28 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 10:56

PBC | Meer vitale beroepen op de weg

Persbureau Curacao Een groot aantal beroepsgroepen is gisteren door de regering toegevoegd aan de lijst van vitale beroepen en functies. Daardoor kunnen zij een ontheffing aanvragen om overdag...

PBC | Auteur Loekie Morales te zien in Curaçao Storybook

Persbureau Curacao De bibliotheek van Curaçao heeft een verhaal van kinderauteur Loekie Morales geselecteerd voor haar opname in haar 2021 verhalenboek. Morales woont in Sint Maarten. Het thema van...

ParadiseFM | “Cellencomplex Barber leeg vanwege coronauitbraak”

Het cellencomplex op Barber zou momenteel leeg staan vanwege een coronauitbraak een paar maanden geleden. Dat schrijft de extra op basis van bronnen. Een aantal gevangenen zou...

ParadiseFM | Kritiek op uitzondering versoepeling VSBO-eindexamen

Het is onterecht dat het VSBO niet is meegenomen in de versoepeling rondom het eindexamen dit jaar. Dat zegt oud-onderwijsinspecteur Hein van Maarschalkerwaart op Paradise FM. Eerder...

ParadiseFM | Zeven covidpatienten minder in CMC

Een coronapatient is gisteren overleden aan de gevolgen van de ziekte. slachtoffer nummer 95. Mede daardoor daalde het totaal aantal covid-patienten in het CMC van 89 naar...

DolfijnFM | Forensys denkt dat bij 1 procent van de verkeersongelukken sprake is van alcohol

Forensys denkt dat bij 1 procent van de verkeersongelukken op Curaçao sprake is van alcohol. Zij komt tot dat oordeel op basis van eigen waarneming. De politie is...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaVP | Jamaloodin geeft RvC Centrale Bank waarschuwing

VP | Jamaloodin geeft RvC Centrale Bank waarschuwing

Vergadering uitgesteld

WILLEMSTAD — Minister George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK) van Financiën heeft gisteren per brief een zeer ernstige waarschuwing gegeven aan de Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) .

Er stond voor vandaag een vergadering van de RvC gepland.
Volgens de minister heeft de RvC afspraken gemaakt met en instructies ontvangen van de regering van St. Maarten, om bepaalde agendapunten niet te behandelen.
Volgens Jamaloodin is dat een overtreding van artikel 18 van het CBCS-statuut.

In dat artikel staat onder meer dat het geen enkel orgaan van de bank is toegestaan om instructies te vragen of te aanvaarden van instellingen of organen van de landen.
De minister overweegt aangifte te doen bij het OM.

Onderzoek Tromp
Het zou gaan om de agendapunten rond het integriteitsonderzoek van Centrale Bank-president Emsley Tromp en zijn beleid.
De laatste dagen gaf de premier van St. Maarten, Sarah Wescot-Williams, al aan dat dit onderzoek geen prioriteit heeft voor St. Maarten, terwijl Curaçao al geruime tijd aandringt op een onderzoek naar Tromp.
Uit een schrijven – ook gisteren gedateerd – van RvCvoorzitter Renny Maduro aan zijn collega-commissarissen blijkt, dat de vergadering die voor vandaag gepland stond ook niet door hem opgeroepen was, maar door de commissarissen Jairo Bloem en Robbie Ferron.
Samen met commissaris Marciela Illidge vertegenwoordigen zij St. Maarten in de RvC. Maduro verwondert zich in zijn brief over de agenda, waarop bij punt 7 de goedkeuring van de CBCSbegroting over 2012 stond.
Over deze begroting heeft de RvC op 20 juni dertig vragen gestuurd naar de directie van de CBCS, die tot op heden niet zijn beantwoord.
Volgens Maduro is het daarom nog niet mogelijk om de begroting goed te keuren. Hij heeft de vergadering in samenspraak met de Curaçaose commissarissen Glenn Camelia en Lincoln James uitgesteld tot 31 augustus.

Impasse
Al enige tijd bevindt de CBCS zich in een impasse.
Al sinds 7 juni ligt er een verzoek op tafel tot schorsing van Emsley Tromp gedurende de periode dat er onderzoek naar hem zal worden uitgevoerd.
De regering van St. Maarten verklaarde woensdag dat zij de ToR van dit onderzoek suggestief vindt. Prioriteit voor St. Maarten is een eigen filiaal van de CBCS.
Voor morgen staat er vooralsnog een vergadering gepland tussen de premiers en de ministers van Financiën van beide landen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties