25 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 02:32

Laatste reacties

- Advertentie -

Insasse’ of ‘Resident’

Lezers Schrijven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: [email protected]

Wij publiceren uw brief zonder in te korten.
Vandaag laten we ROBERT WANSING aan het woord…………..


GISTEREN BEN ik getuige geweest hoe in een paar minuten de inzet van vele miljoenen guldens aan investering in tijd, infrastructuur en mensen om het toerisme op dit eiland naar een hoger plan te brengen, om zeep wordt geholpen.

Stel je voor: Airport Hato om half vier ‘s middags.
Door omstandigheden landen de vliegtuigen van de KLM, American Airlines en Air Berlin op hetzelfde moment. Chaos alom!
De hal is te klein om alle ruim 700 vermoeide reizigers onder te brengen.
De rijen (twee voor residents en zes voor non-residents) puilen uit.
Er is geen overzicht meer. Buitenlandse passagiers staan (natuurlijk) in de verkeerde rij.
De wachttijden bedragen ongeveer 35 minuten. In deze chaotische en vervelende situatie gaat de medewerker van de Immigratiedienst die de residents behandelt op een zeer beschamende manier tekeer tegen de voornamelijk Duitse toeristen die in de residentsrij staan.
Het eerste stel (van wat oudere leeftijd)
werd niet prettig behandeld, het tweede paar werd aan de balie weggestuurd maar die weigerden om in een andere rij te gaan staan.
De manager die de leiding had nam (gelukkig) hun paspoorten over.
Het derde stel (een leuk stel van middelbare leeftijd) moest het ontgelden: om hen duidelijk te maken ze in de verkeerde rij stonden en achteraan de andere rijen van non-residents moesten aansluiten, stond de medewerker van achter haar balie op en joeg de arme Duitse toeristen als ongewenste honden weg terwijl ze – met haar wijsvinger wijzend – uitviel:

“This is for residents! Can’t you read?”

Nee, misschien kunnen ze inderdaad niet lezen wat er op het bord staat!
Hoewel je zou kunnen aannemen dat alle toeristen wellicht de Engelse taal machtig zijn, mag je als medewerker daar niet per se van uitgaan.
Maar ook al zouden alle toeristen perfect Engels kunnen spreken en lezen: als eerste gezicht van het eiland moet je daar op een veel klantvriendelijker manier mee omgaan.
Handiger zou zijn om een hostess in de aankomsthal te plaatsen om non-resident passagiers zo vroeg mogelijk in de juiste rijen te zetten.
Of een veel simpeler en goedkopere oplossing: zet de woorden in meerdere talen op de borden. Dus naast het Engels ook in andere relevante talen. Want een resident in het Duits is nog altijd een ‘Insasse’ of ‘Einwohner’.
Hoe voor de hand liggend is dit als we de pretentie hebben om een toeristisch eiland te zijn?

‘Toerist mindfullness’ moet hoog in het vaandel staan bij deze medewerker, bij de hele afdeling Immigratie, bij de organisatie die de airport beheert en alle andere mensen en instanties op dit eiland die betrokken zijn in deze sector.

- Advertentie -

By the way: ik vraag me af in welke rij deze medewerker van de Immigratiedienst zou gaan staan als op de borden van het vliegveld van Berlijn alleen maar ‘Insasse’ en ‘Gebietsfremde’ staan.

Dios spaar tur e turistanan di e 5 barkunan ku a mara awa den nos haf….

ROBERT WANSING
Curaçao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Curaçao start in december met boosterprik

Curaçao gaat ook starten met het toedienen van de boosterprik tegen Covid-19. Dit heeft de secretaris-generaal ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Sharon Melfor, bevestigd. In...

Nu.cw | Schouten: “Integrale aanpak nodig voor herstel koraal”

De bescherming en ontwikkeling van koraal in Caribisch Nederland is alleen mogelijk met een integrale aanpak. Zo schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in...

PBC | Ansary veroordeeld tot schadevergoeding van meer dan 1 miljard gulden

met vonnis | Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Husgang Ansary moet meer dan een miljard gulden aan schadevergoeding betalen aan Ennia, exclusief de wettelijke rente vanaf 2017. Dat is...

PBC | Curaçao sluit grenzen voor Omicron-variant

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft sinds gisteren de grenzen gesloten voor reizigers uit een land waar wijdverspreid de Omnicron variant van Covid19 is. Vooralsnog gaat het om landen...
- Advertentie -