25 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 04:48

Laatste reacties

- Advertentie -

Kranslegging voor Stephanus Thodé

OCaN-voorzitter Glen Helberg legt bloemen bij het graf van Thodé
OCaN-voorzitter Glen Helberg legt bloemen bij het graf van Thodé

 

DEN HAAG — In de Gelderse plaats Loenen is zaterdag een krans gelegd bij het graf van Curaçaoënaar Stephanus Thodé. Thodé verongelukte in 1942 bij Colón in Panama en is één van de tientallen oorlogsslachtoffers die afkomstig zijn uit de toenmalige Nederlandse Antillen.
Op de militaire erebegraafplaats ligt ook het graf van vier Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen bij Aruba.

De erebegraafplaats in Loenen is een van de begraafplaatsen die worden onderhouden door de Oorlogsgaven Stichting (OGS).
De stichting ziet toe op de schoonmaak van de graven van zo’n 50.000 militairen en burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, waaronder acht graven op de Militaire Begraafplaats in Willemstad.
De meeste Antilliaanse gesneuvelden zijn erkend door de OGS, maar veel slachtoffers ook niet omdat ze weliswaar in oorlogstijd omkwamen, maar voor 9 mei 1940, de datum die de OGS gebruikt als begindatum van de oorlog.

Vlnr Rob Tupan van de Molukse organisatie BUAT, de Curaçaose sergeant-majoor Elvis Manuela en OCaN-voorzitter Glen Helberg bij het graf van Thodé.
Vlnr Rob Tupan van de Molukse organisatie BUAT, de Curaçaose sergeant-majoor Elvis Manuela en OCaN-voorzitter Glen Helberg bij het graf van Thodé.

De eerste kranslegging voor gesneuvelde Rijksgenoten en ex-Rijksgenoten op de begraafplaats in Loenen was een initiatief van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders, het Surinaams Inspraak Orgaan, de Molukse organisatie BUAT en het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

- Advertentie -

Tegelijk met de kranslegging is ook de website www.antillesatwar.com online gegaan met informatie over Antillianen in de Tweede Wereldoorlog.
Initiatiefnemer en schrijver Jos Rozenburg wil vooral de Antilliaanse oorlogsslachtoffers een gezicht geven.
In mei 2014 publiceert hij het boek ‘De Antillen in de Tweede Wereldoorlog’ over dit onderwerp.

 

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Curaçao start in december met boosterprik

Curaçao gaat ook starten met het toedienen van de boosterprik tegen Covid-19. Dit heeft de secretaris-generaal ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Sharon Melfor, bevestigd. In...

Nu.cw | Schouten: “Integrale aanpak nodig voor herstel koraal”

De bescherming en ontwikkeling van koraal in Caribisch Nederland is alleen mogelijk met een integrale aanpak. Zo schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in...

PBC | Ansary veroordeeld tot schadevergoeding van meer dan 1 miljard gulden

met vonnis | Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Husgang Ansary moet meer dan een miljard gulden aan schadevergoeding betalen aan Ennia, exclusief de wettelijke rente vanaf 2017. Dat is...

PBC | Curaçao sluit grenzen voor Omicron-variant

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft sinds gisteren de grenzen gesloten voor reizigers uit een land waar wijdverspreid de Omnicron variant van Covid19 is. Vooralsnog gaat het om landen...
- Advertentie -