25 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 06:07

Laatste reacties

- Advertentie -

Bacterie kon gedijen bij gebrek aan hygiëne Sehos

Inspectie: Feestje op Intensive Care tijdens KPC-uitbraak

Klebsiellabacterie

WILLEMSTAD — Het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) heeft de aanpak van de uitbraak van de Klebsiellabacterie (KPC) weinig doortastend aangepakt. Onhygiënische toestanden blijken een belangrijke voedingsbodem te zijn geweest voor de bacterie. Ook had zowel de communicatie naar de gemeenschap over de uitbraak als de signalering aan de Inspectie beter gekund. Deze kritische kanttekeningen maakt de Inspectie voor de Volksgezondheid in haar vandaag gepubliceerde rapport over de aanpak van de uitbraak. De ziekenhuisleiding moet binnen vier weken een plan van aanpak opstellen.

De Klebsiella-bacterie is een gewone darmbacterie die onschadelijk is als hij zich in de darmen van gezonde mensen bevindt.
De KPC-variant is soms levensbedreigend voor patiënten met een verzwakte afweer, bijvoorbeeld voor patiënten op een afdeling Intensive Care.
Op maandag 8 oktober besloot het ziekenhuis drie verpleegafdelingen te sluiten vanwege een hardnekkige KPC-uitbraak.
Het rapport is kritisch over de wijze waarop het Sehos met deze uitbraak is omgegaan. De Inspectie signaleert een nog onvoldoende besef van basale hygiëne in het ziekenhuis.

Ten slotte oordeelt de Inspectie zeer kritisch over een feestje op de Intensive Care tijdens deze uitbraak. Het feestje had nooit mogen plaatsvinden en tast de geloofwaardigheid van het Sehos aan.

- Advertentie -

 

Het rapport is vandaag vastgesteld en overhandigd aan de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. Het rapport heeft als motto ‘Un kas pober no tin mester di ta sushi / Een arm huis kan ook schoon zijn’.
Het rapport sluit af met een tiental aanbevelingen aan de Raad van Bestuur.

Vijf overleden
In totaal zijn er 22 gevallen van besmetting gesignaleerd.
In de loop van de uitbraak zijn er in ieder geval vijf van de 22 patiënten overleden, waarvan twee in het ziekenhuis en ‘mogelijk’ direct als gevolg van de KPC-bacterie.
Van de andere patiënten is de doodsoorzaak niet bekend.
Naast de 22 gevallen van KPC-bacterie heeft het Sehos de afgelopen drie maanden nog drie patiënten met carbapenem resistente bacteriën geïsoleerd.
Dat brengt het totaal op 25 van dit type resistente micro-organismen.
Deze zijn resistent voor antibiotica.
Het Sehos was redelijk laat met het onderkennen van de ernst van de uitbraak en toen die erkenning er wel was, ook traag met de implementatie van genomen besluiten.

Uit het rapport blijkt dat het mogelijk is dat de bacterie uit Nederland is geïmporteerd.
Verder lijkt de slordige, onopgeruimde en onhygiënische situatie een belangrijke voedingsbodem te zijn geweest waarop de bacterie kon overleven en zich vermenigvuldigen, niet het gedrag van de bezoekers.
Volgens de Inspectie was de interne communicatie onvoldoende en de communicatie richting de Inspectie onvolledig.
Het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van het sluiten van drie verpleegafdelingen vanwege de hardnekkige uitbraak van de KPC-bacterie en de gebrekkige communicatie hierover naar andere ziekenhuizen op het eiland.
Het doel was vaststellen of de aanpak van het Sehos om deze uitbraak te onderdrukken adequaat is geweest en in hoeverre de communicatie op orde was.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -