29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...

ParadiseFM | Opnieuw arrestatie in zaak van ontvoerde ondernemer

De politie heeft gisteren een 21-jarige Curaçaose man gearresteerd. Hij is al de zevende opgepakte verdachte in de zaak rond de ontvoering van een ondernemer in Veeris...

ParadiseFM | Partij Vishon doet niet meer mee aan verkiezingen

De politieke partij Vishon doet niet mee aan de komende parlementsverkiezingen. Dat heeft de leider van de partij tegen Amigoe gezegd. Vishon deed in 2021 één keer...

ParadiseFM | Vrees voor tientallen doden bij ramp illegale goudmijn Venezuela

Autoriteiten in Venezuela houden rekening met tientallen doden door het instorten van een illegale mijn. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. De burgemeester...

Telegraaf | Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale...
- Advertisement -spot_img

Koninkrijk.nu | Onze hulp moet terecht komen bij de armen, niet bij de rijken op de eilanden

HomeLandenArubaKoninkrijk.nu | Onze hulp moet terecht komen bij de armen, niet bij...

Opinie Ronald van Raak

Tweede kamerlid Ronald van Raak (SP) | © Nico van der Ven

Het ergerde me, de lobbybrief die VNO-NCW onlangs schreef over de financiële hulp aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Een groep bekende Nederlanders eiste dat ons land geen voorwaarden zou stellen aan die steun. Dat Hans de Boer, voorman van de grote bedrijven, dit initiatief nam begrijp ik wel. Veel Nederlandse ondernemers, consultants en fiscalisten verdienen grof geld op de eilanden, waar de arme bewoners niets van terug zien.

Wel was ik verbaasd over de steun voor deze lobby door Alexander Pechtold (D66) en Paul Rosenmöller (GroenLinks). Politici die de eilanden heel goed kennen. Rosenmöller heeft in het verleden zelfs onderzoek gedaan naar de corruptie op Curaçao. De eilanden zijn rijk, maar de verschillen tussen de mensen zijn schrijnend. Als Nederland geen voorwaarden stelt komt dat geld niet bij de armen die de steun zo hard nodig hebben. Niet bij mensen die hun werk hebben verloren en niet bij gezinnen waar kinderen te weinig te eten hebben.

Nederland liet het zo ver komen

George Jamaloodin werd in oktober 2010 de eerste minister van financiën van het nieuwe land Curaçao. Nu zit deze politicus gevangen en is hij veroordeeld tot 28 jaar gevangenis, voor zijn betrokkenheid bij de moord op het parlementslid Helmin Wiels, dat was zijn toenmalige coalitiegenoot. Begin 2010 had Jamaloodin het hoofd van de beveiliging van de geheime dienst van Curaçao (VDC) omgekocht.

In september, een maand voordat op 10 oktober 2010 Curaçao een autonoom land zou worden, reisde deze Jamaloodin samen met dit hoofd beveiliging van de VDC af naar Sint Maarten. Daar hadden zij een privé-onderhoud met Gerrit Schotte, de toekomstige premier van Curaçao; met Theo Heyliger, dat is de machtigste politicus op Sint Maarten, en met Francesco Corallo, de Italiaanse maffiabaas. Schotte en Heyliger zijn ondertussen veroordeeld tot lange celstraffen voor fraude en corruptie. Corallo staat terecht in Italië, voor grootschalige fraude en omkopen van politici.

Ik weet van deze opmerkelijke bijeenkomst door berichten die ik in bezit heb gekregen en die laten zien hoe vóór 10 oktober 2010 de onderwereld maatregelen nam om de macht in de autonome landen Curaçao en Sint Maarten over te nemen. Door een duivels drie-eenheid van de gokindustrie, die banden heeft met de Italiaanse maffia; consultants, die vaak afkomstig zijn uit Nederland, en lokale politici, die bereid zijn om zich te laten omkopen.

Een jaar nadat Schotte op Curaçao aan de macht kwam werd de geheime dienst VDC leeggeroofd. Alle aanwezige informatie zou toen zijn vernietigd, gekopieerd of zijn meegenomen. Daarbij zouden ook gegevens van onder meer de AIVD en de CIA in handen zijn gekomen van de onderwereld.

Schotte probeerde ook maffiabaas Corallo of diens financiële rechterhand tot president te maken van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Wat mede door het optreden van enkele Tweede Kamerleden op het nippertje is voorkomen.

De relaties tussen Nederland en de andere landen van het Koninkrijk zijn slecht, moeten we tien jaar na de autonomie van Curaçao en Sint Maarten constateren. De steun die ons land wil geven voor de bestrijding van de gevolgen van de Coronacrisis hebben geleid tot beschuldigingen aan Nederland, vooral vanwege de voorwaarden die aan de steun worden gesteld.

Toch zijn die condities niet zo vreemd, ze moeten vooral verzekeren dat het geld terecht komt bij de mensen die het meest door de crisis zijn getroffen. Ook vraagt Nederland dat lokale bestuurders een bijdrage leveren, door een korting op hun vaak zeer riante vergoedingen.

Tevens wordt gevraagd dat de vele miljonairs op de eilanden hun bijdrage leveren en fatsoenlijk belasting gaan betalen. Dat is de laatste tien jaar onvoldoende gebeurd. Als de achterban van VNO-NCW zich wat fatsoenlijker zou gaan gedragen, dan zouden de landen Curaçao en Sint Maarten financieel veel gezonder zijn en meer kunnen investeren.

Onderzoek naar de onderwereld

In 2005 kwam minister Alexander Pechtold voor een gesprek naar de Eerste Kamer, om met de senatoren te spreken over de toekomst van het Koninkrijk. Dat jaar was op Curaçao een referendum gehouden en daarin had de bevolking gekozen om niet onafhankelijk te worden, maar een autonoom land binnen het Koninkrijk. Ik was destijds lid van de Eerste Kamer (in 2006 zou ik naar de Tweede Kamer gaan).

Pechtold kreeg in de senaat vragen over de onderhandelingen en vertelde vol trots dat Nederland ruim twee miljard euro had toegezegd aan schuldsanering. Daarna viel er een diepe stilte in het kleine zaaltje in de Eerste Kamer. Een oude senator nam het woord en vroeg wat de minister daar voor terug had gekregen.

Het antwoord leidde tot een schok: helemaal niets. Geen eisen aan goed bestuur en goede financiën. Nadat Gerrit Schotte en zijn ministers waren aangetreden bleek dat zelfs geen screening had plaatsgevonden. De onderwereld had de macht overgenomen.

In 2010 heb ik tegen de nieuwe staatkundige verhoudingen gestemd. Ik gunde de mensen op de eilanden van harte hun autonomie, maar had geen vertrouwen in de toekomst van Curaçao en Sint Maarten, omdat de eilanden hier gewoon nog niet klaar voor waren. En ook omdat de relatie met Nederland onduidelijk bleef.

Deze landen waren autonoom en verantwoordelijk voor hun eigen politiek, maar Nederland bleef in deze nieuwe verhoudingen verantwoordelijk voor goed bestuur en gezonde financiën. Niet duidelijk was hoe we die verantwoordelijkheid waar konden maken – en dat is ons land dan ook niet gelukt.

Het geld verdwenen snel nadat op Sint Maarten Theo Heyliger en op Curaçao Gerrit Schotte aan de macht kwamen. De rechter zei in de veroordeling van Schotte dat de premier zich had gedragen als een ‘marionet’ van de gokindustrie. Van maffiabazen als Corallo, wiens boekhouding jarenlang werd gedaan en werd goedgekeurd door de accountants van KPMG.

Op mijn initiatief (in een voorstel dat de Kamer april 2015 aannam) is er een grootschalig onderzoek gestart naar de verbondenheid tussen de onderwereld en de bovenwereld op alle eilanden, met name tussen de gokindustrie en de politiek.

Dat heeft er mede toe geleid dat de oud-premier Schotte van Curaçao en de grote man van Sint Maarten Heyliger achter slot en grendel zitten en ook veel andere politici, consultants en gokbazen zijn veroordeeld of onderwerp zijn van onderzoek (de laatste tijd ook op Aruba). Dat is belangrijk, omdat de eilanden geen toekomst hebben zolang ze in de greep zijn van de onderwereld.

Maar het is vooral heel erg dat Nederland het zover heeft laten komen. Dat we tien jaar geleden autonome landen hebben gemaakt en die direct in handen hebben laten komen van criminelen. Dat is een zware verantwoordelijkheid voor alle partijen in de Tweede Kamer die daar mee hebben ingestemd. Ook die van Alexander Pechtold en van Paul Rosenmöller.

We moeten leren van het verleden

In juli 2015 ontving ik een brief van Gerard Spong, de beroemde Nederlandse advocaat. Die daagde mij voor de rechter, omdat ik zijn cliënt Francesco Corallo een maffiabaas had genoemd. Tot een zaak is het echter nooit gekomen, omdat Corallo ook een maffiabaas is. Dat kon ik staven met gegevens van onder meer de Italiaanse geheime dienst. Corallo staat nu in dat land terecht voor grootschalige fraude en witwassen en het omkopen van politici uit de regering van Berlusconi.

Dat Corallo mij die brief stuurde vond ik niet vreemd, op de eilanden is dit soort intimidatie helaas gewoon. Wel vond ik het opmerkelijk dat de advocaat Spong zich leende voor deze intimidatie van een Nederlands Tweede Kamerlid. Veel politici op de eilanden zullen tegen dit soort bangmakerij niet bestand zijn.

Ik weet dat er veel politici zijn op Aruba, Curaçao en Sint Maarten die het beste voor hebben met hun mooie eiland, maar die zich in de huidige situatie niet meer vrijelijk durven uitspreken.

Ik steun van harte de hulp die Nederland gaat bieden aan de andere landen in het Koninkrijk, dat zijn we ook aan onze Koninkrijksgenoten verplicht. Maar tegelijk moeten we een einde maken aan de duivelse drie-eenheid van de Antilliaanse politiek. Ik heb geprobeerd om als Tweede Kamerlid mijn bijdrage te leveren. Door de gokmaffia aan te pakken, zoals in het onderzoek naar de politiek en de gokindustrie. En door de consultants aan te spreken die witwassen mogelijk maken, ik ben dan ook trots dat vorig jaar KPMG in de Caraïben gesloten is.

Maar het doet me pijn dat we nu problemen moeten oplossen die Nederland ook zélf heeft laten ontstaan. De foute gokbazen, of de dubieuze consultants, zijn vaak mensen van buiten en niet van de eilanden zélf.

Een kleine rijke kliek op de eilanden verrijkt zichzelf dankzij het slechte bestuur. Vooral de arme bevolking betaalt daarvoor de prijs. Dat doet zij nu, met deze coronacrisis. Maar dat doen deze bewoners eigenlijk al tien jaar.

In alle hoofdsteden in het Koninkrijk wordt nagedacht over de toekomst. In Den Haag, in Willemstad, in Oranjestad en in Philipsburg, overal moet de conclusie zijn dat we zo niet verder kunnen. Dit Koninkrijk is mislukt en het is nu aan de inwoners om te bepalen hoe het verder moet. Laat de bewoners van de eilanden een keuze maken.

Wat willen zij dat hun eigen bestuurders doen – en waar Nederland zich niet meer mee bemoeit. Welke taken hebben zij liever dat Nederland uitvoert – waarbij Den Haag ook de mogelijkheid moet krijgen om dit écht te doen. In juli vorig jaar heeft de Tweede Kamer een voorstel van mij aangenomen, waarin aan alle vier de landen wordt gevraagd om hun visie te geven op het Koninkrijk en aan te geven wie waarvoor verantwoordelijk is.

Met steun van de partijen van Pechtold en Rosenmöller. Ik blijf pleiten voor hulp aan de mensen op de eilanden, die verdienen onze hulp en steun. Tegelijk zullen we moeten leren van de fouten uit het verleden.

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP.

Bron: Koninkrijk.nu

17 reacties

 1. Nou @Joep Meloen zelfs met die realiteit “dat makamba’s hier wel mogen wonen” moet je erg voorzichtig zijn. Zo vanzelfsprekend is dat zelfs nog niet eens! Misschien doet Frankrijk het beter, die planten gewoon op de eilanden een Franse vlag, spreken uitsluitend Frans en betalen gaat gewoon in Euro’s en de regie, ja die ligt dan ook bij Frankrijk.

 2. @ Roberto,

  Hoe denk je dat een politieke partij, opgericht door Makamba’s, gerund door Makamba’s etc zal worden ontvangen ? Ik gok dat er zo ongeveer een volksopstand zal uitbreken. Het woord kolonialisme zal weer door iedereen worden gebruikt.

  Realiteit is dat makamba’s hier wel mogen wonen, maar voor de rest moeten ze zich nergens mee bemoeien. Kun je racistisch noemen, maar wel de waarheid.

 3. “Ik denk dat geen makamba zin heeft om de politiek in te gaan.”
  dat is ook de reden om papiaments te blijven sprekers: dat houdt kritische buienstaanders buiten de deur zodat “onze mensen” de functies krijgen die ze verdienen

 4. Ik denk dat geen makamba zin heeft om de politiek in te gaan.
  Naast dagelijkse verwensingen zal je ook elke dag voor Koloniaal, Racist of Slavernijhouder worden uitgemaakt. Dan zal je auto ook wel in de fik gaan.

  Daar moet je echt zin in hebben!

 5. Een jaar nadat Schotte op Curaçao aan de macht kwam werd de geheime dienst VDC leeggeroofd. Alle aanwezige informatie zou toen zijn vernietigd, gekopieerd of zijn meegenomen. Daarbij zouden ook gegevens van onder meer de AIVD en de CIA in handen zijn gekomen van de onderwereld.

  En dit bleef onbestraft. In veel landen krijg je hier levenslang voor..

 6. Het idee van Roberto is niet verkeerd, een politieke partij voor en door de niet Curacaoenaars – macambas, latinos en wat dies meer zij. Als we die allemaal naar de stembus krijgen kan het een behoorlijke partij worden.

  Krijgen we eindelijk niveau in de Staten, in plaats van criminele viswijven uit Boca Sami, lolos uit Soto, dj’s en failliete dansleraren, aartsluie gokverslaafden, mislukte huisartsen gekleed als Ackermann verkoopsters en verkopers van defecte prullaria op Zeelandia.

 7. Maar wat houden Nederlanders aldaar (op Curacao) tegen om een politieke partij op te richten, mee te doen aan de verkiezing(en) om zodoende het eiland uit de poel der liederlijkheid te trekken, het eiland de reddende hand toe te steken? Veel Nederlanders geven hun mening over het hoé, het wanneer, het waarom, hoeveel, hoe hoog, hoe laag, hoe breed etcétera maar niemand gaat de uitdaging aan. Zal Roberto het dan zelf doen?? Falderieieie…falderááááá..falde hop hop hop hop.

 8. Kreeg dit net doorgestuurd, alhoewel niets nieuws bevattend maar misschien aardig voor bululu cs::

  Waar is die 177 miljoen gebleven die Nederland geschonken heeft aan hulp voor de allerarmsten?
  Is gebruikt om sociale premies en lonen te betalen van de ambtenaren en achterstallige schulden van de regering en is gebruikt om
  Corona projecten van Suzy Römer family te betalen, deze regering heeft totaal geen compassie en empathie voor onze armsten;
  ze laten gewoon 50.000 mensen van de honger creperen;
  het particulier initiatief zorgde voor hen.
  ( : onze regering en de top ambtenaren prijzen zichzelf uit het veld en behoren door het volk naar huis gestuurd te worden;
  het hart zit bij deze op de verkeerde plaats en getuigen vals over Nederland Hier en in Nederland: de waarheid is niet te verbasteren; blijkbaar is er voor de waarheid geen stoel in het kabinet en de regering:
  liegen liegen bedriegen. Dat is de tweede natuur van het gezag in al zijn toonaarden en Nederland valselijk beschuldigen, zich niet te confirmeren en conformeren aan het statuut en de gelijkwaardigheid.

 9. Dacht dat ook Bululu een tijdje de mottenballen kon. Schijnbaar niet want hij kan weer overduidelijk z’n vuil blijven spuien.
  Triest dit hoor.

 10. dank voor je bijdrage Bululu: ik krijg altijd nieuwe inzichten door jouw reacties met daarin vele feiten, links en andere nuttige informatie

 11. Een hoop dingen zijn, helaas, open deuren. En andere zoals “Ik weet dat er veel politici zijn op Aruba, Curaçao en Sint Maarten die het beste voor hebben met hun mooie eiland, maar die zich in de huidige situatie niet meer vrijelijk durven uitspreken.”
  Vind ik nog al twijfelachtig. Ik beperk me tot Curacao.
  Het kiessysteem zoals het hier gaat werkt niet. De gemeenschap is te klein en daardoor te Froude gevoelig het is mogelijk om met een overzichtelijk budget stemmen te kopen, iets dat in landen met klein electoraat, bijna, gebruikelijk is. Geld voor het kopen van stemmen komt uit het kampanje fonds welke open staat voor “giften”. Personen, instellingen en organisaties en famiellies al dan niet malafide, doneren in ruil voor, gunstig wetgeving of betrekkingen welke gebruikt kunnen worden om een positief rendement uit de “investering” te halen. Dit is, naar mijn bescheiden mening, ook de reden dat de groot verdieners bij de overheids NV’s en de niet werkende en ondermaats presterende ambtenaren met rust gelaten worden. Ook de wildgroei aan overheidsentteiten is een gevolg.
  Maar het grootste gevolg is wel dat de rekening voor deze praktijken uiteindelijk bij de burgers komen te liggen.

 12. Een kraak heldere analyse van Dhr van Raak.
  Ware het niet, dat ook onze min. pres. zonder Ruggegraat volledig is in- gekapseld door criminelen. Hij kan niet meer terug. Eerst Pais en nu Par volledig in de klauwen van de maffia.Wie trekt er daadwerkelijk aan de touwtjes, wie “beheerst” deze puppets??
  De vraag stellen is hem beantwoorden. Wij, de normale bevolking zijn in ieder geval de dupe..
  Een briefje aan Rutte c.s. van een corrupte Secco doet vermoeden dat ook dit soort lieden tot deze maffia behoren.
  Alles om de “normale” inwoner dom/stom/onwetend en dus onmondig te houden.
  De laatste stuiptrekkingen van onze elite laat dan ook niet lang op zich wachten, ” een nieuwe entiteit”, om gronden/huizen/vergunningen etc te reguleren, is hun nieuwste kunstje, om de bevolking klein te houden en zichzelf te blijven verrijken (ZONDER toezicht) en hun pensioen veilig te stellen.
  AUB Hr van Raak, stel dit aan de orde. De dieven zijn hier nog steeds aan de macht!

 13. “Zij worden verkeerd voorgelicht door de politici, zij weten dat hun stem geen nut heeft en dus verkopen ze die. Daar bovenop ontbreekt het, hoe pijnlijk dat ook klinkt en is, zeer velen aan interesse en opleiding om te begrijpen waar het nu om draait.”
  niet alleen bij politici maar ook de rest van Curacao. Als mensen wat meer opties hadden en een hoger norm besef, waren instellingen zoals CBCS, ENNIA en Girobank allang zonder personeel. De situatie die je nu krijgt is dat middelmaat nog meer middelmaat aantrekt. Als jij als mederwerker ziet dat de Chos Romero’s en Reinald Curiel’s wegkijken, de Tromps en Garcias zich verrijken, dan zul je alleen de meest matige medewerkers in dienst blijven hebben die geen andere opties hebben en tevreden zijn met waardeloos en niet integer management

 14. Optie 1 , dan heeft Nederland ‘n groot probleem. De anti-nederlanders in grote getalen daarheen, niet de besten. En de makamba’s vertrekken dan ook, niet al te best voor de economie, brengen toch heel wat in ‘t laadje. Maar bovenal die makamba’s willen niet door tuig zoals kdnt mfk ps, geregeerd te worden..

 15. Goed stuk van Van Raak, alleen 1 klein probleempje.

  De bevolking van de eilanden kan zich niet uitspreken, simpelweg omdat velen totaal niet op de hoogte zijn van wat er nu werkelijk speelt. Zij worden verkeerd voorgelicht door de politici, zij weten dat hun stem geen nut heeft en dus verkopen ze die. Daar bovenop ontbreekt het, hoe pijnlijk dat ook klinkt en is, zeer velen aan interesse en opleiding om te begrijpen waar het nu om draait.
  Hier vieren de one-liners nog hoogtij, overheerst de haat tegen Nederland, welke de afgelopen 50 jaar niet minder is geworden. Vrijwel iedere politicus, die gepakt wordt wegens fraude, heeft Nederland wel beschuldigd als zijnde de drijvende kracht achter de vervolging. En de aanhangers van die politici geloofden dat zonder vragen te stellen.

  In die sfeer zul je geen goed antwoord van de bevolking gaan krijgen. Derhalve zie ik maar 2 opties:

  Optie 1 is laat de eilanden maar aan henzelf over en als ze down the drain willen gaan dan moet dat maar gebeuren. Pas dan zullen ze wellicht begrijpen wat voor ongelofelijke puinhoop hun helden er van hebben gemaakt. Maar dat zal ook het moment zijn om schoon schip te maken en dan de boel op de rails te zetten.

  Optie 2 is gewoon ingrijpen door Nederland, net zoals op St Eustatius is gedaan. Het bestuur overnemen, de boel reorganiseren, opleiden en dan langzaam aan weer wat lokale bestuurders toelaten, echter………..die moeten zijn opgeleid in Nederland, onberispelijk gedrag vertonen en voldoen aan alle eisen die bij hun functie hoort.

  Optie 2 zal mogen rekenen op zeer veel weerstand, met name van de personen die hun bevoorrechte posities gaan verliezen. Hun volgers zullen het eiland wellicht gaan afbreken als hun ‘leiders’ daar om roepen.
  Derhalve blijft alleen optie 1 over, maar geloof niet dat iedereen daar blij mee zal worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties