27 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Corruptieschandaal op Bonaire

Door Raymond Korse

De rechtbank van Bonaire

KRALENDIJK – Op Bonaire ontvouwt zich een corruptieschandaal van ongekende omvang. Daarbij zijn plaatselijke politici en Nederlandse ondernemers betrokken, onder toeziend oog van Nederlandse politici Ingewijden vrezen dat de zaak in de doofpot belandt.Witwassen, zelfverrijking, duistere grondtransacties, politici die zich laten omkopen: het justitieel dossier dat recent naar het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Antillen is gestuurd, staat bol van de aanwijzingen dat er op Bonaire langdurig en op grote schaal corruptie heeft plaatsgevonden.

- Advertentie -

Het onderzoek door officier van justitie Mario Angela richt zich met name op de Bonairiaanse politicus Ramoncito Booi en in mindere mate op gedeputeerde Burney Elhage.
Booi geldt als de belangrijkste politicus van Bonaire van de afgelopen decennia,
Elhage was minister van Economische Zaken en is nu gedeputeerde. Personen met wie Nederlandse politieke kopstukken nauwe banden onderhielden.

Minister Hans Hillen had als adviseur van het bestuurscollege veel contact met Booi, net als demissionair minister Kamp als speciale commissaris voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba in 2009 en 2010.
De BES-eilanden werden per 10-10-10 ‘bijzondere gemeenten’ binnen het Nederlands staatsbestel.

Nederlandse ondernemers profiteerden.
De afgelopen jaren werden vele honderden miljoenen geïnvesteerd in vastgoed, horecacomplexen en toeristische trekpleisters.

In het dossier duikt bijvoorbeeld de naam op van de gebroeders Hans en John den Besten uit Epe, die nauwe banden onderhouden met Booi.
Ze zijn omstreden, onder meer vanwege een reeks faillissementen in Nederland.
John den Besten verhuisde na zijn persoonlijke faillissement naar Bonaire, waar hij volgens eilandbewoners een riant leven leidt.
Tegen beide voormalige horeca-ondernemers heeft ABN Amro aangifte gedaan van incassofraude waarbij ze 12,2 miljoen euro zouden hebben verduisterd.

Eerder werd een internationaal onderzoek naar corruptie en fraude op Bonaire door de
rechter-commissaris op het eiland stopgezet.
Officieel omdat dit zogenoemde Zambezi-onderzoek veel te lang had geduurd, maar critici op het totaal gepolitiseerde eiland denken dat dit vooral te maken had met politieke belangen. Booi is als partijleider van de UPB jarenlang de trekker geweest van de procedure om Bonaire, Sint Eustatius en Saba als bijzondere gemeente rechtstreeks onder Nederland te plaatsen. Booi zelf heeft alle speculaties over corruptie altijd van de hand gewezen.

Op 24 augustus beslist het Hof of het onderzoek kan worden voortgezet.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -