32 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Journalist start kort geding

HomeMediaJournalist start kort geding

Tegen ontzegging persconferentie ministerraad

yves cooperWILLEMSTAD — Journalist Yves Cooper begint een kort geding tegen premier Ivar Asjes (PS) om de ontzegging van twee weken om de persconferentie van de ministerraad bij te wonen, die hij van de premier kreeg opgelegd, teniet te doen. “Ik ga dit aanvechten. Dit kan natuurlijk niet.”

Asjes verzocht Cooper gistermiddag de conferentiezaal te verlaten en hij ontzegde hem tevens de toegang voor twee weken, nadat Cooper de zaal al verlaten had.
Reden voor dit ‘ingrijpen’ was dat premier Asjes niet gediend was van de manier waarop Cooper een vraag stelde.
Met ‘Is dit het nieuwe luchtkasteel van de minpres?’ refereerde de journalist aan de presentatie over Nation Building die gisteren door Asjes werd voorgezeten.

Video:

Cooper liet weten teleurgesteld te zijn over hetgeen in de persconferentie naar voren werd gebracht, aangezien er volgens de journalist belangrijker zaken spelen in het land, zoals de criminaliteit.
De premier, die ten overstaan van de hele delegatie belast met het project Nation Building met deze vraag werd geconfronteerd, liet weten dat hij later tijdens de persconferentie op Coopers vraag zou terugkomen.

Dit is een persoonlijke vraag aan mij en het gaat nu over Nation Building.
Die vragen komen nu eerst aan bod.”

Ruim anderhalf uur later kreeg de journalist zijn antwoord, waarin Asjes liet weten niet gediend te zijn van dergelijk commentaar en dat hij de vraag van Cooper niet zou beantwoorden.
Die reageerde daarop geïrriteerd en met stemverheffing, waarbij hij stelde dat hij als journalist het recht had te vragen wat hij te vragen had.
Asjes verzocht de journalist vervolgens de zaal te verlaten, waar Cooper ook gehoor aan gaf.
Even later liet de premier weten dat hij Cooper voor twee weken zou weren van de wekelijkse persconferentie.
Tegen deze laatste beslissing gaat Cooper nu een rechtszaak beginnen.
Amigoe-journaliste Marjo Nederlof bevond zich in een soortgelijke situatie in 2004, toen zij in conflict raakte met de toenmalige premier Mirna Godett.
De ontzegging tot de persconferentie werd middels een rechtszaak ongedaan gemaakt.
De rechter wees toen op internationale afspraken, waarmee de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid gewaarborgd zijn.

Persconferenties zijn geen gunsten. De informatie die daar wordt onthuld is niet het eigendom van de autoriteiten, maar van de burgers voor wie zij geacht worden te werken”, aldus de rechter in de zaak Godett- Nederlof.

Het vonnis is hier te lezen

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties