31 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 12:20

Laatste reacties

- Advertentie -

Kloof sector en toerist

Product minder belangrijk voor toerist dan mentaliteit
Product minder belangrijk voor toerist dan mentaliteit

 

Willemstad – Er gaapt een kloof tussen wat toeristen van Curaçao verwachten en wat de lokale bevolking en de stakeholders in de sector denken dat goed is voor de toerist. De sector sluit nog onvoldoende aan op de behoeften van de toerist.

 

- Advertentie -

Advertentie


Opvallend is dat de stakeholders werkzaam in de toeristische sector vooral denken dat toeristen Curaçao bezoeken vanwege het product zoals de stranden, het nachtleven en de kwaliteit van de hotels en restaurants, terwijl het de toeristen vaak gaat om hoe welkom zij zich voelen, de vriendelijkheid van de mensen en de veiligheid.

Dit blijkt uit de onlangs gepubliceerde samenvatting van de toerismetop die in januari gehouden werd, opgesteld door de van Aruba afkomstige Robertico Croes, vanuit de University of Central Florida.

- Advertisement -

Croes baseert zich in het rapport onder meer op deskresearch en op enquêtes, afgenomen onder de bezoekers aan de top. En als het gaat om wat de toeristen belangrijk vinden, dan blijkt de Curaçaose sector zelf een negatieve kijk te hebben op de servicekwaliteit en -mentaliteit van de medewerkers. Dit zou komen doordat ‘service’ verward wordt met ‘servant’ (bediende), wat een negatief gevoel oproept. Voorgesteld wordt dan ook om zo veel mogelijk te spreken van een hospitality-mentaliteit.

Toch stelt Croes erbij dat dit vooral een mening is van de lokale sector zelf.

,,Er is een gebrek aan kennis bij de stakeholders over wat de toerist wil en nodig heeft. En wat je zelf gelooft, maakt een groot verschil. Als de stakeholders denken dat Curaçao niet de servicekwaliteit kan leveren met gedenkwaardige ervaringen voor de toerist, dan wordt dat een selffulfilling prophecy en wordt Curaçao een gemiddelde bestemming”, zo stelt Croes in zijn verslag.

Volgens de onderzoeker focust de sector ook te veel op het vergroten van de airlift, om een groei in het toerisme te bewerkstelligen en wordt er te weinig stilgestaan bij de behoefte van de toerist. Geconcludeerd wordt dan ook:

,,De uitdaging voor Curaçao ligt niet zozeer in het vergroten van de airlift, maar in het toeristisch product en de mensen die dit product moeten leveren.

Daar komt bij dat de sector zelf af wil van de drie S’en: ‘sun, sea and sand’, om zich te onderscheiden van de andere toeristische bestemmingen in de regio, terwijl de toerist dit nog altijd belangrijk vindt.

,,Voeg er nog een ‘S’ van ‘smile’ bij en je kan je onderscheiden van de andere toeristische bestemmingen”, wordt dan ook aanbevolen.

,,Om het potentieel van het toerisme uit te breiden en een grotere bijdrage van de sector te bewerkstelligen in de economie, moet er gewerkt worden aan de kwaliteit van arbeidspotentieel”, zo wordt geconcludeerd.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -