32 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Journalist start kort geding

HomeMediaJournalist start kort geding

Tegen ontzegging persconferentie ministerraad

yves cooperWILLEMSTAD — Journalist Yves Cooper begint een kort geding tegen premier Ivar Asjes (PS) om de ontzegging van twee weken om de persconferentie van de ministerraad bij te wonen, die hij van de premier kreeg opgelegd, teniet te doen. “Ik ga dit aanvechten. Dit kan natuurlijk niet.”

Asjes verzocht Cooper gistermiddag de conferentiezaal te verlaten en hij ontzegde hem tevens de toegang voor twee weken, nadat Cooper de zaal al verlaten had.
Reden voor dit ‘ingrijpen’ was dat premier Asjes niet gediend was van de manier waarop Cooper een vraag stelde.
Met ‘Is dit het nieuwe luchtkasteel van de minpres?’ refereerde de journalist aan de presentatie over Nation Building die gisteren door Asjes werd voorgezeten.

Video:

Cooper liet weten teleurgesteld te zijn over hetgeen in de persconferentie naar voren werd gebracht, aangezien er volgens de journalist belangrijker zaken spelen in het land, zoals de criminaliteit.
De premier, die ten overstaan van de hele delegatie belast met het project Nation Building met deze vraag werd geconfronteerd, liet weten dat hij later tijdens de persconferentie op Coopers vraag zou terugkomen.

Dit is een persoonlijke vraag aan mij en het gaat nu over Nation Building.
Die vragen komen nu eerst aan bod.”

Ruim anderhalf uur later kreeg de journalist zijn antwoord, waarin Asjes liet weten niet gediend te zijn van dergelijk commentaar en dat hij de vraag van Cooper niet zou beantwoorden.
Die reageerde daarop geïrriteerd en met stemverheffing, waarbij hij stelde dat hij als journalist het recht had te vragen wat hij te vragen had.
Asjes verzocht de journalist vervolgens de zaal te verlaten, waar Cooper ook gehoor aan gaf.
Even later liet de premier weten dat hij Cooper voor twee weken zou weren van de wekelijkse persconferentie.
Tegen deze laatste beslissing gaat Cooper nu een rechtszaak beginnen.
Amigoe-journaliste Marjo Nederlof bevond zich in een soortgelijke situatie in 2004, toen zij in conflict raakte met de toenmalige premier Mirna Godett.
De ontzegging tot de persconferentie werd middels een rechtszaak ongedaan gemaakt.
De rechter wees toen op internationale afspraken, waarmee de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid gewaarborgd zijn.

Persconferenties zijn geen gunsten. De informatie die daar wordt onthuld is niet het eigendom van de autoriteiten, maar van de burgers voor wie zij geacht worden te werken”, aldus de rechter in de zaak Godett- Nederlof.

Het vonnis is hier te lezen

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties