29 C
Willemstad
• zondag 13 juni 2021 16:24

Laatste reacties

- Advertentie -

Inhoudelijke behandeling moordzaak Wiels over 4 maanden

Openbaar MinisterieWILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie heeft vier maanden de tijd nodig om het einddossier gereed te hebben, zodat de zaak van de moord op Helmin Wiels inhoudelijk behandeld kan worden. De officier van justitie zal dit verzoek op 18 december tijdens de eerste behandeling van de zaak tegen de vier moordverdachten indienen, nadat hij de zaak heeft voorgedragen.

De zaak vangt aan om half tien ‘s ochtends.
Het betreft een regiezitting, oftewel een zitting ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling van de moordzaak.

Archief Foto
Archief Foto

De onderwerpen die tijdens deze zitting aan de orde zullen komen betreffen de stand van het onderzoek en met name de vraag of aanvullend onderzoek – zoals het horen van getuigen – gewenst is voordat de inhoudelijke behandeling van de zaak begint.
De rechtbank neemt aan de hand hiervan beslissingen over de verdere procedure in de procesgang.
Het Openbaar Ministerie is van plan om tijdens deze regiezitting de rechter te verzoeken de zaak maximaal vier maanden aan te houden.
Dit betekent dat de inhoudelijke behandeling van deze zaak in april zou moeten plaatsvinden.
De officier van justitie, belast met het vervolgen van de betrokken verdachten, zal op die dag een reden moeten geven hiervoor.
Het OM zal verder geen getuigen en/of deskundigen dagvaarden voor deze zaak.
Of de advocaten wel een verzoek hiervoor zullen indienen, is nog niet bekend.

- Advertentie -

Tenlasteleggingen
De meeste verdachten hebben inmiddels een dagvaarding ontvangen met daarop de (voorlopige) tenlastegelegde feiten en de datum waarop ze terecht moeten staan.
Het gaat hier om de verdachten B.F., D.D., E.K. en C.P.
De eerder in vrijheid gestelde verdachten J.B. en M.B. zullen in deze ronde niet moeten voorkomen, aldus persofficier Guillano Schoop desgevraagd.
Er is nog geen datum geprikt voor deze zaak.
Alle vier verdachten staan volgende week terecht voor het (mede)plegen van de moord of doodslag op Helmin Wiels op 5 mei in Marie Pampoen.

Daarnaast staat de verdachte E.K. ook terecht voor de moorden op Raikel Conception in januari van dit jaar en op Lionel ‘Layo’ Arnaud in juni vorig jaar.
Zoals al bekend zijn deze moorden en de moord op Raúl ‘Bolle’ Martinez opgelost, binnen het onderzoek naar de moord op Wiels.

Luigi ‘Pretu’ Florentina zat hiervoor tot zijn dood vast in de cellencomplex in Barber. Medeverdachte D.D. moet zich volgende week wel verantwoorden voor de moord op Martinez. Daarnaast staat hij ook terecht voor vuurwapenbezit.
Het gaat hier om drie vuurwapens die in beslag zijn genomen tijdens een huiszoeking op 20 september in zijn woning in Koraal Specht.
De verdachte B.F. wordt verder verdacht van het uitlokken van de moord op Wiels, tijdens de periode van 1 april tot en met 5 mei van dit jaar.
Hij zou onder anderen de verdachte E.K. en/of de overleden Martinez hebben opgedragen om Wiels te vermoorden, voor 100.000 gulden of althans een aanzienlijk bedrag.
Verder zou hij samen met de overleden Florentina E.K. hebben voorzien van een vuurwapen, kleding en handschoenen.
Daarnaast zou hij de verdachte instructies hebben gegeven over de moord op Wiels.
Verder kan ook worden verwacht dat meerdere verdachten die dag beschuldigd zullen worden voor vuurwapenbezit.

Veiligheidscontrole
Gelet op de te verwachten verhoogde belangstelling van zowel de media als het publiek en een beperkt aantal plaatsen beschikbaar in de zaal, zijn er enkele regels vastgesteld.
Zo zal er van elke mediaorganisatie maar één vertegenwoordiger toegang krijgen tot de zaal. Daarnaast moeten de persleden zich kunnen identificeren met onder andere een perskaart. Bovendien zal iedereen een veiligheidscontrole moeten doorstaan.

bron: Amigoe

To Top

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder Koninkrijk’

’Nederlandse belastingbetaler draait niet op voor onze bekostiging’ | Edwin Timmer Willemstad - Duwt de nieuwe MFK-regering, die maandag wordt beëdigd, Curaçao opnieuw in politieke chaos en wrevel met...

Column Youp | Ruig van de richel

Begrijp ik nou dat de nieuwe dierenwet in eerste instantie voorschreef dat geen enkel beest de mogelijkheid mag worden ontnomen om natuurlijk gedrag te vertonen? Inmiddels is...

Column Hessels | Haleluja!

Door Armand Hessels In verschillende gelegenheden gaven zowel de regering als de beoogde nieuwe beheerder (Quanten) van het immense industrieterrein te San Nicolaas te kennen dat er halverwege...

PBC | Wie graaft in de grond van Sint-Eustatius vindt geschiedenis

Persbureau Curacao “Als je graaft in de grond van Sint-Eustatius, graaf je geschiedenis”. Sherees Timber is enthousiast over de ontdekking van een 17e eeuwse begraafplaats op het terrein...

NU | Curaçao begint tweede ronde WK-kwalificatie met kleine nederlaag

Curaçao is de play-offs in de tweede ronde van de WK-kwalificatie zaterdag (lokale tijd) begonnen met een 2-1-nederlaag tegen Panama. Dinsdag is de return in Willemstad. De ploeg...

NOS | 17e-eeuwse begraafplaats ontdekt op de voormalige Golden Rock Plantation op Sint- Eustatius

NOS correspondent Dick Drayer  Op Sint-Eustatius hebben archeologen een begraafplaats van tot slaaf gemaakte mensen ontdekt op een voormalige suikerplantage. Zij denken de grootste tot nu toe in...
- Advertentie -