28 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 11:05

PBC | Meer vitale beroepen op de weg

Persbureau Curacao Een groot aantal beroepsgroepen is gisteren door de regering toegevoegd aan de lijst van vitale beroepen en functies. Daardoor kunnen zij een ontheffing aanvragen om overdag...

PBC | Auteur Loekie Morales te zien in Curaçao Storybook

Persbureau Curacao De bibliotheek van Curaçao heeft een verhaal van kinderauteur Loekie Morales geselecteerd voor haar opname in haar 2021 verhalenboek. Morales woont in Sint Maarten. Het thema van...

ParadiseFM | “Cellencomplex Barber leeg vanwege coronauitbraak”

Het cellencomplex op Barber zou momenteel leeg staan vanwege een coronauitbraak een paar maanden geleden. Dat schrijft de extra op basis van bronnen. Een aantal gevangenen zou...

ParadiseFM | Kritiek op uitzondering versoepeling VSBO-eindexamen

Het is onterecht dat het VSBO niet is meegenomen in de versoepeling rondom het eindexamen dit jaar. Dat zegt oud-onderwijsinspecteur Hein van Maarschalkerwaart op Paradise FM. Eerder...

ParadiseFM | Zeven covidpatienten minder in CMC

Een coronapatient is gisteren overleden aan de gevolgen van de ziekte. slachtoffer nummer 95. Mede daardoor daalde het totaal aantal covid-patienten in het CMC van 89 naar...

DolfijnFM | Forensys denkt dat bij 1 procent van de verkeersongelukken sprake is van alcohol

Forensys denkt dat bij 1 procent van de verkeersongelukken op Curaçao sprake is van alcohol. Zij komt tot dat oordeel op basis van eigen waarneming. De politie is...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoCorruptieschandaal op Bonaire

Corruptieschandaal op Bonaire

Door Raymond Korse

De rechtbank van Bonaire

KRALENDIJK – Op Bonaire ontvouwt zich een corruptieschandaal van ongekende omvang. Daarbij zijn plaatselijke politici en Nederlandse ondernemers betrokken, onder toeziend oog van Nederlandse politici Ingewijden vrezen dat de zaak in de doofpot belandt.Witwassen, zelfverrijking, duistere grondtransacties, politici die zich laten omkopen: het justitieel dossier dat recent naar het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Antillen is gestuurd, staat bol van de aanwijzingen dat er op Bonaire langdurig en op grote schaal corruptie heeft plaatsgevonden.

Het onderzoek door officier van justitie Mario Angela richt zich met name op de Bonairiaanse politicus Ramoncito Booi en in mindere mate op gedeputeerde Burney Elhage.
Booi geldt als de belangrijkste politicus van Bonaire van de afgelopen decennia,
Elhage was minister van Economische Zaken en is nu gedeputeerde. Personen met wie Nederlandse politieke kopstukken nauwe banden onderhielden.

Minister Hans Hillen had als adviseur van het bestuurscollege veel contact met Booi, net als demissionair minister Kamp als speciale commissaris voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba in 2009 en 2010.
De BES-eilanden werden per 10-10-10 ‘bijzondere gemeenten’ binnen het Nederlands staatsbestel.

Nederlandse ondernemers profiteerden.
De afgelopen jaren werden vele honderden miljoenen geïnvesteerd in vastgoed, horecacomplexen en toeristische trekpleisters.

In het dossier duikt bijvoorbeeld de naam op van de gebroeders Hans en John den Besten uit Epe, die nauwe banden onderhouden met Booi.
Ze zijn omstreden, onder meer vanwege een reeks faillissementen in Nederland.
John den Besten verhuisde na zijn persoonlijke faillissement naar Bonaire, waar hij volgens eilandbewoners een riant leven leidt.
Tegen beide voormalige horeca-ondernemers heeft ABN Amro aangifte gedaan van incassofraude waarbij ze 12,2 miljoen euro zouden hebben verduisterd.

Eerder werd een internationaal onderzoek naar corruptie en fraude op Bonaire door de
rechter-commissaris op het eiland stopgezet.
Officieel omdat dit zogenoemde Zambezi-onderzoek veel te lang had geduurd, maar critici op het totaal gepolitiseerde eiland denken dat dit vooral te maken had met politieke belangen. Booi is als partijleider van de UPB jarenlang de trekker geweest van de procedure om Bonaire, Sint Eustatius en Saba als bijzondere gemeente rechtstreeks onder Nederland te plaatsen. Booi zelf heeft alle speculaties over corruptie altijd van de hand gewezen.

Op 24 augustus beslist het Hof of het onderzoek kan worden voortgezet.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties