29 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 18:08

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...

PBC | In Mahaai kun je zwemmen op straat

Persbureau Curacao Buurtbewoners in de wijk Mahaai zijn de wateroverlast zat. Vanuit een woning aan de Angloweg loopt voortdurend grondwater de openbare weg op. Eerdere vragen aan de...
- Advertisement -spot_img
HomeMedia‘Jamaloodin heeft alles aan zichzelf te wijten’

‘Jamaloodin heeft alles aan zichzelf te wijten’

George Jamaloodin Dick Drayer/NOS.
George Jamaloodin | Foto | Persbureau Curaçao/NOS .

WILLEMSTAD — Voormalig Statenvoorzitter voor de MFK Dean Rozier werd door de autoriteiten onlangs gehoord als getuige in de zaak Maximus, het onderzoek naar de intellectuele daders achter de moord op politicus Helmin Wiels. Hij werd gehoord over bedreigingen die de voormalig Financiën-minister voor de MFK, George Jamaloodin, in zijn bijzijn zou hebben geuit jegens de vermoorde Wiels. Zoals bekend, is Jamaloodin naast voormalig Onderwijs-minister voor de PS Carlos Monk, als één van de verdachten aangemerkt.

Rozier benadrukte gistermiddag desgevraagd tegenover de Amigoe geen vrienden te zijn met Jamaloodin. De voormalig minister was opmerkelijk genoeg wel constant in zijn buurt, nadat hij als verdachte werd aangemerkt in de zaak Bientu, merkte Rozier op.

Rozier benadrukte de verkeerde politieke partij te hebben gekozen om zijn doel te bereiken, namelijk de positieve ontwikkeling van de bevolking bevorderen.

“Tijdens die periode heb ik gezien wat voor doel zíj hadden.”

Na 10-10-‘10 werden de problemen groter en was de bevolking niet tevreden met het screening-proces, aldus Rozier. Het ministerschap van Jamaloodin was ook altijd een discussiepunt.

“In januari 2012 werd de situatie steeds erger en toen heb ik aan mijn leider (Gerrit Schotte, red.) aangegeven, dat de bemoeienis van de overheid bij onder meer Aqualectra en de RdK niet acceptabel is en heb ik tevens een ultimatum gesteld voor veranderingen.

Ook zijn ex-partijgenoten Monique Koeyers-Felida, Rudney Garmers en Gilmar Pisas waren ontevreden met de situatie.

“De partij was niet blij met mijn opmerkingen, maar ik benadrukte dat ik hooguit zes maanden zou afwachten.”

Zijn uitlatingen en de brief, gedateerd 31 juli 2012, die hij aan de partij stuurde, waren ook de reden waarom Jamaloodin steeds in zijn buurt was, aldus Rozier.


Bedreiginge
n

Tijdens die periode uitte Jamaloodin zich heel bedreigend over Wiels, aldus Rozier.

“En dat heb ik aan de autoriteiten verklaard. Dat hij nu als verdachte is aangemerkt, is dus aan hemzelf te wijten en niet omdat ik zulke verklaringen heb afgelegd”, aldus Rozier.

“Zij hebben mij vragen gesteld over zijn geuite bedreigingen en iedereen die in zijn buurt was, weet dat hij die dingen zei. Hij kon het echt niet vinden met Helmin en iedereen wist dat.”

Volgens Rozier moest Jamaloodin steeds ‘opgelapt’ worden, na de partijbijeenkomsten van Pueblo Soberano op zaterdagen, waarbij de voormalige minister steeds door Wiels sterk werd bekritiseerd en gepest.

“Hij werd totaal afgebroken door Wiels tijdens die bijeenkomsten en natuurlijk was hij hier niet blij om. Zijn reacties hierop waren altijd heel sterk: “Mi ta matabo. Mi ta laga matabo. E gai ei morto e mester ta. (Ik vermoord je. Ik laat je vermoorden. Die man moet dood.). Dus dat hij nu als verdachte is aangemerkt is voor niemand vreemd.”

Rozier voegde daaraan toe niet de indruk te hebben dat Jamaloodin iemand zou durven doden.

“Hij is een autist. Zo zit hij in elkaar. Niemand kan hem dat kwalijk nemen. Justitie moet wel rekening houden met zijn uitlatingen, maar ik heb hen wel uitgelegd dat ‘Jorge’ een grote mond heeft.”

Rozier vindt het verder jammer dat wij in een angst-cultuur leven, maar verzekerde niet bang te zijn voor Jamaloodin.

“Ik heb geen problemen met ‘Jorge’, noch met zijn broers. Ik ben Robbie in Colombia tegengekomen. Zij (de autoriteiten, red.) hebben mij vragen daarover gesteld en ik heb dit toegegeven. Waarom zou ik liegen?

Bij een interparlementaire conferentie in St. Maarten ben ik ook ‘Jorge en Schotte tegengekomen. Het was een conferentie alleen voor parlementariërs. Wat zij daar deden, weet ik niet. Maar ik hoef ook hierover niet te liegen”,

benadrukte Rozier gisteren.

Voor Rozier staat vast dat hij gehoord werd, omdat hij steeds in de buurt van Jamaloodin was.


Corrupte per
s

Rozier gaf het interview vlak na de zitting, waarbij Statenlid Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) zijn getuigenverklaring voor de rechter aflegde, op vragen van zijn advocaat Chester Peterson over gesprekken die hij, Statenlid Monique Koeyers-Felida (MFK) en voormalig Statenlid voor dezelfde partij Rudney Garmers hadden met Rozier, inzake de vermeende poging tot omkoping door Rozier.

De advocaat van Rozier, Rob Rijnberg, protesteerde gisteren over de aanwezigheid van de pers.

De Amigoe was als enige van de media bij de zitting aanwezig en dat vond de raadsman ‘geen toeval’. De rechter gaf aan geen bezwaar te hebben en de journalist mocht de openbare zitting bijwonen.

Ook advocaat Peterson uitte zijn kritiek over de media op het eiland, die ‘degene die betaalt naar de mond praten’. Hij benadrukte dat de media een grote rol speelden en nog steeds spelen in dit soort zaken en dat er geen sprake zou zijn van objectieve berichtgeving.

Rijnberg had ook kritiek op Peterson zelf, die tijdens het horen van Pisas diverse vragen stelde, die naar de mening van Roziers advocaat opzettelijk werden gesteld omdat de pers erbij was.

Zo werd hem gevraagd of hij kennis heeft van de vriendschap tussen Rozier en Jamaloodin.

“Dit heeft niets te maken met deze zaak, maar omdat de pers erbij zit, worden vragen over Maximus gesteld.”

De rechter liet die vraag toe en Pisas legde uit hoe goed Rozier en Jamaloodin bevriend zijn.

“Zij zijn elke dag samen.”

Op de vraag van de rechter of ze ook samen naar sociale aangelegenheden gingen, antwoordde Pisas dat Rozier en Jamaloodin elk weekeinde naar ‘happy-hours’ gingen.

“Ik ben zelf een keertje met hen mee geweest.”

De raadsman werd door de rechter en op protest van Rijnberg een halt toegeroepen, op vragen over het gevoel dat Rozier had voor zowel de vermoorde Wiels als voor de huidige premier, Ivar Asjes (PS).

Hierop antwoordde Pisas dat Rozier problemen had met beiden. Volgens Pisas zou Rozier niet meer tegen de uitlatingen van Wiels kunnen en zou hij over Asjes van mening zijn dat hij zich als heer en meester gedroeg

Bron: Amigoe
Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties