26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

PBC | MFK betreurt uitspraken over drugshandel door overheid Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas betreurt de uitspraken van partijgenoot Juniël Carolina over de verkoop van in beslag genomen drugs om de staatskas te spekken. Pias...

Democracy now! | Monday, March 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Grootse komiek van Curaçao, Eligio Melfor overleden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag is Julio Constantino Hermanus overleden. Eligio Melfor, zoals hij beter bekend is, had ernstige gezondheidsproblemen. Met zijn overlijden verliest Curaçao een van...

PBC | Schuldquote Curaçao daalt licht door groei economie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De overheidsschuld van Curaçao bedroeg eind 2022 ruim vier miljard gulden. Dat is 82 procent van wat alle inwoners van Curaçao en bedrijven op...

PBC | Verlichting Koningin Emmabrug ging zaterdag uit in verband met Earth Hour

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag ging de niet essentiële verlichting van de Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) een uur uit om stil te staan bij Earth Hour. Wereldwijd deden...

ParadiseFM | Slachtoffer overval aangehouden voor poging tot moord

Een 20-jarige jongen is zaterdag aangehouden voor poging tot moord, nadat hij zelf slachtoffer was van een gewapende overval. De jongen en zijn vriendin hadden via social...
- Advertentie -

Jardim veroordeelt gemanipuleerde documenten FDRS

Juridisch advies aangevraagd

José JardimWILLEMSTAD — Het is ongehoord dat Statenleden gemanipuleerde en vervalste documenten over het Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial (Fonds voor sport en sociale verantwoordelijkheid, FDRS) naar overheidsaccountant Soab hebben gestuurd. Dit stelde minister José Jardim (Financiën, namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) eerder deze week tijdens een openbare vergadering van de Staten.

Advertentie

Met zijn uitspraken verwees Jardim naar het feit dat de MFK-Statenleden Gerrit Schotte, Amerigo Thode en Monique Koeyers-Felida tot twee keer toe documenten over FDRS naar Soab hadden gestuurd.
Het ging hier om documenten die MFKleider Schotte volgens eigen zeggen in zijn brievenbus had gekregen.
Hij stelde dat deze documenten zo belangrijk waren dat hij ze naar de Soab en de Algemene Rekenkamer moest sturen.
In het rapport van de Soab oordeelde de overheidsaccountant al dat er heel wat schortte aan de documenten die zij van de MFK-leden had gekregen.
Zo bestaan er volgens de Soab verschillen tussen documenten die zij van FDRS heeft gekregen en stukken die zij van de MFK heeft gekregen.
Ook zaten er in het dossier van de MFK emailberichten tussen medewerkers van FDRS en derden.
In het pakket zaten ook financiële overzichten die verschilden van documenten die van FDRS waren ontvangen.
In het rapport stelt Soab dat zij niet over expertise beschikt op het gebied van print-, afdruk- en schrifttechnieken, maar dat op het eerste oog te constateren valt dat de regelhoogte, regel- en kolomafstanden en compressie afwijkend zijn van de exemplaren die de overheidsaccountant van FDRS heeft ontvangen.
Tijdens het Statendebat constateerde Jardim dat de documenten gemanipuleerd en zelfs vervalst waren.
Hij merkte op dat de gegevens waren veranderd, tekst was weggelaten en dat in bepaalde gevallen zelfs nieuwe teksten op het document waren geplakt. Iets wat bij fotokopiëren zichtbaar werd. Jardim kondigde aan hij juridisch advies heeft aangevraagd over de gang van zaken rondom de gemanipuleerde documenten.
Hij kondigde verder aan niet uit te sluiten dat FDRS op haar beurt zou kunnen besluiten een aanklacht hierover in te dienen.
Tijdens de vergadering had MFK-Statenlid Gerrit Schotte aangegeven dat hij alleen maar informatie die hij in zijn brievenbus had ontvangen naar de betreffende instanties had verstuurd, omdat dit van belang kon zijn in verband met onderzoeken die op dit moment lopen.
Hij kondigde aan dat zijn partij, zolang zij informatie in haar brievenbus blijft ontvangen, zdeze naar de Soab, de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) en de pers zal blijven vesturen, ongeacht of Jardim van mening is of deze informatie nu wel of niet waar is.

Naschrift

OM

Het Openbaar Ministerie (OM) zou het in de komende periode wel eens zeer druk kunnen krijgen met onderzoeken in het kader van FDRS. Niet alleen een klacht over vervalste en gemanipuleerde documenten zou op de burelen van het OM kunnen verschijnen. Maar Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang stelde in de vergadering van eerder deze week te overwegen met het Soab-rapport naar het OM te stappen om te laten onderzoeken of in deze zaak wetten zijn overtreden.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -