28 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Wat men zaait zal men oogsten

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Wat men zaait zal men oogsten
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Miguel Goede aan het woord

OP 28 MAART trok de Seú door de straten van Curaҫao. De landbouwoogst was pover. Volgens de Meteo wordt het steeds warmer en droger, global warming. Dit heeft ongetwijfeld gevolgen voor de oogst. De oogst van het eerste kwartaal van 2016 is duidelijk.

Ik stel me Curaҫao voor als een coöperatieve vereniging die een meerjaren- en jaarplan uitvoert en maandelijks, per kwartaal en per jaar rapporteert aan de burger. Zo zie ik het National Development Plan dat vorige maand door de Raad van Ministers is vastgesteld en nu rommelig wordt gecommuniceerd aan de bevolking. Wat is er in de derde maand, de afsluiting van het eerste kwartaal bereikt?

De Rolling Stones waren op Cuba, door toedoen van Fundashon Bon Intenshon (FBI), met een bemiddelende rol van minister Jardim. Ja, het is de maand met de dag van de fundashons. Curaçao is wereldnieuws. Volgens mij is dit nu meer zaaien dan oogsten van Curaçao op Cuba.

Het OM heeft jarenlang Bientu gezaaid. Zal de oogst orkaan zijn? Bientu is de naam van het onderzoek naar de activiteiten van de heer Dos Santos. In de zaak Babel tegen de heer Schotte en zijn vrouw scoort en plukt het OM de vruchten. Deze gaan echter in beroep. Op 10 juni a.s. is de regiezitting in de zaak tegen BF. Is dit nog geen zaak Maximus, op zoek naar de intellectuele daders van de moord op Wiels? Wel moesten deze maand diverse kopstukken van politieke partij PS op de koffie bij het OM. En werd er een aangifte landverraad ingediend. Naast politieke leider nu ook een geestelijke leider in aanraking met justitie. Volgens de Amerikanen staat Curaҫao hoog op de lijst van witwassers.

Volgens Cft gaat het heel goed met de evenwichtige begroting. Het is sinds WO-II nog nooit zo goed geweest. Nu nog alleen de economische en sociale oogst. Deze zal volgens het Cft niet lang uitblijven en S&P is ook deze mening toegedaan. Desondanks wil de politiek het Cft zo snel als mogelijk kappen.

Nederland besluit maar voor onze Staten wat de sanctiewet inhoudt, want wij konden het eitje niet leggen.

De nieuwe concessie van CPS is door de Staten en de RvM. We kunnen daar gaan oogsten, maar nog eerst investeren in kranen en kades. Ook hebben de Staten een concurrentiewet aangenomen. De inhoud is mij niet helemaal duidelijk.

Corporate governance wordt geplaagd door bladluizen. De heer Wiel is nog geen lid RvC Centrale Bank, want de strijd in de top gaat gewoon door. UTS meldt winst en Curaҫao Airport Holding gaat dividend uitkeren. Maar de Algemene Rekenkamer mag bij UTS niet binnen om te onderzoeken van de rechter. Stroom blijft plaatselijk uitvallen. De vakbond Seú (let op de naam) voorspelde blackouts. SSC en Skuchami plukken de wrange vruchten van hun beleid en management. Cft zegt dat Cpost in de problemen is. Vanuit Nederland waaien berichten over verwevenheid van lokale accountants en gokmaffia over. De banken hadden in 2015 wel een goede oogst, volgens de jaarcijfers die nu gepubliceerd worden. De beloofde civiele enquête van rechter Huub Willems bij o.a. Aqualectra hebben we niet gezien.

De oogst van het toerisme is nog steeds goed, maar er stond een bericht in de krant dat overnachtingen zijn gedaald. Plaza Hotel gaat achteruit. Taximeters komen er eindelijk aan? Gelukkig blijkt er geen poema of panter te zijn op Bándabou. Of toch wel? Het is toch goed dat het OM ook mishandeling van (exotische) dieren aanpakt.

De zika-oogst is tot nu toe 73. Hoe gaat het met de bouw van het ziekenhuis? De medisch specialisten hebben voor het eerst een visie(document), hoe zij de zorg zien. Er is schaarste in het ziekenhuis en de dienstverlening wordt beperkt. Begin van de maand is er een grote brand in een illegale landfill midden in een woonwijk. Het project van Waste to Energy lijkt me een gezondere optie. Nog mooier is dat Green Force plastic exporteert.

In het onderwijsveld is het relatief stil, maar ouders maken zich zorgen over het naderende eind-examen. De jeugd is immers de oogst van morgen. Over jeugd gesproken. Kluivert met de Curaҫaose selectie boekt wisselende resultaten, met een nederlaag en een overwinning, ondanks dat Cruyff ook in het Curaҫaose voetbal voortleeft. Maar Curaҫao haalt gelukkig de volgende ronde. Met de infrastructuur voor de zwemsport is het erg slecht gesteld.

Er zijn vakbondsacties in de haven en raffinaderij geweest. Het wordt onrustig? Heeft het met de aankomende verkiezingen te maken?

In het buitenland. Terroristische aanslagen in Brussel. Sommige analisten zeggen dat dit de oogst is van het falend beleid. De verkiezingsstrijd in de VS wordt grimmiger. Venezuela wordt bij decreet bestuurd maar het helpt niet. De situatie blijft verslechteren. Wij zaaien op Cuba en het eiland schijnt een boom tegemoet te gaan, mede dankzij het historisch bezoek van president Obama. In Brazilië oogst ex-president Lula storm. Hij wordt vervolgd voor corruptie tijdens zijn ambtstermijn. En in Suriname plukt men de wrange vruchten van het beleid; het land is in crisis.

De tussenbalans: er zit nog geen lijn in wat wij zaaien en daardoor zijn er geen duidelijke resultaten. Ik vrees dat het nog lang zal duren voordat we de kwartaalcijfers zullen zien. En dat hoort niet zo. Gelukkig kent een jaar vier kwartalen en is er voldoende tijd om in boardrooms bij te sturen.

Een trend na het eerste kwartaal is dat er op het eiland via rechtszaken vele zaken worden blootgelegd en dat er kans wordt geboden aan het eiland om het onkruid te wieden. De oogst van het OM is en zal goed zijn, net als die van FBI, want men zaait wat men oogst. Produceren is vooral hard werken. Wie wind zaait zal storm oogsten.

Wat biedt de maand april? In april gaan wij koninklijk naar de film en kijken we hoe het plot in de politiek zich voltrekt.

DR. MIGUEL GOEDE

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Goede begint bij 28 maart van dit jaar, echter bij een duidelijker beeld van de ‘te verwachten’ oogst en huidige ‘tussenbalans’ zijn gebeurtenissen rondom 10-10-10 essentieel. Het valt niet te ontkennen dat velen de komst van de ‘NL Zilvervloot’ anticipeerden en daaruit een slag hebben (willen) geslagen. I.p.v. deze ‘vruchten’ te oogsten is alles met wortel en tak in zijn grondvesten ontwricht. De omvang van de schade is nog (steeds) niet geheel in beeld gebracht. Goede geeft aan dat de ‘civiele enquête’ door Huub Willems er nog niet is. Dit onderzoek, dat zich niet tot Aqualectra beperkt, zal enigzins bijdragen in ‘de totale schade’ duidelijker te omschrijven. Zo ook de gebeurtenissen rondom BZV. Het is maar de vraag of wij de resultaten van het speur en snuffelwerk vóór de verkiezingen gepresenteerd krijgen zodat er via het stembriefje een aantal deelnemers aan de ‘grabfest’ geen tweede kans op ‘oogsten’ wordt gegeven. Gezien het voorafgaande is het geheel niet opzienbarend dat de tussenbalans het beeld geeft dat Goede neerzet. Alvorens te oogsten dient er arbeid verricht te worden (ploegen, zaaien, bewateren, ontkruidbestrijding, enz.). Voorpoed werd zelfs beloofd in het regeerakkord door een bonte gezelschap van een PS-splintergroepering, een onafhankelijk statenlid, een ‘nieuwe’ partij en een partij in crisis. Nu versterkt met een partij met een leiderschapsprobleem. Het resultaat anno 2016 als gevolg van de vele ministerpost wisselingen is dan ook niet verwonderlijk.

  2. Leuke uiteenzetting van de heer Goede. The message is clear. Er is geen duidelijkheid, geen transparant beleid, geen vertrouwen en geen visie. Een afwachtende houding, “we zien wel wat we oogsten”. Eigenlijk diep triest, maar helaas waar. Sinds 10-10-10 zaaien en oogsten we niets anders. De roep naar “het alternatief” wordt steeds groter. De angst is dat deze zich in extreme vormen zal openbaren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties