Kamervragen over agressie van Wiels

SP Kamerlid van Koninkrijkszaken Ronald Van Raak: 'Optreden Gevolmachtigde minister bedreiging voor onafhankelijke berichtgeving'

SP Kamerlid van Koninkrijkszaken Ronald Van Raak: ‘Optreden Gevolmachtigde minister bedreiging voor onafhankelijke berichtgeving’


Den Haag – De geruchtmakende handel en wandel van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano) blijft ook politiek Den Haag bezighouden.

Advertentie

Het jongste incident, de vermeende bedreiging van en het hardhandig optreden tegen de journalist Dick Drayer, is voor Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan minister- president Mark Rutte (VVD).

De SP’er wil onder meer weten wat het oordeel van de premier is over de ‘agressie’ van Wiels en of hij ‘het wenselijk acht dat een lid van de Rijksministerraad kritische journalisten op gewelddadige wijze laat verwijderen’.

Van Raak informeert ook naar de mogelijkheden die Rutte als voorzitter van de Rijksministerraad heeft om ‘op te treden tegen een Gevolmachtigde minister die niet fatsoenlijk omgaat met journalisten’. Het Kamerlid wil voorts weten waar ‘lijfwachten van de Gevolmachtigde minister voorafgaand aan dit geweldsincident de betreffende journalist hebben gevolgd’ en of het om reguliere politiemensen ging.

,,Wat is uw opvatting van de rechtvaardiging van deze actie door de Gevolmachtigde minister: ‘Het kan wel zijn dat hij op zoek is naar een pak rammel, maar dat krijgt hij niet van mij.’

Acht u het gerechtvaardigd dat de lijfwachten van de Gevolmachtigde minister een dergelijk ‘pak rammel’ wel hebben gegeven?” Van Raak vraagt Rutte of deze zich kan voorstellen ‘dat journalisten door een dergelijk optreden door de Gevolmachtigde minister van Curaçao angstig worden om kritisch en onafhankelijk te berichten’.

Ten slotte verzoekt hij Rutte contact op te nemen met zijn Curaçaose ambtgenoot Ivar Asjes om het optreden van Wiels te bespreken. Wiels kwam eerder in opspraak door het buiten de geldende procedures om baantjes op het Curaçaohuis te vergeven aan ‘family and friends’ en het vervalsen van haar cv.

De twijfels over haar integriteit waren voor de Tweede Kamer reden om de Raad van State te verzoeken advies uit te brengen over de positie van Gevolmachtigde ministers en antwoord te geven op de vraag of de ministerpresident van Nederland als voorzitter van de Rijksministerraad een Gevolmachtigde minister van deelname mag uitsluiten.

 

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Luister hier naar het interview van Richeron Balentien van Radio Direct met Marvelyne Wiels vlak na het incident.

Bronnen

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *