26 C
Willemstad
• woensdag 1 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Inspecteur Huurman op Aruba

We beginnen met de stapel onbehandelde klachten’

Archief foto (KKC)
Archief foto (KKC)

ORANJESTAD — De eerste prioriteit van een onafhankelijk inspecteur Volksgezondheid op Aruba is de afhandeling van de stapel klachten die nu blijft liggen. Dat zegt Jan Huurman, voormalig inspecteur Volksgezondheid op Curaçao in een gesprek met de Amigoe na afloop van de conferentie Gouvernance in Health op Aruba. Zijn aanstelling als inspecteur op Aruba is overigens nog niet zeker.

“We beginnen met klachten die verwijzen naar de grootste problemen die spelen in de zorgsector. Alle individuele klachten moeten behandeld worden, zodat je kunt meten waar de grootste knelpunten liggen. Waar gaat het echt fout? Is dat op de intensive care, ligt het bij de huisartsen of op de eerste hulp? Nu hebben we geen idee. Het probleem ligt vaak bij individuele dokters in combinatie met het systeem”, vertelt Huurman.

“Als je daar de vinger op weet te leggen, dan kun je werken aan kwaliteitsverbetering door de dokter individueel aan te spreken of een instelling gericht aan te pakken.”

De klachten zijn volgens Huurman niet alleen afkomstig van patiënten, maar ook van medewerkers van zorginstellingen.

“Er heerst een groepsnorm in het ziekenhuis, ontwikkeld door specialisten. Er gaan dingen fout, mensen weten dat ook maar komen er niet mee naar buiten.
Dat zag ik gebeuren op Curaçao, maar ook in Nederland en dat gebeurt ongetwijfeld ook hier.
Dat heeft te maken met kennismacht. De doktoren komen uit dezelfde sociale context, volgden dezelfde opleiding en zijn ook nog eens collega’s. Dan hang je niet gauw de vuile was buiten. Dat is moeilijk te doorbreken.”

Onafhankelijke Inspectie heeft toegevoegde waarde
Het is volgens Huurman belangrijk om de top in het ziekenhuis ervan te overtuigen dat een onafhankelijke inspectie een toegevoegde waarde heeft.

“Zij moeten zich bewust zijn van de belangrijke verantwoordelijkheid die zij hebben en van het belang dat zij hierop ook getoetst worden. Dat er iets of iemand is die kijkt en toezicht houdt op de kwaliteitsnaleving.”

Vingertje wijzen
Huurman zal naar eigen zeggen in zijn rol als inspecteur niet direct met zijn vinger gaan wijzen naar waar het volgen hem fout gaat, maar zich in eerste instantie richten op de organisatie en inrichting van een inspectie.

“Naast het behandelen van klachten, is mijn voornaamste taak het opzetten van de organisatie.
Het positioneren van een inspectie naast een ministerie en het bepalen van de relatie tussen het ministerie en de inspectie.
Hoe wordt de verhouding tussen de minister en de inspectie?
En ze zullen me ongetwijfeld vragen een formatieplan te maken.
Hoeveel hebben we nodig? Hoe groot moet de inspectie zijn? Hoe staat het met de regelgeving?
Als ik de kans krijg deze rol te vervullen, wil ik iets opbouwen waar op doorgebouwd kan worden door anderen.”

Bedreiging
Huurman vervulde negen maanden de rol van Inspecteur op Curaçao.
Hij vertelt over de bedreigende situaties die zich hebben voorgedaan toen hij deuren opende die zorgspecialisten liever gesloten hielden.
Zo bundelden de Sehos-chirurgen groep hun krachten om hem uit zijn functie te zetten. Tegelijkertijd gaat er momenteel een petitie rond met inmiddels 2700 handtekeningen die strijd voor het behoud van Huurman als inspecteur.

“Ik heb veel geleerd van mijn ervaring in Curaçao en stel dat mijn positie doorgang vindt op Aruba, dan neem ik deze ervaring mee. Zo weet ik nu dat je niet veel bereikt met een Nederlandse mentaliteit. Je moet meegaan in de cultuur en mentaliteit van het land. Als ik Nederland als referentiekader had genomen en de Nederlandse normen als uitgangspunt om de kwaliteit in de zorginstellingen te meten, dan hadden we alle operatiekamers kunnen sluiten. Maar je moet je aanpassen aan de mentaliteit, de normen en de cultuur van het eiland.”

To Top

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -