28 C
Willemstad
• maandag 5 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

KKC | Twitter rechtbankverslag hoger beroep Maximus – Jamaloodin

Please refresh (Ctrl + R) voor updates | Behandeling Maximus 18 t/m 29 januari 2021 | Rechtbankverslag NOS correspondent Dick Drayer

Hoger beroep zaken Maximus, Passaat en Germanium | Illustratie Arthur Oster voor Antilliaans Dagblad

Willemstad – Maandag 18 januari begint de behandeling in hoger beroep van de zaak Maximus met verdachte G.J.. Deze zaak zal in de Marine Kazerne te Suffisant plaatsvinden en duurt tot en met vrijdag 29 januari 2021.

De ex minister van Financiën in het kabinet van Gerrit Schotte (MFK) wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Helmin Wiels op 5 mei 2013.

Jamaloodin werd in eerste aanleg op 16 augustus 2019 veroordeeld moordmakelaar Burney ‘Nini’ Fonseca te hebben uitgelokt om politicus Helmin Wiels te vermoorden. Eerder werden schutter Elvis ‘Monster’ Kuwas en zijn opdrachtgever, moordmakelaar Burney ‘Nini’ Fonseca, in alle instanties schuldig bevonden en tot levenslang veroordeeld. Beiden werden schuldig bevonden aan medeplegen moord op Wiels. Ook de broer van Jamaloodin, de gokbaas Robbie dos Santos geldt als Maximus verdachte.

In de zaak, die inmiddels al bijna 8 jaar voortsleept, werden veel prominenten ge- en verhoord, waaronder ex-premier Gerrit Schotte, ex-justitie minister Elmer Wilsoe, ex-minister Carlos Monk, ex-minister Carlos Trinidad en gok en loterijenbazen Rodolfo Pizziolo, Cocochi Prins en Robbie dos Santos. Over de intellectuele opdrachtgevers (‘auteurs’) is door het OM al die jaren nimmer iets bekend gemaakt. Volgens het OM werkt zij in deze zaak nauw samen met het college van Procureurs Generaal in Den Haag.

Het OM werkt in drie lagen in de moordzaak. De eerste laag is die van de uitvoerders. Dat zijn drie leden van de No Limit Soldiers bende uit de wijk Koraal Specht in Willemstad die zich vooral toelegt op drugshandel en gewelddadige overvallen. Twee van hen, Luigi ‘Pretu’ Florentina en Raoul ‘Bolle’ Martinez zijn niet meer in leven. Bolle werd in de dagen na de moord op Wiels door Pretu vermoord, Pretu werd op 5 september 2013 opgehangen in zijn politiecel aangetroffen. De derde, Elvis ‘Monster’ Kuwas, de man die negen keer op Wiels vuurde, zit een levenslange gevangenisstraf uit in Nederland. Op Curaçao kon zijn veiligheid niet worden gegarandeerd.

De tweede laag volgens het OM is de man die de moordlogistiek regelde: Burney ‘Nini’ Fonseca gaf de huurmoordenaars geld en wapens. Nini zit een straf uit van 26 jaar in Nederland, vanwege zijn eigen veiligheid.

Oud-minister George Jamaloodin behoort tot de derde laag. Het OM zag hem als opdrachtgever met een politiek motief, maar die aanklacht kon in eerste aanleg niet worden bewezen. Het OM heeft er wel altijd rekening mee gehouden dat Jamaloodin de loopjongen was van een mogelijk vierde laag, namelijk een zeer grootschalig illegaal en ongereguleerd offshore online goknetwerk dat o.a. misbruik maakte van de toenmalige overheidstelecom United Telecom Services (UTS) .

De aankondiging van illegale en ungereguleerde offshore gaming en belastingontduikings activiteiten gefaciliteerd vanuit overheid op 3 mei 2013
Curacao’s meest populaire politicus, 2 dagen voor zijn executie op het strand

Het begin van het rechtbankverslag staat onderaan, de updates staan bovenaan. De zitting begint op woensdag 18 januari 2021 om 10.00u (Curacaose tijd = 15u Nederlandse tijd) in marinekazerne Suffisant en duurt tot en met 29 januari.

Uw KKC hoofdredactrice en Koninkrijksbelangenblogster Nardy Cramm moest opnieuw verstek laten gaan, maar volgt de zaak vanaf de eerste helft van 2012 nadat het offshore online goknetwerk met behulp van minister-president Schotte, justitieminister Wilsoe en financienminister Jamaloodin rond 27 oktober 2010 de Veiligheidsdienst Curacao (VDC) kaapte.

Uw KKC hoofdredacteur en Koninkrijksbelangenblogster was wederom noodgedwongen afwezig

NOS correspondent Dick Drayer volgt de zaak vanaf 2 minuten na de moord op 5 mei 2015 om 17u op de voet.

—0—0—0—0—0—0—0—

———————————————————
TWITTERVERSLAG 18 t/m 29 januari 2021
———————————————————

Dag 6: vrijdag 29 januari 2021

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Rechter onderbreekt zitting. 12 februari sluiting. 5 maart uitspraak, kwart voor twee ‘s middags. Einde van mijn verslag. Goed weekend!
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Ik herhaal voor de 1000ste keer: ik heb niets te maken met de moord op #Wiels! Ik hoop dat mijn advocaat dat duidelijk heeft weten te maken. Mijn lot ligt in de handen van het HOF en God. Dankuwel 11.22 uur
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin #Wiels nam het zelfs voor mij op. En Aubert zijn broer is mijn vriend. Er is daarom geen logica waarom ik hier sta. Dan vraag je je af, komt het door mijn relatie met #Fonseca? Het eiland is klein, vergeet dat niet. ik ben niet betrokken bij alle aspecten van zijn leven.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin #Jamaloodin: De angst en schrik hebben toegeslagen tijdens de zitting. Als ik de getuigen hoor, hoe kan ik dan in deze situatie zijn beland? #Wiels heeft mij nooit lastig gevallen. Ik heb geen enkele reden om hem kwaad aan te doen. in geen enkel opzicht’.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin De verklaring van Gumbs laat goed zien wat er speelde bij deze en gene – rondom de uitvoerders/opdrachtgevers van de moord.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin 11.08 uur. Laatste woord #Jamaloodin. In het Papiaments: Ik ga niet met rustig hart hier weg. Ik moet op uw oordeel wachten maar de zitting maakt mij ook ongerust.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Franken is klaar. Rechters sluiten pas over drie weken, uitspraak volgt dan twee weken daarna (5 maart). Rechter Erna van Gink is er dan niet bij. De andere rechters wel.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Uitspraak van het Hof is dus op 5 maart 2021. Uitgesproken door rechter Veldhuyzen. Rechter van Gink is er niet bij, tekent het vonnis ook niet, maar dat betekent alleen maar dat ze afwezig is. De uitspraak wordt gedaan door alle drie de rechters in deze zaak.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Waarom heeft de verdediging De Windt en Winklaar niet opgeroepen? Bij RC of ter zitting?
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Je kunt de namen van mede-verdachten in zaak #Fonseca niet NIET noemen. Wat rol OM betreft, noemen van naam is niet gedaan met grove onachtzaamheid. Het gerecht in EA zei: ja, verdachte genoemd, maar oordeel kan alleen toegeschreven worden aan die rechters en niet aan instituut
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin We nemen een half uur pauze zodat de verdediging kan reageren op repliek van OM. Dupliek. Om 10.30 gaan we verder.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin We hervatten met dupliek verdediging. mr. Stijn Franken.’repliek OM is niet veel anders, ik ga ook niet in herhaling vallen.’ Franken benoemd wat OM in repliek niet heeft weerlegt op belangrijkste punten van de verdediging. Ontvankelijkheidsverweer Franken is gebaseerd op EVRM
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin De Windt en Winklaar haalden grote sommen geld op voor #Jamaloodin en dat is zichtbaar in de MOT-meldingen die wij vanochtend – te laat – overlegd hebben. Het verweer van de verdediging dat er geen transacties of niet van zulke grote bedragen, faalt daarom.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin SMS. Verwijt van niet volledigheid door OM is onjuist. alsof wij die berichten aan elkaar hebben gesleuteld. #Jamaloodin en #Fonseca hebben uitleg gegeven over de SMS’jes en wij hebben gekeken of dat kan kloppen in ander bewijs. Hun uitleg raakte kant nog wal.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin De naam van Robbie dos Santos gaat als een rode draad door dit onderzoek. Dat is niet de schuld van het OM. Dat komt voort uit het feit dat veel getuigen en ook de verdachte in de moordzaak van #Wiels zijn naam gebruiken.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Motmeldingen die we gisteren ontvingen. Over contanten van de Windt en Winklaar. Geld was niet bestemd voor #Jamaloodin. Het ging om checks van ACU, niet van Speedy. Het ging om geldautomaten van ACU, waarvan Speedy het vervoeren doet. Vullen zogezegd van ATM’s.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Verdediging klaagt over verdwenen gesprekken tussen RST en #Fonseca. Maar als hij als Ninin hier voor de rechter komt, vraag je hem niet: waar ging die verdwenen gesprekken over?
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Telefoon Gumbs. geen records wanneer die is ingeleverd. Verklaring van Gumbs vindt objectieve steun in het bewijs. Dat heeft geleid tot Pretu als overvaller bij Renaissance. gaat niet om hoeveelheid overvallers.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Haalbaarheid bewijsmiddel van Gumbs. Geen rechtsregel om hem niet mee te nemen. Geen sole of decive getuigenis van hear/say. Andere procedureregels, zoals geheimhoudingsplicht, staan niet in de weg. Omdat Gumbs niet verbonden is aan OM. OM niet verantwoordelijk
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Nieuwe stuk van OM binnengekomen. Rechter Van Gink: MOT meldingen op naam van De Windt en Winklaar. Van 5 maart 2013 tot 3 mei: 400.000 naf cash opgenomen van diverse rekeningen van #Jamaloodin
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin De niet-ontvankelijkheid. Bijzonder dat het aan het eind gedaan is. Dat is een keuze van de verdediging. De reden is duidelijk: #Jamaloodin is genoemd als financierder van #Fonseca in zijn zaak.
  Het samenvoegen van de twee processen was moeilijk, vanwege uitleveringsperikelen
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Nu repliek op dag twee van de verdediging, aan het woord AG Leomar Angela. over B5, Gumbs, SMS en niet-ontvankelijkheid.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Gumbs. OM heeft zich voldoende ingespannen om de identiteit van de vdc-informant te achterhalen. Gumbs heeft drie verklaringen gegeven en was ten alle tijde beschikbaar voor justitie. Hij was daarin consistent. De kern van de verklaring bleef telkens overeind.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Vandaag laatste dag in de hogerberoepszaak #Maximus waar George #Jamaloodin terechtstaat voor zijn mogelijke betrokkenheid in de moord op Helmin #Wiels. Vandaag Repliek en Dupliek, daarna laatste woord van Jamaloodin. We beginnen om 8.30 uur
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Repliek OM. AG Ivo Out neemt het woord. Over zaak #Germanium geen repliek. Ook niet over #Passaat.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin OM: geen juridisch verweer gevoerd door de verdediging. Veel tekst, 200 p . We gaan niet in op tegenvragen van Franken. Veel druk van Franken op U. Tactiek. Grens is overschreden, onnodig grievend. Men gaat door waar het in EA is gestopt.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Bij B5 is van geen dubbeltelling sprake. Dat is door de RC al afgetikt. Vanwege verschillende bronnen tussen andere getuigen en B5
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin OM: Pretu’s zelfmoord en Bolle’s dood zijn signaal geweest voor getuigen. OM zegt over Pretu: het sentiment op straat is dat hij een handje geholpen is.

Dag 5: Woensdag 27 januari 2021

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Franken is klaar 15,56 met de woorden u moet geloven in de onschuld van #Jamaloodin. Repliek moet voorbereid door OM (daarom morgen geen zitting), vrijdagochtend voordragen. We beginnen dan half negen. Na 12-en slotwoord.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Stijn Franken: De getuigenverklaringen van getuigen zijn vaak terug te vinden in de #Vigilante nog voordat ze door getuigen worden uitgesproken. Mediaberichten beïnvloeden dus getuigenverklaringen.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Franken: Ik wil niet aanmatigend zijn richting het Hof. Ik breng echter mijn angst over. Angst voor verdraaiing van feiten door het Hof in Eerste Aanleg. Waar rook is is vuur, zo leert het luie brein.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Niet één puzzelstukje past bij een ander. De onderlinge samenhang die het Hof in EA veronderstelde is er niet. Ik ben bang voor nu, als ik zie dat het Hof in de zaak #Fonseca zover heeft kunnen komen.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Dus: Franken verzoekt het hof het OM niet-ontvankelijk te verklaren in de zaak #Maximus. #Jamaloodin had gelijktijdig berecht moeten worden met #Fonseca.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Recht op eerlijk proces is geschonden, hoe kan de rechter onbevangen in deze zaak zijn, als zijn collega’s in de zaak #Fonseca al over #Jamaloodin hebben geoordeeld? zegt Franken.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin #Jamaloodin heeft last van het feit dat er eerdere zaken zijn geweest in de moordzaak op #Wiels. Daardoor lijkt hij al schuldig voordat de rechtszaak begint. Prejudgement van dat vonnis heeft de rechten van Jamaloodin geschonden.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin #Jamaloodin is radeloos, zelden zo erg meegemaakt, zegt Franken. ‘Daarom was mijn pleidooi lang en heb ik het Hof op de proef gesteld’. De radeloosheid heeft te maken met de zaak #Maximus, niet de andere zaken. Bewijs is aantoonbaar ondeugdelijk, feitelijk onjuist.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Franken gaat beginnen aan zijn laatste etappe. Eerst pauze. De temperatuur is bijna Hollands hier. Stijn Franken zegt dat-ie nergens last van heeft, als ik hem vraag. Terwijl bij mij de lucht als een wolkje zo ongeveer mijn mond verlaat. Brrr. We gaan verder om 15.00 uur
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin SMS’jes bewijzen juist de onschuld van #Jamaloodin, zegt Franken. De uitleg is zonder context. Ook het feit dat SMS-verkeer stopte na 5 mei is niet verrassend. Verkeer tussen #Fonseca en Jamaloodin was soms maanden stil.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Rechter onderbreekt het pleidooi van Stijn Franken kort omdat zij vindt dat de mensen in de zaal te dicht bij elkaar zitten. Zij wijst onder andere naar het verdedigingsteam van #Jamaloodin.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin 13.33. Stijn Franken hervat zijn pleidooi. De SMS berichten. Die zijn multi-interpretabel. De context ontbreekt. Bovendien wordt er ook SMS-verkeer buiten dit proces gehouden. in 2012/2013. Daarin komt het woord trabou ook voor. 2e valkuil: tekstbegrip. toevoegen van informatie
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Gumbs heeft zijn verklaringen gefalsificeerd, zegt Franken. Hij is in ontslagen en leverde zijn telefoon in in 2012 en informant belde 7 mei 2013. Gumbs sprak niet de waarheid. Daaraan kan geen geloof worden gehecht. Zo’n belangrijke getuige en dan niet onthouden?
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Gumbs heeft de informant verzonnen. Als die echt heeft bestaan, had die makkelijk moeten kunnen worden getraceerd. Zoveel informanten zijn er niet (Max. 37 berekent Franken op basis van bevolkingsstatistiek).
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Franken gaat verder over de onbekende VDC-informant die zijn verhaal deed tegen Ed Gumbs, toenmalig hoofd van de Veiligheidsdienst. Er zou volgens Franken WEL formeel beletsel zijn die verklaring te gebruiken. De Hoge Raad is niet goed ingelicht en gaf geen motivering…
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Ook is ‘een schuld’ (100.000 gulden) niet aannemelijk als je weet hoe groot de buit was van de goudroof. Pretu had nooit geldproblemen en hoefde geen geld te lenen.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Franken vindt dat verhaal onbetrouwbaar, omdat opsporing van de daders van die overval nog steeds niet geleid heeft tot aanhouding van de daders die nog leven. Raar, dat in zaak #Jamaloodin geloof wordt gehecht aan de getuigenis over de overval op #Summerbliss
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Franken praat over het verhaal van B5 over de goudroof. Geld om de daders te betalen zou geleend zijn door Pretu van Jamaloodin via #Fonseca. Toen er problemen ontstonden met het terugbetalen zou er een schuld zijn ontstaan, die gesettled kon worden met de moord op #Wiels.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin En ook getuigenis B5 moet om die reden als bewijs moeten worden uitgesloten.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Vooral de mogelijkheid dat de vermeende onbekende informant van Gumbs, getuige B5 kan zijn. Sowieso weet niemand wie de onbekende VDC-informant is en of die wel bestaat. De getuigenis van Gumbs moet volgens Franken buiten bewijs moeten worden gehouden (zoals ook in EA is gebeurd)
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Stijn Franken hervat zijn pleidooi met behandeling van anonieme getuigenverklaringen van B5. Die zou mogelijk dezelfde persoon kunnen zijn als een van de andere getuigen. Het Gerecht in EA heeft dit al onder ogen gezien en van de hand gewezen. Franken is daar niet zo zeker van…
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Vandaag de 6e zittingsdag van het hoger beroep in de zaak tegen #Jamaloodin. Zijn advocaat, mr Stijn Franken is gisteren zijn 200 pagina tellend pleidooi begonnen en zal vandaag nog de hele dag nodig hebben om de rechters te overtuigen van de onschuld van zijn cliënt. 9.30 start

Dag 5: Dinsdag 26 januari 2021

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Persoonlijke noot: Overigens kan ik Stijn Franken uit de droom helpen over de datum dat #Wiels over SMS2win voor het eerst heeft gesproken. Dat was nl op 24 april en niet op 3 en 4 mei. Toen had Wiels het alleen maar over wat er nog meer gebeurde bij UTS (offshore egaming)…
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Franken: Getuigen hebben geen belastende verklaringen over #Jamaloodin gedaan. Er is alleen verklaard wat de zaaksofficier wilde horen. Kuwas bezweek voor de worst van het OM en heeft toen vijf verschillende versies gegeven. Kuwas sprak niet uit eigen wetenschap, maar uit roddel
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Ik heb angst voor de onwrikbare overtuiging van EA en Hof zich niet alleen hebben laten leiden door feiten. En ik ben bang dat dit ook bij deze behandeling kan gebeuren. En verklaringen door getuigen vallen uit de lucht, zijn willekeurig, dan is de angst begrijpelijk….
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin De overtuiging van de rechter is dan – zo blijkt uit de eerdere zaken – van cruciaal belang voor de richting die het vonnis neemt. Dat ervaart Franken als een probleem, want hoe voer ik dan pleidooi? Welke toon bent u gevoelig voor?
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Wat in ieder geval duidelijk is (in al die zaken): er zijn er wel erg veel puzzelstukjes die niet met elkaar matchen. (Regen klatert nu zo hard op het dak van de sporthal, waar deze zitting wordt gehouden, dat Franken een opmerking over zijn verstaanbaarheid maakt)
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Er is groot verschil in de waardering van getuigenverklaringen in de zaken van #Fonseca (EA en HB) en #Jamaloodin (EA). Dat is logisch, want verschillende rechters, zegt Franken. Maar: het is wel erg uiteenlopend. Wat zegt dat?
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Als je kijkt naar alle veroordelingen in #Magnus en #Maximus dan zie je de discrepanties. Bijvoorbeeld tav de opdrachtverlening. OM zegt dat die voor 18 april is gegeven. Maar hoe zit het dan met het motief van de radio-uitzendingen op 3 en 4 mei van #Wiels?
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin OM versterkt voortdurend het beeld dat #Jamaloodin een slecht mens is. Zoals door prominent de subsidiefraude te postuleren en enorme nadruk te leggen op de feesten in Venezuela. Hij was juist een aardige man. Zijn zoon heeft een filmpje gemaakt, die nu getoond wordt…
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Het scenario van de verdediging gaat uit van daderschap van Monster, Pretu en Bolle en ‘misschien’ #Fonseca. Maar daar stopt het.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Verdediging spreekt haar zorg uit over het vonnis in Eerste Aanleg en alle perspectieven die tijdens de zitting naar voren zijn gekomen. Zorgen over de onderlinge samenhang van al wat gepresenteerd is. Franken maakt een vergelijking met de moord op Olav Palme in Zweden.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin OM heeft #Fonseca vanaf het begin als ‘moordmakelaar’ neergezet en als schakel tussen uitvoerders en opdrachtgevers. Een complottheorie, net als bij Palme en Fortuyn. Malafide politici en mensen die de touwetjes van de macht in handen wilden houden. Blindstaren noemt Franken dat.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin OM is tweeslachtig. Enerzijds zeggen ze Robbie niet te zullen vervolgen, anderzijds zeggen ze nog steeds op zitting dat #Jamaloodin tussenman is en opdracht heeft gekregen om #Wiels te vermoorden. Wie zijn die (andere) opdrachtgevers dan? Welk bewijs is er voor dat scenario?
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin OM beweert bij herhaling dat er geen deals zijn gesloten (Maria, Boutisma). Ze noemen het ipdv: een schikking. Die wel de bereidwilligheid heeft vergroot om te verklaren, maar niet de inhoud van de verklaringen, aldus Franken. Onzin.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Tegen die achtergrond moeten uitspraken van OM gezien worden. Zoals de uitputtendheid van het onderzoek. Volgens verdediging is dat misplaatst. Er zijn geen alternatieve scenario’s onderzocht. Wij doen dat wel, zegt Franken. Wij hebben geen tunnelvisie
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Het onderzoek duurde zo lang dat het OM zijn objectiviteit verloren is. OM heeft alleen latere verklaringen uit 2017 van Boutisma en Maria gebruikt. In 2013 en 2014 waren die verklaringen anders, maar daarover zwijgt het requisitoir in Eerste Aanleg.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Is onderzoek gedaan naar bankrekening van Wiels in Miami, die na zijn moord is geplunderd. Is onderzocht of politieke tegenstrevers een rapport hebben opgesteld om #Wiels politiek monddood te maken. Wiels werd toch bedreigd? Is daar een analyse van en zijn de makers bevraagd
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Sowieso kunnen de woorden van #Jamaloodin geen belang hebben, als ze al gezegd zijn. Immers Jamaloodin zat niet meer in de politiek. Bovendien was Rozier zelf niet happy met #Wiels en de regeringssamenwerking. OM somt het motief Rozier op, maar doet er geen onderzoek naar
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Er zijn genoeg mensen die verklaren dat #Jamaloodin nooit heeft gezegd dat hij @Wiels
  zou laten vermoorden, in de gesprekken althans waar Rozier op duidde. Rozier is onbetrouwbaar.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Dat de verdediging geen alternatief scenario aan heeft geboden ter weerlegging van het dossierscenario is logisch, dat zou speculeren zijn. En daar doen we niet aan. Wat OM heeft gedaan ontstijgt het niveau van roddel en achterklap niet.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin OM heeft gekeken naar scenario’s, maar dat blijkt niet uit het dossier. het is bij kijken gebleven. Het verwijt aan de verdediging dat ze geen alternatieven hebben aangeleverd is een gostspe. Het Hof moet begrip hebben dat juist het OM dat verwijt gemaakt kan worden.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Ook de moord op Pim Fortuyn. En alle complottheorieën daaromheen. Ook daar werd aan een huurmoordenaar vermoedt. En dan wordt #Wiels vermoord. En ook daar kwamen de theorieën naar voren die wijzen naar een complot. Zeker toen bleek dat de uitvoerders geen poltiek motief hadden.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin #Wiels zou zijn vermoord door de gokmaffia.
  Wiels kaarte de smsloterijen (Robbie’s sms2win telecomloterijen) voor het eerst aan op 24 april 2013. Op 3 mei 2013 kondigde hij in een video aan wat er nog meer binnen UTS gebeurde: offshore online gaming (UTS is de levensader voor duizenden online casinowebsites in het buitenland)

  Dat komt door de media die continu een verband legde tussen Robbie dos Santos en zijn gokimperium. De uitspraken van Wiels gingen over UTS, niet over SMS2Win. Om maar iets te noemen..

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Roziers getuigenis kwam ook pas later tot stand. Rozier werd in december 2013 en januari 2014 verhoord, maar zei niks over dat Jamaloodin zou hebben gezegd dat #Wiels dood zou moeten. Rozier zou eerder niet hebben durven te spreken.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin SMS2Win was niet illegaal. Verkoop van loten was toelaatbaar. #Wiels was verkeerd voorgelicht. En dus geen motief voor Robbie. En dus geen reden om #Jamaloodin te beschuldiging van betrokkenheid via zijn broer Robbie.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin
  Mr. Angela Leomar wil vooralsnog hun requisitoir niet delen met de pers | Extra

  Het OM wil vooralsnog hun requisitoir niet delen met de pers. Daarom hier een samenvatting van het requisitoir in de zaak #Maximus in Eerste Aanleg:

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Verdediging introduceert de mogelijkheid dat #Fonseca alleen heeft geopereerd. Over het motief wordt gespeculeerd door OM. En die zijn gebaseerd op de geruchten die de ronde deden. Wilde verhalen. Getuigen lieten zich in het vooronderzoek ook leiden door die geruchten.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Toch valt niet uit te sluiten dat er andere motieven waren voor de uitvoerders. Er is geen onderzoek naar gedaan. Nooit is gevraagd naar #Fonseca als finale opdrachtgever. En toch zijn er aanknopingspunten.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin
  Verdedigingsteamleider Eldon ‘Peppie’ Sulvaran | Foto Persbureau Curacao

  Vandaag beginnen we met het pleidooi van Stijn Franken, toegevoegd advocaat aan het verdedigingsteam van #Jamaloodin onder leiding van Peppie Sulvaran. Het pleidooi omvat 200 pagina’s, met filmpjes en powerpoint-presentaties. Franken gaf gisteren aan dat hij 2 dagen nodig heeft.

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Drie denkt Franken: #Fonseca als gotfather en belangrijke man in Koraal Specht, zijn politieke betrokkenheid en zijn banden met NLS, die boos waren van hem. Franken erkent dat op zich dit alles niets hoeft te zeggen. Maar het had wel onderzocht moeten worden.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin 9.28. Rechter Van Gink controleert met AG of de gevangenisstraf geëist 30 jaar is en niet hoger (ivm net #Passaat en #Germanium: 42 maanden). Die maanden zitten in de 30 jaar.

Dag 4: maandag 25 januari 2021

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin. Zie: NOS | Oud-minister Curaçao hoort opnieuw 30 jaar eisen voor moord op Helmin Wiels
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Hey is 16.25. De verdediging heeft twee dagen nodig voor het pleidooi (200 p.), aldus mr. Stijn Franken. Er wordt nu gekeken hoe de planning moet verlopen. Er moet na pleidooi gedupliceerd en gerepliceerd worden. Dus tijd is wel kostbaar…. Zitting gaat morgen verder om 9.30
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Eis OM: #Jamaloodin moet als het aan het OM ligt 30 jaar de gevangenis in voor zijn betrokkenheid bij de moord op #Wiels en twee andere zaken. Met aftrek van voorarrest.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin 15.45 uur. Nog 10 pagina’s te gaan. zegt mr. Angela. Hij is bezig met details ten aanzien van de samenhang tussen de getuigenverklaringen.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Requisitoir De verklaring van #Gumbs is gebaseerd op wat een ander hem heeft toevertrouwd. Gumbs brengt dat over. De VDC-informant is echt niet bekend. Maar omdat die verklaring wordt ondersteund door ander bewijsmateriaal, wordt die toch ingebracht door het OM.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Requisitoir mr. Angela is toch iets langer bezig met het slot van zijn requisitoir. Het OM verklaart dat zowel #Kuwas als #Fonseca niet hun eigen advocaten hebben betaald.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Requisitoir We zijn bijna bij de eis. Het requisitoir is gedeeltelijk hier weergegeven
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Requisitoir OM heeft drie gescheiden zoektochten gedaan naar identiteit van VDC-informant. Maar is niet gelukt. #Gumbs heeft te weinig details meegegeven om goed te kunnen zoeken. De verklaring van de informant vindt wel basis in ander bewijs en staat dus niet op zichzelf.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin RequisitoirVoorzitter van de rechtbank Erna van Gink opent de zitting om 14.00. Het OM moet nog een klein deel requisitoir doen, waarna de eis komt. Daarin zit in ieder geval de42 maanden die het OM denkt passend te vinden voor de betrokkenheid van #Jamaloodin in #Passaat en #Germaniun
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Requisitoir
  Rozier is vele autobranden en doodsbedreigingen verder

  Dean Rozier is ook getuige en heeft #Jamaloodin horen zeggen dat #Wiels, die klootzak moet worden vermoord”. Gerrit Schotte, Pisas, Constancia en Garmes zijn hierover gehoord en zij bevestigen tot op zekere hoogte de problemen tussen Wiels en Jamaloodin.

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Requisitoir We gaan pauzeren tot 14.00 uur. Dan gaat OM door met requistoir
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Requisitoir
  Ook de goudroof op de #Simmerbliss komt aan de orde.

  Ook de goudroof op de #Simmerbliss komt aan de orde. Er is door getuige B5 gezegd dat ‘Pretu’ toen via ‘Nini’ 100.000 gulden van #Jamaloodin geleend om de jongens te betalen. Omdat hij dat niet terug kon betalen, zou Jamaloodin dit verrekend hebben met moord #Wiels.

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Requisitoir #Kuwas praatte niet veel, maar wel met zijn vrouwen. Datgene wat hij tegen hen zei, komt ook terug in zijn latere verklaringen. Waaronder de informatie waar het wapen was weggegooid (Waaigat). Dit is sterk ondersteunend aan het bewijs.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Requisitoir Het Gerecht in Eerste Aanlag vond dat de SMS-berichten, mede bezien in het licht van de overige bewijsmiddelen, zeer dringend om een aannemelijke verklaring vroegen. #Jamaloodin heeft die uitleg niet gegeven. Het is straks aan de verdediging om een nieuwe poging te wagen…
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Requisitoir De SMS’jes tussen #Fonseca en #Jamloodin zijn als bewijsmiddel in alle zaken (Fonseca én Jamaloodin) overeind gebleven. Rechters zeggen dat de verklaringen van betrokkenen geen hout snijden. Het is het allerlaatste bewijsmiddel. na 5 mei is er geen SMS-verkeer meer geweest.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Requisitoir
  Speedy Security | Persbureau Curacao

  Getuigen Winklaar en de Windt, werknemers van Speedy Security, verklaren over het geld dat wekelijks geschoven werd via #Fonseca van bank naar #Jamaloodin. Is volgens OM een belangrijke component in de bewijsvoering.

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Requisitoir Strafmaatoverwegingen in de zaak #Passat en #Germanium: #Jamaloodin heeft berekend gehandeld. Hij geeft geen uitleg over redenen om het geld te pakken in de zaak subsidiezaak. In de zaak van Jacintha Constencia – gelijkwaardig, werd 20 maanden geëist. In de zaak Schotte: 3 jaar
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin
  Wilsoe was de toenmalige minister van Justitie

  Requisitoir OM concentreert zich op het punt dat Jamaloodin wel op de hoogte was van de wens tot inkeer van zijn halfbroer. Jamaloodin is getapt tijdens een gesprek met Elmer Wilsoe (foto) , waarin de toenmalige minister van Justitie #Jamaloodin adviseerde te liegen over de inkeerregeling

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Requisitoir In Eerste Aanleg kreeg #Jamaloodin vrijspraak op het onderdeel #Passaat. Gerecht vond dat er geen rechtstreeks bewijs was dat Jamaloodin wist of moest vermoeden dat Dos Santos wilde inkeren. Dos Santos maakte precies op de dag van aanschrijven gebruikt van de nieuwe regeling
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Requisitoir Eerst #Passaat, waar Jamaloodin verdacht wordt van het anti-dateren van een inkeerregeling ten behoeve van zijn broer, loterijkoning Robbie dos Santos. Hij was toen minister van Financiën. Robbie dos Santos is later in de zaak #Bientu veroordeeld voor belastingfraude…
  Robbie dos Santos is later in de zaak #Bientu veroordeeld voor belastingfraude, witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie | Antilliaans Dagblad
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Requisitoir Vandaag om 9.30 Curaçaose tijd wordt het proces hervat tegen #Jamaloodin. De vierde procesdag. Het requisitoir van het Openbaar Ministerie. Daarin zal naar verwachting opnieuw 30 jaar gevangenisstraf geëist worden. In Eerste Aanleg kreeg hij 28 jaar.
  George Jamaloodin | Extra
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Requisitoir wordt uitgesproken door mr. Leomar Angela en mr Ivo Out. Eerst de zaken Pasaat (inkeerregeling) en Germanium (subsidiezwendel). Appel #Maximus wordt door mr. Angela gedaan. De strafmaat moet omhoog, aldus OM.

Dag 3: donderdag 21 januari 2021

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Einde behandeling. Maandag verder om 9.30. Met requisitoir van OM.
  16.57 u #Jamaloodin #Wiels #Maximus
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin OM vraagt door over welke vrijheden #Jamaloodin had in detentie in het Interpolhuis. OM confronteert hem met een aantal zaken via getuigen en tabgesprekken in Venezuela, maar GJ ontkent het meeste. OM: u kreeg geld en toen kon u uw levensstijl in Venezuela veranderen.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin OM wil weten hoe SDKK zich vergelijkt met Venezuela. ‘Zelfde zegt …#Jamaloodin, maar hier op Curaçao krijg ik geen weekendverlof.’ OM: u mocht met een vrouw soms mee, niet uurtjes, maar daagjes.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin OM, dit worden lastige vragen meneer #Jamaloodin. Niet boos worden. U zat 1 jaar en 6 maanden in uitleveringsdetentie. in EA werd dat afgetrokken van de totale straf. Omdat OM niet nagevraagd heeft in Venezuela. Wij vonden dat vervelend…
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Rechter: u zegt dat dat niet waar is. Klopt dat? Nee, zegt #Jamaloodin. Ik zat in detentie. ik kon soms wel naar buiten, dat klopt wel. Maar ik zat vast met vier anderen. OM krijgt nu het woord
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin OM wil het met u hebben over Venezuela. De tijd die u daar heeft gezeten wil OM niet in mindering brengen op een straf bij eventuele veroordeling. Rechter: U zat daar volgens OM niet in de gevangenis, maar in een luxe huis met weelde, feesten en vrouwen. U was een vrij man.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin U mag iets over uzelf zeggen, niet over de feiten. #Jamaloodin ziet er volgens de rechter anders uit vergeleken met 2012. ‘U bent afgevallen.’ GJ: Alles gaat achteruit. Ik ben onschuldig, maar ik moet er wel mee omgaan. Rechter: u krijgt nog een laatste woord
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin ‘Mijn hele wereld is compleet veranderd. Terwijl ik onschuldig ben. Mijn kinderen lijden hieronder. #Wiels was niet mijn vijand.’ Rechter grijpt in: we gaan maandag niet overdoen.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin 16.20: rechter vraagt naar persoonlijke omstandigheden van #Jamaloodin. Als slot van de behandeling.
  GJ: ik probeer al jaren om mijn onschuld te bewijzen. (emotioneel). Het is gevaarlijk in de gevangenis. Deze zaak moet mij mijn vrijheid terugbrengen. Daarom ben ik zenuwachtig.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin ‘…#Jamaloodin wilde vandaag zijn kinderen zien en vroeg het OM of dat mocht (het mocht). Wij zouden onze vader ook graag willen zien, maar dat kan niet meer. Deze mensen hebben ons leven kapot gemaakt’. #Wiels Jr. zegt dat de vordering om respect gaat.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Behandeling is nu feitelijk voorbij. Nu de vordering van de kinderen van #Wiels. 4800 reiskosten. 45.085 ANG immateriale schadevergoeding. In EA is laatste niet ontvankelijk verklaard. Toelichting familie: Helmin had beloofd in maart 2013 om schulden van de kinderen te betalen…
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Rechter geeft #Jamaloodin de gelegenheid om te reageren op de getuigen van afgelopen dagen. GJ herhaalt dat hij hoopt dat duidelijk is geworden dat hij onschuldig is.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin ….In 2017 verklaart hij dat #Jamaloodin de financierder was. Hij voelde zich toen veilig omdat hij inmiddels was veroordeeld en 12 jaar had gekregen.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Uit het verhoor vandaag wordt duidelijk dat Maria in 2015 een verklaring aflegde waarbij hij wees naar Schotte en Robbie dos Santos als financierders van Nini. Hij deed dat uit angst om vermoord te worden door #Jamaloodin of familie….
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Getuige Maria wordt ontlast. Er is pauze. Om 16.00 uur gaat de zaak #Maximus verder met de vordering van de kinderen van #Wiels op #Jamaloodin. Rechter wil de behandeling tot aan het requisitoir vandaag afmaken
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Maria verklaart dat hij bang was dat hij vermoord zou worden door #Jamaloodin en zijn familie. Mensen waren te koop en dus was hij voorzichtig met zijn verklaringen. Zo gaan die dingen in de onderwereld, aldus Maria
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Franken wil weten waarom Maria in zijn verklaringen eerst wijst naar Dos Santos en Schotte (zoals Panchek) toen zei. En nu zegt u #Jamaloodin? Maria vindt het ingewikkeld om uit te leggen. Rechter wil weten of Maria er in 2017 anders in stond. Ik heb eerst mensen gespaard…
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin
  Maximus advocaat Stijn Franken | Persbureau Curacao

  Verhoor gaat nu verder over details uit de eerdere verklaringen van Maria en eventuele discrepanties. Ook wil Franken weten over meer informatie die van belang is. En of hij de mensen in Koraal specht kende. Ja, van de straat.

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Maria zit een straf uit van 12 jaar voor zijn aandeel in de Hato-shooting op 15 juli 2014.
  Franken zegt dat er een fors lagere straf is geëist toen in ruil voor medewerking en inlichtingen. En vraagt bevestiging bij Mario. Die zegt ‘nee’.

  Hato shooting | Foto Jose de Bruin
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin 13.56 Hervatting derde procesdag. We gaan verder met getuige Givency Maria, die heeft verklaard dat Pretu hem verteld heeft over #Jamaloodin en de moord en de betaling van GJ aan Fonseca.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Verdediging heeft geen vragen voor Nini. Getuige verlaat de zaal, terug naar Nederland. Zitting wordt onderbroken. We gaan vanmiddag verder met getuige Givency Maria, die verklaard heeft dat Pretu hem verteld heeft over #Jamaloodin, de moord en betaling van GJ aan Nini. 14.00u
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Rechtbank gelooft niets van de ontkennende verklaringen. Voorzitter van Gink herinnert hem er aan dat hij onder ede staat en dat als hij liegt dit consequenties heeft. Omgerekend kan dat indien schuldig zomaar 8 jaar extra celstraf opleveren ipv. vervroegde invrijheidstelling
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Nini zegt Peppie Sulvaran gebeld te hebben om te weten wat er met de zaak #Jamaloodin aan de hand is. OM wil weten waarom hij niet met eigen advocaat wilde praten. Wat besprak u met Peppie? Rechter maand Nini om rustig te blijven
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin … Nini zegt instructies gekregen te hebben van advocaat Marije Vaders om met haar te praten. Nini zegt niet dat hij wist dat ze te maken had met zaak #Jamaloodin
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin
  Elisa Krielen van recherchebureau A Fondo mocht haar analyse voor Jamaloodin presenteren | Persbureau Curacao

  OM ondervraagt Nini over detective Krielen. Waarom wilde u wel met haar en niet met de politie praten? (Krielen is aangenomen door de verdediging). Krielen wilde weten wie er allemaal op bezoek kwamen in de cel. De rechter wil weten waarom hij met haar heeft gesproken.

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Nini Fonseca herhaalt op vragen aan de rechter dat hij onschuldig is en van niemand opdracht heeft gekregen om #Wiels te vermoorden. Hij heeft het ook niet zelf bedacht. ‘Ik zit onschuldig vast’
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Zoon van Helmin #Wiels wordt gevraagd of hij het moeilijk heeft met de komst van Nini Fonseca. Hij antwoord: Nee, maar ik loop uit de zaal als het nodig is.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin
  Voorzitter rechter Erna van Gink | Persbureau Curacao

  Voorzitter, rechter Erna van Gink heeft de zitting van het Hof in de zaak #Maximus om 9:59 hervat.

Dag 2: woensdag 21 januari 2021

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Verhoor Boutisma is klaar. het viel hem zeer zwaar zegt hij. Hij had gehoopt met zijn familie dat alles al achter de rug was. Dat betekent tevens het einde van de zitting vandaag. Morgen verder met verhoor Nini Fonseca en Maria. Morgenochtend om 10.00 AM verder
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Rechter vraagt rechtstreeks of RST hem heeft ingefluisterd om namen te noemen en dan zou hij een schikking krijgen en niet vervolgd worden voor witwassen. Nee, zegt Boutisma
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin OM verhoort Boutisma nu. Angela wil weten hoe de schikking en de deal precies is gegaan. Heeft de dood van uw broer Pretu een rol gespeeld bij het nemen van een beslissing om een verklaring af te leggen? Wilde u hem beschermen toen hij nog leefde en nu kon u praten? Ja zegt B.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Boutisma wordt door de rechters herinnert dat hij niet moet denken of zaken gebeurd zijn of niet, maar de waarheid moet vertellen. Niet interpreteren. B. zegt dat deze hele gang van zaken hem zwaar valt, want het heeft effect of hem en zijn familie.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin mr Stijn Franken wil weten of B. op de hoogte was van strafbare feiten van zijn broer Pretu. Ja. Pretu heeft B. verteld over horloges en overvallen. En na 5 mei, heeft Pretu toen ook gesproken over betrokkenheid van hem bij moord #Wiels? Nee
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin mr Stijn Franken ondervraagt B. over een witwaszaak. Daarmee wil de verdediging aantonen dat de schikking in die zaak met handjeklap geregeld werd om hem te laten verklaren over de zaak #Wiels. Er is toen niet inhoudelijk gevraagd naar die Wiels verklaring, zegt B.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin mr Stijn Franken wil weten of ze daarover spraken. B. zegt van niet. Hij kende Kuwas of Monster niet (schutter van de moord op #Wiels). Volgens verklaringen van B. destijds in 2014 leefden Pretu en hij langs elkaar heen. Klopt dat? Ja. Ook al sprak ik wel regelmatig met hem.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin mr Stijn Franken wil meer weten of Boutisma zijn betrokkenheid bij de Antilliaanse Militie. Hij zat daar van 2008 tot 2017. Altijd goed beoordeeld. Ook kwam hij vaak bij ouders thuis. Als Pretu er was dan praten ze met elkaar. Hij wist dat Pretu bij NLS zat
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin
  Luigi ‘Pretu’ Florentina werd op 5 september 2013 opgehangen in zijn politiecel aangetroffen

  Verhoor Gumbs is klaar. Hij mag gaan. We gaan verder met Boutissima, de broer van Pretu. Foto: Pretu

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin OM heeft twee vragen. Waarom vertrouwen in de informant? Gumbs: VDC neemt niet zomaar informanten aan. Daar gaat screening aan vooraf. Ik vertrouw mijn informanten dus. De informatie was bruikbaar.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin mr Stijn Franken zegt dat VDC is nagegaan wie de informant had kunnen zijn. Daarbij is niets gevonden. Niets van de info is teruggevonden. Gumbs beroept zich op verschoningsrecht.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Rechter, dan kunt u nooit in mei gebeld zijn door de informant. Gumbs zegt dat informant alleen zijn dienstnummer had. LBD heeft spullen opgehaald bij Gumbs. Rechter vraagt OM om de datum na te gaan.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin
  Interim minister president en justitieminister Stanley Betrian eiste de telefoon van toenmail lig VDC hoofd Gumbs op | Antilliaan Dagblad

  Rechter Van Gink wil weten wanneer Gumbs zijn diensttelefoon heeft ingeleverd. Op die telefoon is hij nl gebeld door de informant, twee dagen na de moord op 7 mei 2013, terwijl Gumbs bij aantreden van Betrian zijn telefoon heeft in geleverd. Dat was in 2012. Voor de moord.

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Om 14.00 gaat het Hof verder met het getuigenverhoor van Gumbs en daarna Boutissima, de broer van Fiorentina, Pretu. Die zou hem hebben verteld dat #Jamaloodin betrokken was bij wat de moord op #Wiels zou moeten zijn.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin mr Stijn Franken gaat het nu hebben over SMS berichtjes. Ik haak even af, want politie denkt dat ik aan het illegaal streamen ben. Ben in de discussie dus even afgeleid
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin mr Stijn Franken wil weten of Gumbs zelf contact heeft gehad met Wiels vanaf zijn schorsing tot aan zijn moord. Wiels nodigde hem de donderdag van de moord uit om te praten over de perikelen met de VDC. #Wiels kon hem wel een andere baan bezorgen na de VDC. Verder geen contact.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin mr Stijn Franken praat nu over de woorden die de informant gebruikte. Is de naam Wiels gevallen? In het dossier staat Ja, nu zegt Gumbs opnieuw Ja.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin mr Stijn Franken wil weten waarom Gumbs zolang heeft gewacht met het delen van de informatie met mr. Rip. Dat herinnert Gumbs zich niet.
  Verdediging wil weten of de VDC zich bezighield met bendes. De rechter herinnert Gumbs dat hij zich kan beroepen op zijn verschoningsrecht.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin …maar Gumbs heeft dat niet opgeschreven. Waarom heeft u dat niet gedaan? Gumbs zegt dat hij goed geheugen heeft. Rechter zegt: maar nu niet meer. Zaal lacht.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin mr Stijn Franken wil weten wat informant vertelde tijdens het gesprek. Gumbs zegt dat dat in PV staat en zegt dat nu in zijn eigen woorden. Discussie gaat verder over de diensttelefoon. Informant beschikte over dat nummer? Ja zegt Gumbs. Informant meldde zich met code en naam.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin mr Stijn Franken wil weten hoe vaak Gumbs heeft gesproken met de informant. Twee keer, daarna nooit meer. Na zijn verhaal, zei Gumbs: ga naar RST. Maar informant wilde dat niet, want RST had hem eerder als verdachte behandeld toen hij moest getuige. Dat was een andere zaak.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin mr. Stijn Franken wil weten waarom Gumbs niet met de korpschef of met ministers heeft gesproken. Gumbs zegt dat er geen operationele informatie met ministers gedeeld wordt. Dat was toch makkelijker ivm geheimhoudingsplicht, zegt Franken. Nee dat doen we niet, zegt Gumbs.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin mr. Stijn Franken wil weten of Gumbs ook over de informant heeft gesproken met de premier en procureur-generaal. Nee, zegt Gumbs. OM onderbreekt en zegt dat er geen juridische basis is om uitvoerende informatie te delen met premier of procureur-generaal.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin mr Stijn Franken wil weten of er informatie over de moord door RST is voorgehouden in de gesprekken over de moord op #Wiels. Nee, zegt Gumbs. Gumbs sprak in functie als hoofd van de VDC met Rip en RST. Gumbs zegt dat hij nog formeel hoofd was, vlak na de moord.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin mr Stijn Franken wil weten of de geheimhoudingsplicht nog in de weg zat om met RST te praten. Kwam dat ter sprake? Ja, maar weet niet wanneer. RST heeft gezegd dat de gesprekken niet zijn opgenomen, maar er waren wel aantekeningen. En de gesprekken werden samengevat door RST.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin mr. Stijn Franke wil weten of en hoe het contact met RST was na de moord op #Wiels. De allereerste keer. Gumbs zegt dat hij allereerst met Gert Rip heeft gesproken over de informant. Die wilde niet met RST praten. Rip zei dat hij de RST contact met hem zou opnemen.
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin
  Voormalig VDC Hoofd Edsel Gumbs werd ondanks 4 rechterlijke vonnissen door minister President Schotte, Justitieminister Elmer Wilsoe en Financien minister George Jamaloodin verhinderd zijn werk te doen

  Mr. Franken wil weten of Gumbs vaker contact had met informanten. En aan wie hij verantwoording moest afleggen. Moest hij de PM informeren? Ja, zegt Gumbs, wekelijks. Ook overleg met procureur-generaal en hoofdofficier. Ja. Was u vrij om informatie te delen aan anderen? Nee!

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin Mr. Stijn Franken, van het verdedigingsteam van #Jamaloodin gaat Gumbs verhoren. Daarna het OM, mr Angela en mr. Out
 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin 10.01
  Hof Maximus proces George Jamaloodin

  Zitting begint met getuigenverhoor Edsel Gumbs, voormalig hoofd van de Curaçaose veiligheidsdienst, die in 2017 verklaarde dat hij daags na de moord benaderd was door een informant van de VDC die erbij was toen #Jamaloodin opdracht gaf tot de moord aan Nina Fonseca.

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin
  Zware beveiliging | Persbureau Curacao

  Vandaag om 10.00 (15.00 NL-tijd) begint procesdag 2 in de hoger beroepszaak tegen George #Jamaloodin. Hij werd in Eerste Aanleg veroordeeld tot 26 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de moord op Helmin #Wiels. Vandaag o.a. getuigenverhoor van ex-hoofd veiligheidsdienst Ed Gumbs.

Dag 1: maandag 18 januari 2021

 • Dick Drayer Moordzaak #Wiels #Jamaloodin (ontbreekt)

Bron: Dick Drayer/NOS/Curacao.nu/Persbureau Curacao

Naschrift KKC

Naschrift KKC

2019 08 16 – Strafvonnis George Jamaloodin Maximus Helmin Wiels Moord by Black Lion on Scribd

Artikel delen

1 reactie

 1. Onleesbare verslaggeving!
  Is dit Journalistiek? Terug naar de schoolbank zou ik zeggen.
  Een korte samenvatting per dag is meer op zijn plaats.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -