27 C
Willemstad
• dinsdag 22 juni 2021 09:40

Laatste reacties

- Advertentie -

Kranslegging voor Stephanus Thodé

OCaN-voorzitter Glen Helberg legt bloemen bij het graf van Thodé
OCaN-voorzitter Glen Helberg legt bloemen bij het graf van Thodé

 

DEN HAAG — In de Gelderse plaats Loenen is zaterdag een krans gelegd bij het graf van Curaçaoënaar Stephanus Thodé. Thodé verongelukte in 1942 bij Colón in Panama en is één van de tientallen oorlogsslachtoffers die afkomstig zijn uit de toenmalige Nederlandse Antillen.
Op de militaire erebegraafplaats ligt ook het graf van vier Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen bij Aruba.

De erebegraafplaats in Loenen is een van de begraafplaatsen die worden onderhouden door de Oorlogsgaven Stichting (OGS).
De stichting ziet toe op de schoonmaak van de graven van zo’n 50.000 militairen en burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, waaronder acht graven op de Militaire Begraafplaats in Willemstad.
De meeste Antilliaanse gesneuvelden zijn erkend door de OGS, maar veel slachtoffers ook niet omdat ze weliswaar in oorlogstijd omkwamen, maar voor 9 mei 1940, de datum die de OGS gebruikt als begindatum van de oorlog.

- Advertentie -

Vlnr Rob Tupan van de Molukse organisatie BUAT, de Curaçaose sergeant-majoor Elvis Manuela en OCaN-voorzitter Glen Helberg bij het graf van Thodé.
Vlnr Rob Tupan van de Molukse organisatie BUAT, de Curaçaose sergeant-majoor Elvis Manuela en OCaN-voorzitter Glen Helberg bij het graf van Thodé.

De eerste kranslegging voor gesneuvelde Rijksgenoten en ex-Rijksgenoten op de begraafplaats in Loenen was een initiatief van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders, het Surinaams Inspraak Orgaan, de Molukse organisatie BUAT en het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Tegelijk met de kranslegging is ook de website www.antillesatwar.com online gegaan met informatie over Antillianen in de Tweede Wereldoorlog.
Initiatiefnemer en schrijver Jos Rozenburg wil vooral de Antilliaanse oorlogsslachtoffers een gezicht geven.
In mei 2014 publiceert hij het boek ‘De Antillen in de Tweede Wereldoorlog’ over dit onderwerp.

 

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Tax-holiday Curaçao eerder afgegeven

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Minister van Financiën Javier Silvania wijzigt tijdelijk de Tax-holiday regels voor investeerders. Daarmee moet het aantrekkelijker worden om naar Curaçao te komen en te...

Trouw | Belastingadviseurs melden duizenden mogelijke zaken van belastingontwijking

Dirk Waterval Multinationals en hun belastingadviseurs en notarissen hebben begin dit jaar ruim 4500 meldingen gedaan van hun eigen betrokkenheid bij mogelijke belastingontwijking. Sinds januari van dit jaar...

ParadiseFM | “Verwachte inkomsten uit nieuwe gokbelasting niet realistisch”

De inkomsten uit het belasten van de Curaçaose gokindustrie zijn niet realistisch en onvoldoende onderbouwd. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De krant beschikt over een advies van...

ParadiseFM | Amerikaanse basis heeft nieuwe commandant

De Amerikaanse Forward Operating Locations op Curaçao heeft een nieuwe bevelhebber in de persoon van Donald Morris. Hij verving vorige week John McCoy die tijdens een ceremonie...

ParadiseFM | Walvis- en dolfijnonderzoek gaande in Cariben

Er is al 3 maanden een uitgebreide walvis- en dolfijnonderzoek gaande in de Cariben. Zo schrijft de Amigoe. Het project wordt onder andere door het Wereld Natuur...

ParadiseFM | Curaçao opnieuw door IOC afgewezen

Curaçao is opnieuw afgewezen door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Door die beslissing loopt het eiland alweer een kans mis om een olympische status te krijgen. Door...
- Advertentie -