26 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Kritiek regering op instituten schaadt Curaçao

 

Oud-premier Ys maakt zich zorgen

- Advertentie -

WILLEMSTAD — Voormalig premier Etienne Ys maakt zich zorgen over de manier waarop de huidige Curaçaose regering omspringt met belangrijke instituten, zoals de Centrale Bank, het Openbaar Ministerie, de Ombudsman en de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC). De continue kritiek van de overheid en de verschillende conflicten die de regering heeft met deze instituten brengt het eiland veel schade toe, aldus de voormalige premier.

Aanleiding voor de reactie van Ys is het feit dat Justitie- minister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) melding heeft gemaakt van een vertrouwensbreuk met het OM. De voormalige premier wijst erop dat dit het zoveelste geval is van een conflict tussen de overheid en een belangrijk instituut op Curaçao. Hij verwijst hierbij naar recente en openbare meningsverschillen met de leiding van de Centrale Bank en de discussie over de VDC.

Wat opvallend is, is dat de regering deze conflicten zelf wereldkundig heeft gemaakt. Zij brengt zelf naar buiten dat zij geen vertrouwen heeft in de belangrijkste instituten op het eiland. De regering brengt schade toe aan het land en zij realiseren zich niet wat zij aan het aanrichten zijn”, aldus de premier.

Ys stelt dat in de afgelopen periode de internationale financiële sector op het eiland verschillende telefoontjes heeft gekregen van verontruste internationale contacten, die met vragen zitten over wat er nu op Curaçao aan de hand is.

“Om met andere landen in de wereld te concurreren presenteren wij ons als een stabiel land, met een stabiele rechtsstaat en een stabiel justitieel systeem. Deze conflicten, maar ook deze publicaties erover, schaden ons imago. Wij moeten heel voorzichtig te werk gaan, want het imago dat je zo lang hebt opgebouwd kun je zo kwijt zijn en het kost veel tijd en moeite om het vertrouwen dat je kwijt bent, weer terug te verdienen.”

De telefoontjes die de internationale sector krijgt, zijn voornamelijk afkomstig van mensen die willen weten wat er nu aan de hand is op Curaçao.

Kijk maar naar de Centrale Bank. Een investeerder hecht veel waarde aan een Centrale Bank, want deze is belast met toezicht op een solide munteenheid. De investeerder gaat zijn geld in onze valuta omwisselen, dan wil hij ook de garantie dat ons geld stabiel genoeg is en dat daar een stabiele Centrale Bank achter staat. Nu hebben wij te maken met een regering die openlijk twijfel zaait over onze Centrale Bank”, constateert Ys.

De voormalige premier wijst erop dat de regering zo snel mogelijk moet ophouden met het aanvallen van belangrijke instituten op het eiland.

De regering moet grootheid tonen om over haar persoonlijke problemen met de instituten heen te stappen. Het algemeen belang van Curaçao moet op de eerste plaats staan.”

Bron: Amigoe

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -