31 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 15:03

Laatste reacties

- Advertentie -

Kritiek op ‘vette’ begroting

Openbare behandeling begroting 2014 van start:

omayraWILLEMSTAD — De conceptbegroting voor het land Curaçao zit vol vet. Dit bracht onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang vanochtend naar voren bij de aanvang van de begrotingsbehandeling tijdens een openbare vergadering van de Staten. Volgens Leeflang zit er voldoende vet in de begroting waardoor er niet drastisch gesneden zal hoeven te worden op de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren.

Leeflang rekende vanochtend bij de behandeling van het Hoofdstuk Financiën van de begroting voor, dat in de begroting op tal van posten kan worden bespaard.
Zij noemde onder meer dat vergeleken met 2012 in de conceptbegroting 2014 meer wordt uitgegeven aan kabinetskosten, algemene beheerskosten en beloning personeel kabinet, er volgend jaar 11 miljoen gulden meer zal worden uitgeven.
Het gaat hier volgens Leeflang om kosten die worden gemaakt, zodat ministers zich comfortabel kunnen voelen.

Het is niet nodig om 50 miljoen te gaan snijden op ambtenaren.
In de begroting zit voldoende geld om deze besparing op te kunnen vangen.
In 2014 gaat het om 11 miljoen In vijf jaar gaat het om 55 miljoen gulden”, aldus Leeflang.

PNP’er Humphrey Davelaar stelde op zijn beurt dat hij zich niet zo laat verleiden tot een discussie over cijfers.
Hij wilde van de minister weten of de begroting die nu op tafel ligt, voldoende instrumenten biedt om de sociaaleconomische ontwikkeling van het eiland te kunnen bevorderen.
Aan de hand van het antwoord op deze vraag, zal de PNP-fractie beslissen of het volgens Davelaar ‘Go of No Go’ zal zijn.
De PNP’er had verder ook forse kritiek op het functioneren van de overheids-nv’s in de afgelopen vier jaar.
Hierbij nam hij de woorden ‘nest van corruptie’ in de mond, terwijl hij er bij de regering op aandrong om een concreet beleid hiervoor te ontwikkelen, zodat deze bedrijven weten dat zij het algemeen belang moeten dienen.

- Advertentie -

MFK-Statenlid Amerigo Thodé hekelde op zijn beurt het feit dat de regering middels de conceptbegroting 2014 een bedrag van 27 miljoen op de begroting van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) wil bezuinigen.

Nu wordt er zelfs in het volk gesneden”, aldus Thodé.

Hij constateerde dat er geen sprake is van een flankerend beleid om de sociale problemen op het eiland op te vangen.

PS-lid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe drong aan op de vereiste balans tussen gezonde financien en het sociaal welzijn van het volk.
Hij waarschuwde voor een pyrrusoverwinning, als de financiën gezond zijn, maar er geen sprake is van een gebalanceerde ontwikkeling van het volk.
Hij liet zich ook zeer kritisch uit over het feit dat in de conceptbegroting melding wordt gemaakt van de nieuwe belastingsorganisatie (nbo), terwijl dit orgaan officieel nog niet is opgericht. Wilsoe wenste aan het eind van zijn betoog minister José Jardim (Financiën, namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) veel sterkte toe bij zijn pogingen hem te overtuigen dat de begroting rekening houdt met de balans tussen financiën en sociale ontwikkeling.

Pais-leider Alex Rosaria had op zijn beurt juist een pluimpje voor Jardim.

“We zijn op de goed weg”, aldus Rosaria, die de hoop uitspraak dat de aanwijzing van de Rijksministerraad in januari helemaal van tafel zal zijn. Hij drong er bij zijn collega’s op aan om niet populair te willen zijn.

“Deze maatregelen zijn nodig en zijn het resultaat van het wanbeleid dat sinds 2010 is gevoerd.”

- Advertisement -

Geen antwoord

PAR-Statenlid Zita Jesus-Leito was vanochtend bij de aanvang van de begrotingsbehandeling niet te spreken over het feit dat minister Jeanne-Marie Francisca (Sociale Ontwikkeling, ARbeid en Welzijn, PS) geen van haar 48 vragen gesteld in de Centrale Commissie van de begroting heeft beantwoord. De minister heeft aangegeven de vragen ‘staande de openbare vergadering’ te zullen beantwoorden. Dit kon niet op goedkeuring van Jesus- Leito rekenen. “Op deze manier worden wij belemmerd in ons functioneren”.

Mandela

De begrotingsbehandeling begon met een minuut stilte voor de vorige week overleden oud-president van Zuid- Afrika, Nelson Mandela. Dit gebeurde op verzoek van Pais-fractieleider Alex Rosaria. Volgens hem dienen ook de Staten Mandela te eren voor onder meer zijn strijd tegen onrecht en vanwege de les die hij de mensheid heeft geleerd dat je het kwaad kunt overwinnen door verzoening.

Bron: Amigoe

To Top

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -