26 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

VP | Jamaloodin geeft RvC Centrale Bank waarschuwing

Vergadering uitgesteld

WILLEMSTAD — Minister George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK) van Financiën heeft gisteren per brief een zeer ernstige waarschuwing gegeven aan de Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) .

- Advertentie -

Er stond voor vandaag een vergadering van de RvC gepland.
Volgens de minister heeft de RvC afspraken gemaakt met en instructies ontvangen van de regering van St. Maarten, om bepaalde agendapunten niet te behandelen.
Volgens Jamaloodin is dat een overtreding van artikel 18 van het CBCS-statuut.

In dat artikel staat onder meer dat het geen enkel orgaan van de bank is toegestaan om instructies te vragen of te aanvaarden van instellingen of organen van de landen.
De minister overweegt aangifte te doen bij het OM.

Onderzoek Tromp
Het zou gaan om de agendapunten rond het integriteitsonderzoek van Centrale Bank-president Emsley Tromp en zijn beleid.
De laatste dagen gaf de premier van St. Maarten, Sarah Wescot-Williams, al aan dat dit onderzoek geen prioriteit heeft voor St. Maarten, terwijl Curaçao al geruime tijd aandringt op een onderzoek naar Tromp.
Uit een schrijven – ook gisteren gedateerd – van RvCvoorzitter Renny Maduro aan zijn collega-commissarissen blijkt, dat de vergadering die voor vandaag gepland stond ook niet door hem opgeroepen was, maar door de commissarissen Jairo Bloem en Robbie Ferron.
Samen met commissaris Marciela Illidge vertegenwoordigen zij St. Maarten in de RvC. Maduro verwondert zich in zijn brief over de agenda, waarop bij punt 7 de goedkeuring van de CBCSbegroting over 2012 stond.
Over deze begroting heeft de RvC op 20 juni dertig vragen gestuurd naar de directie van de CBCS, die tot op heden niet zijn beantwoord.
Volgens Maduro is het daarom nog niet mogelijk om de begroting goed te keuren. Hij heeft de vergadering in samenspraak met de Curaçaose commissarissen Glenn Camelia en Lincoln James uitgesteld tot 31 augustus.

Impasse
Al enige tijd bevindt de CBCS zich in een impasse.
Al sinds 7 juni ligt er een verzoek op tafel tot schorsing van Emsley Tromp gedurende de periode dat er onderzoek naar hem zal worden uitgevoerd.
De regering van St. Maarten verklaarde woensdag dat zij de ToR van dit onderzoek suggestief vindt. Prioriteit voor St. Maarten is een eigen filiaal van de CBCS.
Voor morgen staat er vooralsnog een vergadering gepland tussen de premiers en de ministers van Financiën van beide landen.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -