27 C
Willemstad
• woensdag 18 mei 2022 08:41

Laatste reacties

- Advertentie -

Jardim veroordeelt gemanipuleerde documenten FDRS

Juridisch advies aangevraagd

José JardimWILLEMSTAD — Het is ongehoord dat Statenleden gemanipuleerde en vervalste documenten over het Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial (Fonds voor sport en sociale verantwoordelijkheid, FDRS) naar overheidsaccountant Soab hebben gestuurd. Dit stelde minister José Jardim (Financiën, namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) eerder deze week tijdens een openbare vergadering van de Staten.

- Advertentie -

Advertentie

Met zijn uitspraken verwees Jardim naar het feit dat de MFK-Statenleden Gerrit Schotte, Amerigo Thode en Monique Koeyers-Felida tot twee keer toe documenten over FDRS naar Soab hadden gestuurd.
Het ging hier om documenten die MFKleider Schotte volgens eigen zeggen in zijn brievenbus had gekregen.
Hij stelde dat deze documenten zo belangrijk waren dat hij ze naar de Soab en de Algemene Rekenkamer moest sturen.
In het rapport van de Soab oordeelde de overheidsaccountant al dat er heel wat schortte aan de documenten die zij van de MFK-leden had gekregen.
Zo bestaan er volgens de Soab verschillen tussen documenten die zij van FDRS heeft gekregen en stukken die zij van de MFK heeft gekregen.
Ook zaten er in het dossier van de MFK emailberichten tussen medewerkers van FDRS en derden.
In het pakket zaten ook financiële overzichten die verschilden van documenten die van FDRS waren ontvangen.
In het rapport stelt Soab dat zij niet over expertise beschikt op het gebied van print-, afdruk- en schrifttechnieken, maar dat op het eerste oog te constateren valt dat de regelhoogte, regel- en kolomafstanden en compressie afwijkend zijn van de exemplaren die de overheidsaccountant van FDRS heeft ontvangen.
Tijdens het Statendebat constateerde Jardim dat de documenten gemanipuleerd en zelfs vervalst waren.
Hij merkte op dat de gegevens waren veranderd, tekst was weggelaten en dat in bepaalde gevallen zelfs nieuwe teksten op het document waren geplakt. Iets wat bij fotokopiëren zichtbaar werd. Jardim kondigde aan hij juridisch advies heeft aangevraagd over de gang van zaken rondom de gemanipuleerde documenten.
Hij kondigde verder aan niet uit te sluiten dat FDRS op haar beurt zou kunnen besluiten een aanklacht hierover in te dienen.
Tijdens de vergadering had MFK-Statenlid Gerrit Schotte aangegeven dat hij alleen maar informatie die hij in zijn brievenbus had ontvangen naar de betreffende instanties had verstuurd, omdat dit van belang kon zijn in verband met onderzoeken die op dit moment lopen.
Hij kondigde aan dat zijn partij, zolang zij informatie in haar brievenbus blijft ontvangen, zdeze naar de Soab, de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) en de pers zal blijven vesturen, ongeacht of Jardim van mening is of deze informatie nu wel of niet waar is.

Naschrift

OM

Het Openbaar Ministerie (OM) zou het in de komende periode wel eens zeer druk kunnen krijgen met onderzoeken in het kader van FDRS. Niet alleen een klacht over vervalste en gemanipuleerde documenten zou op de burelen van het OM kunnen verschijnen. Maar Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang stelde in de vergadering van eerder deze week te overwegen met het Soab-rapport naar het OM te stappen om te laten onderzoeken of in deze zaak wetten zijn overtreden.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -