28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

KKC | Regering Aruba verzoekt ontslag journalist

HomeMediaKKC | Regering Aruba verzoekt ontslag journalist

2016 03 23 – Toerisme minister Otmar Oduber vraagt namens Regering Aruba ontslag Diario journalist Nelson ‘Speed’ Andrade

Vertaling in het Nederlands (ruw):

Aan Diario Aruba,
Alhier

Ref: MinTTPSC16/0677

Datum 23 maart 2016

Geachte Hr/Mw (directeur)

Vanochtend 23 maart, bij een persconferentie die door mij persoonlijk is aangekondigd bij Bestuurskantoor, moet ik jullie hierbij mededelen dat 1 van jullie journalist in dit geval “Nelson Andrade” zich volledig heeft misdragen en dat is onacceptabel voor mij.

Bij de persconferentie heeft hij zich respectloos tegenover mij gedragen in een beledigende toon. Ik keur deze gedrag van jullie journalist volledig af, en eis van hem dat hij zijn excuses aanbiedt. En ook hoop ik dat er sancties wordt genomen ter voorkoming van een herhaling.

Ik dank u voor uw begrip,
Otmar Oduber
Minister van Toerisme & Transport
Aruba

13 reacties

  1. Ik vraag me af of een minister de bevoegdheid heeft om in een privébedrijf te kunnen eisen dat er maatregelen genomen moeten worden tegen een werknemer. Mijns inzien kan de minister via een brief zijn beklag doen bij de directie van de krant met het opnoemen van de feiten. Ik zal als directie zijnde de minister om feiten vragen via een wederbrief. Ook zal ik vanzelfsprekend mijn werknemer zijn verhaal laten doen en ook onderzoek doen naar feiten. Het is dan aan de directie om te oordelen of er een rectificatie van de werknemer naar de minister toe moet komen of een sanctie op zijn plaats is. De minister in kwestie heeft niks te eisen.

  2. Hallo potverdrie. Ik ben nog steeds in afwachting van je verontschuldiging: voor natrappen van de overleden Johan Kruijff. Maar daar kunnen we lang op wachten denk ik.

    Ook een verontschuldiging aan Mireille Sint Jago, van de MEP, zal er wel niet inzitten. Het kenmerkt je: wel veel woorden, maar geen daden.

    Blijf vooral op iedere artikel dat hier op KKC geplaatst wordt reageren, dan kun je in ieder geval je onnozelheid blijvend demonstreren.

  3. Ha die Willem … Ouwe reaguurder (is goed gevonden en vind ik wel toepasselijk)!!
    Alles goed met je? Leuk dat je weer meedoet.

  4. De redactie van KKC verontschuldigde zich bij potverdrie. In mijn ogen trouwens volkomen overbodig, maar oké.

    Nu is het de beurt aan potverdrie om zich te verontschuldigen bij Mireille Sint Jago.

    Ben benieuwd op welke manier potverdrie hier probeert onderuit te komen.

  5. Potverdrie heeft er een handje van zaken in een verkeerd daglicht te plaatsen. Als hij vervolgens terechtgewezen wordt en een excuus van hem gevraagd wordt, blijft hij doodstil. Een sprekend voorbeeld was zijn opmerking over Johan Kruijff. Doelman Jan van Beveren zou door Kruijff ernstig zijn benadeeld.

    Toen bleek dat dit geschil allang tussen de heren was opgelost, zweeg potverdrie in alle talen. Een excuus voor zijn natrappen jegens de overleden Johan Kruijff bleef achterwege.

    Nu komt hij met de suggestie dat Andrade het slachtoffer is geworden van de tegenstellingen tussen de MEP en de AVP.
    Dat is klinklare onzin. Andrade was in dienst van de Diario, een krant die sterk partij trekt voor de AVP. En Andrade was óók AVP gezind.

    Mireille Sint Jago heeft het bij het juiste eind. Niks geen AVP-MEP tegenstelling. Het had op de weg van Oduber gelegen om Andrade voor de rechter te dagen, zoals hij in eerste instantie van plan was te doen. Een brief sturen naar de Diario en sancties eisen, is een laffe streek van Oduber. Voldoen aan de eisen van Oduber, is een laffe streek van de Diario.

    Het water troebel maken, met zijn opmerking over een vermeende AVP/MEP tegenstelling, is een laffe streek van potverdrie, die denkt overal verstand van te hebben.

  6. Laten wij er geen doekjes om winden. De Minister dreigde de journalist voor het gerecht te dagen. In plaats daarvan schreef hij een brief naar de baas vd krant waar de journalist werkzaam was en huub huub… Barba Truc… Hij werd op staande voet ontslagen. Soms spreken acties boekdelen t.o.v. een kort zinnetje. Als de Minister zijn woord had gehouden en idd een zaak tegen de journalist had aangespannen voor ‘belediging’ of iets dergelijks, had ik nog het een los vh ander kunnen zien, dat is echter niet gebeurd. Met het ontslag op staande voet, heeft Minister Otmar Oduber van AVP genoegdoening verkregen en is een rechtzaak niet meer noodzakelijk. Sterker nog, ik denk dat hij geen gronden had voor een rechtzaak en zich daarom richtte tot de eigenaar van de krant. Tenslotte, waar leest Potver3 dat dit iets te maken heeft met AVP en MEP? Dat staat immers ook niet in deze brief? Laat MEP er buiten!

  7. Alleen al het simpele feit dat een minister, aan de directie van een courant, verzoekt om sancties te nemen tegen een van haar journalisten, is ontoelaatbaar. Een minister onwaardig!

    Klagen dien je bij instanties te doen, zoals bij de Raad voor de Journalistiek. Of bij gebreke daarvan bij de rechter.

    Sancties afdwingen bij de broodheren van de journalist is broodroof!

  8. Bedankt redactie,

    De Titel van dit artikel is “Regering Aruba verzoekt ontslag journalist”. Ik heb het artikel gelezen en ook de brief in het papiamentu en lees nergens een verzoek tot ontslag. Dat was de strekking van mijn opmerking. Ik heb familie op Aruba, kom er regelmatig en ben bekend met de steeds dieper wordende scheidslijn tussen de twee kampen MEP en AVP.

    Het is deplorabel dat Speed zijn baan op een dergelijke manier verliest. Misschien vanwege genoemde scheidslijn stelt u dat “het was Diario klaarblijkelijk duidelijk wat die sancties moesten inhouden.” Het lijkt wel op de Amerikaanse media waar een journaliste haar baan verloor na een incident met de campagne-manager van Trump.

  9. Beste Potver3

    De journalist is direct na deze brief op deze gronden ontslagen.
    Het was Diario klaarblijkelijk duidelijk wat die sancties moesten inhouden.
    Het ontslag geeft grote ophef momenteel op Aruba.

    Met vriendelijke groeten
    De KKC redactie

  10. Inderdaad er wordt – waar halen ze het lef vandaan – om een sanctie gevraagd.

    Ik kan me voorstellen dat de “Diario” ook nog even een mondeling contact met de minister gehad heeft. Zo van: aan welke sancties heeft u gedacht. Het zou me vervolgens niets verwonderen dat in dit gesprek het woord: “ontslag” gevallen is.

  11. …..”eis van hem dat hij zijn excuses aanbiedt.” En verzoek dat er sancties worden genomen tegen Speed Andrade. Nergens staat ontslag!!
    Een sanctie kan vele vormen aannemen en hoeft geen ontslag te betekenen.

  12. Wha?

    Ik neem aan dat dit een 1 aprilgrap is, zoniet dan is de regering van Aruba helemaal het padje kwijt. Noord Korea is niets bij.

    Ik mag aannemen dat alle journalisten in het Koninkrijk der Nederlanden zich solidair zullen verklaren met hun collega. Een vertegenwoordiger van het vrije woord de mond snoeren. Dat druist tegen alle democratische wetten in.

    Ik hoop te mogen veronderstellen dat de redactie van de KKC ook stelling kiest en er tenminste zorg voor draagt dat de schandelijke brief van de regering van Aruba bij alle media in het koninkrijk onder de aandacht komt!

    Dagblad censuur in onze samenleving is ongewenst. Een journalist moet de twee kanten van een medaille kunnen tonen. Ook als een van de twee kanten minder mooi is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties