keerje mee ophouden ? Ophouden met dat gedoe ? We leven in 2019. Het is oooo zooooo lang geleden.
  En het enige wat Europa in die tijd deed was oorlog voeren. Vechtersbazen waren het. Zeer agressieve volks waren het, die europeanen. Vooral de Spanjaarden en Engelsen.

 10. Oorlogstijd of niet, mensen doodschieten kan niet, ook al zijn het Chinezen. Het is wel apart dat Ronald Plaswerk aan geeft dat er geen aanleiding is voor een onderzoek en dit terwijl de Joden wel excuses en herstelbetalingen voor de Jodenvervolging hebben ontvangen.

  Het gaat nog verder het Nederlandse Spoorwegen is ook bezig om Joden schadevergoeding te betalen voor het vervoeren van Joden naar de concentratie kampen.

  Waarom kan Nederland voor deze Chinezen niets doen? Simpel Nederland meet weer met twee maten en zien deze Chinezen waarschijnlijk als een soort tweederangsburgers.

  Nu we toch over herstelbetaling hebben, wanneer komen wij negers aan de beurt voor alle leed dat ons tijdens de slavernij is aangedaan?

 11. @Mossel
  Nederland herdenkt iedere 4 mei de verschrikking van 5 jaar kolonie van Duitsland geweest te zijn. Maar “eigen” misdaden daar wordt van weggekeken. Hoe hippocriet!
  Evenzo hippocriet om de YdK zijn paspoort te willen ontnemen omdat een enkeling een laffe moord wil herdenken tegen jou wens in.
  Een wijs man zei ooit: Geschiedenis boeken worden geschreven door de overwinnaars.

 12. Alsof de gemiddelde Curaçaoënaar zich druk maakt over mensenrechten. Venezuela staat in brand maar die mensen mogen niet naar Curacao komen.

 13. Die Nederlanders hebben echt een reputatie in dit soort misdaden, Indonesië niet vergeten. Op 30 mei 1969 heeft Nederland ook militairen gestuurd in plaats van voedsel.

 14. En maar door blijven zeiken 77 jaar lang over die macamba moordenaars. Het word eens tijd dat Nederland voorgoed afscheid neemt van die heilige YDKer’s, lekker zelf de kost gaan verdienen en het NL paspoort zo snel mogelijk inleveren. Sheeld Nederland miljoenen Euro’s per jaar aan uitkering en zo genaamde afgekeurden steun trekkers.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties